Măsura intens dezbătută şi vehement contestată acum trei ani prin care Ministerul Sănătăţii se aştepta să reducă din numărul de pacienţi ce se internează pentru orice, coplata, a eşuat lamentabil în spitalele din Iaşi. Managerii spitalelor arată că, în ciuda reglementării, numărul pacienţilor internaţi nu a scăzut semnificativ, iar cu banii strânşi abia pot plăti factura la utilităţi pentru o lună. Reprezentanţii spitalelor mai arată că, de la an la an, suma încasată de pe urma coplăţii a scăzut, datorită categoriilor de pacienţi care sunt scutiţi de plata acesteia, scrie ziaruldeiasi.ro.
La Institutul de Oncologie, de exemplu, anul trecut s-au încasat doar 27.000 de lei, cu 6.000 de lei mai puţin decât în 2014. Cu banii din coplată, conducerea unităţii medicale apreciază că se poate achita doar factura la utilităţi pe o lună. Coplata a fost introdusă în spitale din 2013, atunci când se aprecia că va contribui la scăderea numărului de pacienţi care se internează chiar şi pentru afecţiuni pe care şi le-ar fi putut trata în ambulatoriu.
Citeşte şi Eugen Nicolăescu despre coplată: Nu a produs efectul estimat
Reglementarea prevede plata unei sume de 10 lei, pe care bolnavii o achită la externare. Banii astfel adunaţi rămân în bugetele spitalelor, spre întrebuinţare în diferite achiziţii necesare unităţilor medicale. Într-o unitate cum este cazul Spitalului „Dr. C.I. Parhon“, acolo unde anual în jur de 25.000 de pacienţi care au probleme cu rinichii, în 2015, din coplată s-au strâns 15.000 de lei. Potrivit reprezentanţilor spitalelor, din banii adunaţi s-au cumpărat produse de curăţenie şi mobilier pentru sala de aşteptare.
În cazul Spitalului de Neurochirurgie, scăderea sumei încasate din coplată este şi mai mare. Conform reprezentanţilor unităţii medicale, prin achitarea taxei de 10 lei de către pacienţii internaţi aici unitatea medicală a încasat 8.000 de lei, faţă de 14.000 de lei strânşi în 2014. Din banii încasaţi, conducerea Spitalului de Neurochirurgie a achiziţionat unele echipamente medicale.
Serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se încasează coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ. Excepţie fac serviciile medicale acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale, precum şi serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală de lungă durată şi pentru serviciile acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa. Anul trecut, în unităţile de primire urgenţe din Iaşi s-au prezentat peste 200.000 de bolnavi.
Citeşte şi Odată cu introducerea coplăţii în spitale, bătrânii fac credite înainte să se interneze