Experţii consideră că motivele care au contribuit la revigorarea populaţiei de animale sălbatice în Europa sunt îmbunătăţirea măsurilor de protecţie, reducerea vânătorii şi creşterea numărului persoanelor care se mută din zonele rurale în mediul urban, scrie Agerpres.
Analiza a fost realizată de Societatea Zoologică din Londra, organizaţia Birdlife şi Consiliul European pentru Recensământul Păsărilor. Raportul a fost comandat de organizaţia de protejare a vieţii sălbatice Rewilding Europe.
„Oamenii au această imagine generală despre Europa, că ne-am pierdut toată natură şi toată viaţa sălbatică”, a declarat Frans Schepers, directorul organizaţiei.
„Şi cred că ceea ce poate învăţa din asta restul lumii este că măsurile de conservare chiar funcţionează. Dacă avem resursele, o strategie corespunzătoare, dacă ne folosim eforturile, chiar funcţionează„, a adăugat el.
În ultimele secole, animalele din Europa nu s-au aflat într-o situaţie foarte bună. Vânatul, pierderea habitatului şi poluarea au condus la declinul populaţiei de animale sălbatice. Însă acest raport arată o schimbare de direcţie.
Cercetătorii au analizat 18 specii de mamifere şi 19 specii de păsări întâlnite în Europa.
Raportul relevă că toate, cu excepţia râsului iberic, s-au înmulţit semnificativ începând cu anii 1960.
Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în rândul bizonului european, al castorului european, al raţei cu capul alb şi al unor specii de gâşte. Numărul acestora a crescut cu peste 3.000% în ultimele cinci decenii.
De asemenea, populaţia principalelor animale prădătoare, aşa cum este ursul brun, s-a dublat. Şi populaţia de lupi cenuşii a crescut cu 30%, în timp ce în trecut suferise pierderi serioase.
Pentru mamifere, cea mai importantă revenire se întâlneşte în sudul şi vestul Europei, iar suprafaţa în care trăiesc s-a extins, în medie, cu circa 30%. Arealul păsărilor a rămas însă stabil.
‘Creşterea populaţiei de animale sălbatice a început după cel de-al Doilea Război Mondial, în anii 1950 şi 1960. Comparativ cu cifrele de la 1600 şi 1700, este încă un nivel foarte scăzut, dar îşi revine’, a declarat Schepers.