Spitalul Clinic de Copii Braşov, DEZINFECTAT în continuare cu produsele din gama HexiPharma

Spitalul Clinic de Copii se dezinfectează în continuare cu produsele din gama HexiPharma, dar și cu alte substanțe, despre care nu se știe, încă, dacă au probleme, potrivit directorului DSP Brașov, Lavinia Buvnariu.
Iulian Tudor
10 mai 2016, 10:47
Spitalul Clinic de Copii Braşov, DEZINFECTAT în continuare cu produsele din gama HexiPharma

În această perioadă se dezinfectează cu substanțe dezinfectante și din gama aceea și altele, pentru că nu au avut contract numai cu Hexi. Au avut contract și cu alte dezinfectante, despre care nu știm dacă sunt cu probleme„, a explicat pentru mytex.ro directorul DSP.

Chiar dacă testele inițiale la dezinfectanții din gama HexiPharma au ieșit necorespunzătoare, conform directorului DSP Brașov, Spitalul de Copii din Brașov folosește în continuare aceleași produse asupra cărora există suspiciuni că ar fi diluate și nu ar avea niciun efect asupra infecțiilor.

S-au recoltat probe din dezinfectanți împreună cu cei de la Parchet și le-am dus la institutul din București pentru analiză. Așteptăm rezultatele. Testele care au ieșit necorespunzătoare de la Spitalul de Copii s-au repetat. Controlul și testele nu au fost anunțate. (…). Momentan suntem în așteptarea rezultatelor pentru că recoltăm din toți dezinfectanții probe și când vom avea rezultatele finale se vor comunica prin biroul de presă al Ministerul Sănătății„, a explicat Lavinia Buvnariu.

Dezinfectantele, pentru noi cei care lucrăm în spitale, se achiziționează, din punctul meu de vedere, numai dacă sunt avizate și sunt pe liste de produse de biocide ale Ministerului Sănătății. Aceste dezinfectante erau avizate și pe lista de biocide ale MS și aveau o autorizare până în 2024. Dacă dumnevoastră vă duceți la farmacie și cumpărați o aspirină, iar pe cutie spune că este aspirină de 500 de mg, dumneavoastră nu vă duceți cu ea la DSP să vedeți dacă are 500 de mg sau nu, atâta timp cât e pusă pe piață și are aviz„, a declarat pentru mytex.ro dr. epidemiolog Codruța Nemet, fosta șefă a catedrei de epidemiologie din cadrul Facultății de Medicină.

În timp ce spitalele moderne de peste graniță raportează infecții nosocomiale la 10%-12% din pacienți, în România doar 0,1%-0,2% dintre pacienți prezintă același tip de infecții, potrivit raportărilor medicilor.

La noi există o concepție greșită că epidemiologul trebuie să declare. Medicul curant care trebuie să îl consulte pe pacient atâta timp cât stă internat, acesta vede ce i-a făcut și dacă s-a produs o infecție, iar medicul trebuie să raporteze și ăla îi face tratamentul. În lege scrie cum se declară aceste infecții. Medicul curant după operație, în fiecare zi vine îl consultă pe pacient, îl pansează și vede că are o infecție. Atunci se trimite probă la laborator și se declară. Se face o fișă pe declarare, care merge la epidemiolog. Cum se poate ca într-un spital cu 900 de paturi să vină epidemiologul în fiecare, vede pacienții și zice: «Tu ai, nu tu ai, tu ai». Aici e o ascundere de responsabilitate. Medicul le adună, le verifică, vede dacă se înscriu în definiția de caz, le confirmă și le trimite mai departe pe circuit la DSP Brașov. Atâta timp cât medicii care tratează pacienții nu vor declara infecțiile pe care ei le fac, acesta va fi numărul„, a mai spus Nemet.

Potrivit OMS 916/2006, medicul curant are obligația de a raporta infecțiile nosocomiale și obținerea specimenelor microbiologice atunci când o infecție este prezentă sau suspectă.

Citeşte şi Parchetul General spune că a făcut o „analiză” în dosarul dezinfectanţilor din spitale

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Florile pe care e bine să le plantezi în luna mai. Înfloresc în mijlocul verii, iar grădina ta va fi superbă
Capital.ro
Pact secret cu Băsescu și Udrea. Românii sunt în stare de șoc acum: Înțelegere ocultă
Playtech.ro
Primeşti gratis cupon de 50 de lei de la Lidl dacă reciclezi la ei! Până când ţine promoţia
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
După cât timp devii bucureștean? Dezbaterea care s-a viralizat chiar de Paște. „Există doar moldoveni și olteni cu vechime”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Noroc cu mortul. A dat lovitura la loto cu cifre lăsate moștenire
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se declară la ANAF. Obligație pentru fiecare individ în parte. Nimeni nu scapă de Fisc
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Motivul șocant pentru care Vladimir Putin merge mereu cu mâna dreapta lipită de corp
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta