Specii de pește care pot conține substanțe otrăvitoare: „Dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator”

Potrivit medicului Florin Roșu, populația trebuie să evite anumite tipuri de pește și să fie atentă la conservele pe care le consumă, pentru că există riscul unor toxiinfecții foarte periculoase.
Alina Costache
27 nov. 2023, 22:50
Specii de pește care pot conține substanțe otrăvitoare: „Dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator”
Specii de pește care pot fi otrăvitoare

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, dr. Florin Roșu, a declarat că populația trebuie să evite anumite specii de pește și să aibă grijă la conservele pe care le consumă, deoarece există riscul unor toxiinfecții.

Medicul a atras atenția că în anumite perioade ale anului, mai multe specii de pește și crustacee pot conține biotoxine otrăvitoare, persistente inclusiv după gătire, și a spus că peștii cu aceste toxine nu arată rău, nu miros urât și nici nu au un gust schimbat.

Citește și: Ce conține peștele pangasius, consumat de pacienții spitalului Murgeni. Poate face mai mult rău decât bine

Uneori, gătirea, marinarea sau congelarea nu distrug aceste toxine și prin urmare, otrăvirea este inevitabilă.

„Acest fapt este întâlnit mai ales la peştii din regiunile tropicală şi subtropicală. Cea mai frecventă intoxicaţie este cea cu toxina botulinică. Aceasta prezintă caracteristici specifice. Pacientul prezintă vedere dublă, la un moment dat prezintă o paralizie la nivel facial, caracterizată prin căderea pleoapei, pacientul nu mai poate deschide ochii.

Această paralizie a musculaturii începe să coboare, pacientul prezintă disfagie, greutate la înghiţire, până ce acest reflex este cu totul abolit, adică dispare, iar dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator, pentru că paralizia va afecta şi muşchii respiratori. În general, o toxină contractată de la peşte este caracterizată de greaţă, vărsături, crampe abdominale, scaune diareice. (…) Trebuie să evităm consumul de peşte exotic, iar conservele de peşte, dacă prezintă capacul umflat şi au un aspect şi un miros care ne duc probabil spre o toxină, nu le consumăm”, a precizat dr. Florin Roşu.

Acesta a avertizat cu privire la riscurile apariției deshidratărilor puternice, menționând că mai ales în cazul bătrânilor și al copiilor, acest lucru influențează negativ starea de sănătate, putând duce și la deces.

Citește și: Cum ne poate îmbolnăvi consumul de pește. În ce condiții devine periculoasă și poate duce chiar și la deces

Persoanele care suspectează apariția unor toxiinfecții alimentare trebuie să se prezinte de urgență la spital și să le spună medicilor ce alimente au consumat, astfel încât tratamentul să fie inițiat precoce și să se prevină internarea la Terapie Intensivă.

Potrivit medicului Florin Roșu, pacienții de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, internați săptămâna trecută la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași au fost externați luni. La internare, pacienții prezentau simptomatologie care ridica suspiciune înaltă de toxiinfecție alimentară, iar pe parcursul internării ei au fost monitorizați și tratați de o echipă multidisciplinară, formată din medic cu specialitatea Boli Infecțioase, medic de Terapie Intensivă și medic gastroenterolog, toți pacienții continuând și tratamentul cronic psihiatric.

Analizele parţiale realizate pe probe din mâncarea servită pacienţilor de la Spitalul Murgeni, unde trei pacienţi au murit şi alţi 23 au ajuns la spital, arată că probele trimise nu erau contaminate

Rezultatele parţiale ale analizelor primite de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui pe probele de alimente trimise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică, în urma decesului a trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni şi a îmbolnăvirii altor 23 ,sunt negative, atât în ceea ce priveşte bacteriile, cât şi pesticidele sau toxinele. DSVSA mai are de primit rezultate definitive ale analizelor bacteriologice.

„Am primit rezultate parţiale astăzi, toate buletinele sunt negative la analizele pe care noi le-am solicitat. Pentru toate cele şase sortimente de conservă de peşte am cerut analize pentru clostridium botulinum, toxină botulinică, mercur, pesticide şi histamine şi au ieşit negative. Am mai trimis ingrediente –  borş ţărănesc, alimente care au intrat în meniurile anterioare zilei în care a avut loc îmbolnăvirea – şi acestea sunt negative”, a declarat luni după amiază, pentru News.ro, directorul DSVSA Vaslui, Nelu Munteanu.

Acesta a precizat că DSVSA Vaslui urmează să primească şi buletinele definitive. Săptămâna trecută, miercuri şi în noaptea de miercuri spre joi, inspectori din domeniul sanitar-veterinar au făcut controale la mănăstirea Floreşti din judeţul Vaslui şi la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, după ce trei pacienţi au murit şi alţi 23 au ajuns la spitale, cu toţii acuzând simptome digestive. Bolnavilor li s-a servit mâncare din peşte trimisă de mănăstire către unitatea sanitară. Mănăstirea a primit amendă pentru că nu avea dreptul de a presta activităţi de preparare a mâncării şi de  a presta activităţi de catering.

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rețeta de post pe care Arsenie Boca o adora. Era, de fapt, mâncarea preferată a duhovnicului
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Donald Trump poate solicita respingerea cauzei penale privind plățile confidențiale
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni