Aurel Voicu este din orașul Cugir, județul Alba. În tinerețe a fost inginer mecanic la uzina mecanică din Cugir, iar la pensie s-a dedicat realizării unui muzeu al orașului. El a început un program de master în cadrul Universității „1 Decembrie 1918′ din Alba Iulia, la Facultatea de Istorie, pentru a colabora legal și pentru a aprofunda cunoștințele din domeniu, scrie presa locală.
Octogenarul a început deja semestrul al doilea, programul de master „Cercetarea, conservarea și valorificarea patrimoniului istoric”, alături de alți 16 colegi.
Voicu a ajuns student fără examen de admitere. A fost acceptat în baza diplomei de studii superioare pe care a obținut-o în urmă cu 54 de ani.
„S-a făcut selecție pe baza regulamentului, cu nota pe care am avut-o pe diplomă, care este o notă dominantă, către maxim, și, astfel, am fost admis.
La 3 octombrie 2022 a fost deschiderea oficială și ne-am apucat de treabă. Suntem 17 colegi din toată țara, inclusiv București, Brașov și din alte orașe mari”, a declarat vârstincul din Cugir.
Aurel Voicu este foarte dedicat noii sale ocupații.
„Am realizat la Cugir un număr de 15 săli care cuprind peste 3.000 de exponate, unele de valoare națională. A fost demarat și procesul de acreditare ca muzeu, fiind transmisă documentația la Ministerul Culturii.
Până la sfârșitul anului 2023 se va acorda acest statut. Eu, fiind de profesie inginer mecanic, aveam nevoie de o specializare în perpectiva continuării colaborării cu Centrul Cultural Cugir. Astfel am decis să merg să fac un masterat în domeniul valorificării patrimoniului istoric”, a mai transmis studentul.
Cursurile se țin exclusiv online, ceea ce-i creează anumite probleme lui Aurel Voicu.
„Profesorii fac tot posibilul să transmită la fiecare cunoștințele pe care le-a dobândit sau să dobândească în continuare pe baza programelor dumnealor. Totul este online și destul de greu.
În momentul începerii cursurilor dispuneam de un calculator, dar l-am luat pentru știri, noutăți locale, județene, externe. Ca să reușești un dialog tip lecție e o diferență uriașă. Comunicarea dintre profesori, universitate și masteranzi este numai online, numai prin internet”, a completat studentul din Cugir.
Aurel Voicu a fost implicat și în administrație, de-a lungul timpului. A ieșit la pensie în 1995, iar consilier local a fost din 1992. În 1996-2004 a fost primar, în două mandate. Ulterior, a devenit viceprimar pentru un mandat.
În 2012 a înființat cu alte persoane din oraș, Asociația „Pro Cugir”, care s-a ocupat de reconstituirea sau realizarea, printre altele, a unor monumente din oraș. Munca lui Voicu este voluntară.
„Recompensa este că avem o carte de onoare a orașului”, a explicat Aurel Voicu.