Spiru Haret: „CURSURILE facultăţilor sunt ACREDITATE. Afirmaţia ministrului, total neadevărată şi nelegală”

Universitatea Spiru Haret a reacţionat la proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care prevede recunoaşterea diplomelor absolvenţilor de studii neautorizate. Reprezentanţii instituţiei de învăţământ consideră că prevederile proiectului "exced cadrul legal constituțional care garantează autonomia universitară, inclusiv cu privire la emiterea documentului de atestare a definitivării studiilor prin licență, în condițiile în care nu este prevăzută ca necesitate recunoașterea de către stat".
Iulian Tudor
26 aug. 2015, 07:48
Spiru Haret:

Proiectul de ordonanță lansat de Ministerul Educației propune recunoașterea diplomelor de către stat pentru absolvenții de studii universitare neautorizate. Potrivit ministrului Educaţiei, „majoritatea absolvenților sunt de la Spiru Haret”.

CITEŞTE ŞI: Ministerul Educaţiei propune AMENZI URIAŞE pentru universităţile care înscriu mai mulţi studenţi

Declarăm ferm că afirmaţia ministrului este total neadevărată și nelegală, motiv pentru care nu ni se adresează, întrucât Universitatea Spiru Haret a desfășurat programe de studii acreditate sau, după caz, autorizate, fapt confirmat de instanțele de judecată”, potrivit unui comunicat emis de Universitatea Spiru Haret.

Facultățile Universității Spiru Haret au fost acreditate sau autorizate, după caz, în conformitate cu prevederile legii 84/1995.

„Legea educației, aflată în vigoare la acel moment, prevedea foarte clar faptul că instituțiile de învățământ superior care sunt acreditate pentru a organiza cursuri la forma de învățământ cu frecvență (ZI), pot organiza și învățământ la distanță (ID) sau cu frecvență redusă (FR).

În cazul prevederilor OUG cu privire la capacitatea de școlarizare pe instituții de învățământ superior, precizăm că potrivit art. 9 din ordinul nr. 3325/2008 emis de MECȘ, cifrele de școlarizare pentru studiile cu taxă erau stabilite de către Senatele universitare, instituțiile de învățământ superior dispunând liber cu privire la numărul de studenți pe care îi vor înmatricula.

Declarația domnului Ministru al Educației, reacțiile generate, dar și prevederile OUG prin formularea lor, au ca scop prejudicierea imaginii Universității Spiru Haret, instituție deja afectată în mod repetat de abuzurile Ministerului„, potrivit aceluiaşi document.

Universitatea Spiru Haret spune că Ministerul Educaţiei a condiționat „ilegal” eliberarea diplomelor promoției 2009.

Procesele intentate și sentințele judecătorești favorabile universității au obligat MECȘ să emită avizul necesar tipăririi formularelor cu regim special de către o instituție nominalizată prin hotărâre de guvern (SC Romdidac SA, ulterior Imprimeria de Stat).

Toate procesele au fost câștigate de studenți, instanțele luând în considerare legalitatea organizării cursurilor la facultățile Universității Spiru Haret între anii 2004-2009, respectiv având acreditări sau, după caz, autorizări provizorii, în condițiile legii. Peste 7.000 de dosare au fost admise prin senținte judecătorești din toată țara, Ministerul Educației fiind obligat nu numai la eliberarea acestui aviz, dar și la suportarea cheltuielilor de judecată.

Afirmația domnului Ministru că în urma a ‘7400 de procese au fost recunoscute 18017 diplome’, trebuie preluată sub rezerva că, în baza sentințelor pronunțate de instanțele din țară, MECȘ a fost obligat nu la recunoașterea diplomelor, ci la eliberarea avizului necesar editării de către Imprimeria de Stat a tipizatului cu regim special pe care se scriu actele de studiu, așa cum rezultă din atribuțiile exprese prevăzute în hotărârea de organizare și funcționare a MECȘ (art.261).

Întrucât această atitudine abuzivă și de refuz s-a menținut și în anul 2011, Universitatea Spiru Haret a acționat în justiție Ministerul Educației pentru a fi obligat să emită aviz pentru editarea formularelor tipizate către instituția specializată, pentru aprox. 50.000 de acte de studiu.

Universitatea a obținut admiterea acțiunii prin sentința pronunțată de Curtea de Apel București, care „obligă pârâtul (Ministerul Educației) la emiterea actului administrativ prin care să aprobe achiziționarea de formulare tipizate de la SC Romdidac SA (în prezent Imprimeria de Stat) pentru actele de studiu destinate unui număr de 46.287 absolvenți care au susținut și promovat examenul de licență în sesiunile iulie 2011 și februarie 2012”.

Ministerul a formulat recurs împotriva acestei decizii, procesul având ca termen data de 6 octombrie 2015, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție„, se menţionează în comunicat.

Universitatea Spiru Haret consideră că emiterea unei ordonanțe de urgență care să recunoască de către stat actele de studiu emise de universitățile private reprezintă „o încălcare flagrantă a libertăților universităților de a emite diplome de absolvire la finalizarea cursurilor”.

În altă ordine de idei, proiectul OUG propune crearea unui drept bazat pe o nelegalitate, din moment ce se apreciază că au fost încălcate dispozițiile legale cu privire la autorizare și totuși au fost organizate cursuri. Cum poate Ministerul Educației să emită o reglementare care să permită recunoașterea de către stat a acestora? Conținutul proiectului, de altfel, se referă la măsuri care se vor aplica pe viitor și care aruncă o imagine total deformată asupra așa-zisei soluționări a crizei. Aceste abuzuri nu vor fi soluționate prin măsurile ordonanței, cunoscând că există încă pe rol procese împotriva Ministerului Educaţiei pentru avizele necesare eliberării diplomelor„, potrivit documentului emis de Spiru Haret.

Citeşte şi: ANOSR: Universităţile care şcolarizează studenţi în afara legii trebuie aspru sancţionate

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap după 8 august. Schimbări benefice, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Interzis pentru șoferii români. N-ai voie să împrumuți mașina. Faci 5 ani închisoare
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
TOȚI ȘOFERII TREBUIE SĂ ȘTIE ASTA! Schimbări în Codul Rutier
Adevarul
„Ilegalii“, cei mai îndrăzneți spioni ai Rusiei și misiunea lor de un secol de a infiltra Occidentul
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Ce salarii aveau Nicolae și Elena Ceaușescu. Surpriză! Ce făceau cu banii
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Christian Sabbagh o face PRAF pe Anca Țurcașiu, după ce a refuzat să facă o poza cu fiica lui: „Bătrână legendă cu un puștan”
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Triplă crimă în București! O mamă și doi copii au fost uciși cu bestialitate într-un bloc din Sectorul 2! Principalul suspect este un membru al familiei
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe vehicule. Guvernul a dat ordin. Amenzi din 1 septembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Joe Biden laudă alegerea guvernatorului Tim Walz ca partener al Kamalei Harris pentru Casa Albă
MediaFlux
LOTIVURĂ pentru TRUMP! CUTREMUR în ALEGERI din cauza DOSARULUI PENAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!