Spectaculos: el este românul care s-a apucat de facultate la 88 de ani

Pentru unii, învățatul, efortul intelectual e o corvoadă. Pentru alții, aceste procese nu se opresc niciodată. Este și cazul unui român de 88 de ani, cel mai în vârstă student de la Facultatea de Istorie. 
Filip Stan
06 apr. 2023, 08:40
Spectaculos: el este românul care s-a apucat de facultate la 88 de ani

Aurel Voicu este din orașul Cugir, județul Alba. În tinerețe a fost inginer mecanic la uzina mecanică din Cugir, iar la pensie s-a dedicat realizării unui muzeu al orașului. El a început un program de master în cadrul Universității „1 Decembrie 1918′ din Alba Iulia, la Facultatea de Istorie, pentru a colabora legal și pentru a aprofunda cunoștințele din domeniu, scrie presa locală.

Octogenarul a început deja semestrul al doilea, programul de master „Cercetarea, conservarea și valorificarea patrimoniului istoric”, alături de alți 16 colegi.

Voicu a ajuns student fără examen de admitere. A fost acceptat în baza diplomei de studii superioare pe care a obținut-o în urmă cu 54 de ani.

„S-a făcut selecție pe baza regulamentului, cu nota pe care am avut-o pe diplomă, care este o notă dominantă, către maxim, și, astfel, am fost admis.

La 3 octombrie 2022 a fost deschiderea oficială și ne-am apucat de treabă. Suntem 17 colegi din toată țara, inclusiv București, Brașov și din alte orașe mari”, a declarat vârstincul din Cugir.

Aurel Voicu este foarte dedicat noii sale ocupații.

„Am realizat la Cugir un număr de 15 săli care cuprind peste 3.000 de exponate, unele de valoare națională. A fost demarat și procesul de acreditare ca muzeu, fiind transmisă documentația la Ministerul Culturii.

Până la sfârșitul anului 2023 se va acorda acest statut. Eu, fiind de profesie inginer mecanic, aveam nevoie de o specializare în perpectiva continuării colaborării cu Centrul Cultural Cugir. Astfel am decis să merg să fac un masterat în domeniul valorificării patrimoniului istoric”, a mai transmis studentul.

 

Românul de 88 de ani s-a apucat de facultate

 

Cursurile se țin exclusiv online, ceea ce-i creează anumite probleme lui Aurel Voicu.

„Profesorii fac tot posibilul să transmită la fiecare cunoștințele pe care le-a dobândit sau să dobândească în continuare pe baza programelor dumnealor. Totul este online și destul de greu.

În momentul începerii cursurilor dispuneam de un calculator, dar l-am luat pentru știri, noutăți locale, județene, externe. Ca să reușești un dialog tip lecție e o diferență uriașă. Comunicarea dintre profesori, universitate și masteranzi este numai online, numai prin internet”, a completat studentul din Cugir.

Aurel Voicu a fost implicat și în administrație, de-a lungul timpului. A ieșit la pensie în 1995, iar consilier local a fost din 1992. În 1996-2004 a fost primar, în două mandate. Ulterior, a devenit viceprimar pentru un mandat.

În 2012 a înființat cu alte persoane din oraș, Asociația „Pro Cugir”, care s-a ocupat de reconstituirea sau realizarea, printre altele, a unor monumente din oraș. Munca lui Voicu este voluntară.

„Recompensa este că avem o carte de onoare a orașului”, a explicat Aurel Voicu.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce a pățit o româncă atunci când a ajuns la hotelul de 5 stele din Turcia. A plătit 3260 de euro pentru all inclusive, dar vacanța s-a transformat într-un coșmar: ”Nu mai ai ce să mănânci”
Capital.ro
Statul a efectuat plățile. Ultimii bani, trimiși pe 30 iulie. Românii să-și verifice contul
Playtech.ro
Of, Doamne, cât ești de frumoasă. Elena Ionescu, apariție de TOP pe plajă. A arătat TOT
DailyBusiness
TAXĂ DE 464 DE LEI pentru acești români. Dacă nu o achiți, nu vei putea face asta!
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Harry și Meghan nu mai pot continua. Acesta este sfârșitul
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
CUTREMUR în SHWOBIZ! Alex Bodi și Ema Uta s-au ÎMPĂCAT?! Avem dovada incontestabilă că petrec iar clipe fierbinți împreună! FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Al doilea caz de infectare cu virusul West Nile, confirmat în România. Un pacient din Mureș a fost internat cu encefalită virală acută
Capital.ro
UE a dat ordin. Cadourile devin complet interzisă. Nimeni nu le va mai primi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
El conducea mașina care l-a ucis pe băiețelul de 9 ani, în Pantelimon! Camera de bord a surprins momentul
substantial.ro
Ministerul rus de Externe acuză YouTube de cenzură la ordinul Statelor Unite
MediaFlux
ARMATA ROMÂNĂ face RECRUTĂRI! Cine sunt cei VIZAȚI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?