Medicul Mihai Craiu a avertizat că numărul de cazuri de copii infectaţi cu COVID-19 este în creştere, în condiţiile în care aceştia nu sunt vaccinaţi.
„Acum este atât de rău, încât noi, la Institut (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – n.r.), suntem plini. Etajul de copii cu maladie SARS-CoV-2, ei și părinții lor, e plin. Nu mai avem pe unde să-i punem. Lumea nu realizează că am ajuns în situația de a trebui să ne gândim pe cine trebuie să internăm primul”, a declarat medicul Mihai Craiu, conform Digi24.
„Evident că nu e nimeni, din punct de vedere moral, atât de stâncă, încât să zică: primul venit, primul internat. Sunt tot felul de emoții, de povești, de pacienți care sunt mai grav, dar am ajuns într-o poziție în care nu e ușor să fii medic de gardă în România astăzi.
Aproape la fel ca ai noștri colegi de la adulți. Și lucrurile nu se vor opri aici”, a afirmat medicul pediatru Mihai Craiu.
La fel de aglomerate sunt toate celelalte spitale de copii din Bucureşti – „Grigore Alexandrescu” sau „Gomoiu” – iar perspectivele sunt şi mai sumbre, avertizează dr. Craiu.
„Bine, nu sunt foarte grav bolnavi – noi nu avem voie să-i ținem pe cei de terapie intensivă -, dar au nevoie de ajutor, au febră, au diaree, nu pot să mănânce. Avem în momentul acesta cel mai mic (pacient) un nou-născut, de câteva zile, iar cel mai mare minor are 17 ani – e mama unui alt copil internat, știți că noi suntem campioni în Uniunea Europeană la mame minore. Avem și celelalte mame, care sunt adulți. Nu e bine. Și o să fie din ce în ce mai mulți și, din păcate, unii vor avea nevoie de oxigen, de perfuzie, de medicație specifică”, avertizează doctorul.
Totodată, medicul pediatru a subliniat că niciunul dintre părinţii acestor copii nu este vaccinat.
„Un copil de o lună nu merge nici în club, nici niciunde. A luat de la părinți, de acasă. Mama lui e pozitivă și ea”, a spus Mihai Craiu.
De altfel, medicul pediatru a confirmat sfaturile mai multor specialişti care susţin că cea mai bună metodă de a-i proteja pe copiii care nu pot fi vaccinați este să se vaccineze adulții din jurul lor.
Potrivit sursei citate, valul patru al pandemiei are drept caracteristică o vulnerabilitate mai mare a copiilor în fața virusului. Spre deosebire de celelalte variante ale SARS-CoV-2, tulpina Delta se răspândește cu o mai mare ușurință și este mai agresivă în cazul copiilor, care până acum nu erau atinși de boală sau făceau forme ușoare sau asimptomatice.