Plusul de longevitate din ultimii 15 ani este cel mai semnificativ de după 1960, perioada în care lumea — în special Europa și Japonia — a beneficiat de progresele socio-economice legate de reconstrucția de după Al Doilea Război Mondial, a subliniat OMS.
În medie, un copil născut în 2015 poate spera să trăiască 71,4 ani: mai mulți ani în cazul femeilor (73,8 ani) decât în cel al bărbaților (69,1 ani), potrivit datelor publicate în Raportul anual al OMS.
S-au făcut progrese importante împotriva „maladiilor evitabile și vindecabile”, în special datorită lărgirii accesului la terapia antiretrovirală pentru a preveni infectarea cu HIV, a declarat directorul general al organizației, Margaret Chan.
În anii 1990, speranța de viață a regresat pe plan mondial din cauza ravagiilor cauzate de SIDA în Africa.
Potrivit Agerpres, în pofida progreselor obținute în cele mai sărace țări, OMS a subliniat că există diferențe semnificative între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, în ceea ce privește speranța de viață.
Statisticile arată că o fată născută astăzi în Japonia are cea mai mare speranță de viață: 86,8 ani.
În cazul bărbaților, Elveția oferă cel mai bun mediu, cu o durată medie de viață de 81,3 ani.
Sierra Leone ocupă ultimul loc al clasamentului pentru ambele sexe, cu o medie de 50,8 ani pentru femei și 49,3 ani pentru bărbați.
Pentru o durată de viață mai mare, OMS a evidențiat necesitatea unor măsuri precum reducerea numărului de fumători — în prezent sunt 1,1 miliarde pe plan mondial — și asigurarea apei potabile pentru circa 1,8 miliarde de persoane care beau zilnic apă contaminată.