Imaginile au fost surprinse de tătăl unui copil internat în Spitalul de Pediatrie din Ploieşti. În filmul postat pe Youtube se poate vedea cum gândacii mişună prin saloane, spre repulsia pacienţilor şi vizitatorilor.
Cadrele medicale s-au apărat, spunând că vina aparţine în totalitate mamelor care aruncă alimentele primite de acasă la gunoi, lucru care atrage insectele.
Conducerea spitalului a recunoscut producerea acestui incident şi a cerut o nouă dezinsecţie. Gândacii pot aduce boli periculoase şi pot periclita viaţa minorilor. Ei sunt semnul unei igiene precare.
Citeşte şi: ALARMANT! Lapte infectat cu e-coli şi pioceanic, descoperit într-un spital din Vaslui
O comisie formată din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Consiliului Judeţean Prahova se află, marţi, la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti pentru a verifica modul în care se respectă normele de igienă.
Managerul Spitalului de Pediatrie din Ploieşti, Oresta Vasile, a declarat, potrivit Mediafax, că înţelege indignarea părintelui care a făcut publice imaginile cu gândaci în baia spitalului, dar că în unitatea medicală au loc dezinsecţii în mod constant, existând un contract cu o firmă specializată.
Vasile a spus că filmarea respectivă a fost făcută sâmbătă, 23 februarie, zi în care operatorul de apă din Ploieşti a oprit pentru o oră şi jumătate furnizarea ape potabile, lucru care poate fi dovedit prin adrese ale firmei furnizoare de apă. În acest context, medicul Oresta Vasile a spus că nu este exclus ca gândacii să fi venit pe canalizare.
În plus, managerul unităţii sanitare a arătat că spitalul are contract cu o firmă specializată în dezinsecţie şi că pentru această operaţiune se folosesc două tipuri de substanţe: o substanţă gel, care poate fi utilizată şi în prezenţa pacienţilor, dar care nu este foarte eficientă şi o soluţie lichidă care poate fi împrăştiată în saloane doar cu condiţia ca timp de două ore pacienţii să fie evacuaţi.
„În ultimele săptămâni spitalul a fost suprapopulat. Nu ne putem permite să scoatem copiii în stradă pentru a face dezinsecţia cu această substanţă care este, într-adevăr, foarte eficientă, dar pentru folosirea căreia se impune evacuarea saloanelor pentru o perioadă. Dezinsecţia cu această soluţie ar trebui făcută simultan în toate saloanele, însă acest lucru este imposibil”, a spus medicul Oresta Vasile.
Aceasta a precizat că nu exclude ipoteza conform căreia în spital să fie aduşi gândaci din afara unităţii sanitare, în bagajele pacienţilor.
„Periodic primim pacienţi care la internare au nevoie de deparazitare, pentru că au păduchi, atât copiii, cât şi mamele. La aceşti pacienţi vin familiile în vizită. Este posibil să aducă paraziţi sau gândaci în bagaje, pentru că noi nu le putem controla bagajele şi nu putem face deparazitarea aparţinătorilor”, a mai spus medicul.
Oresta Vasile a ţinut să precizeze că, deşi la internare pacienţii semnează un regulament prin care se obligă să nu consume alimente în saloane, ci doar în spaţiile special amenajate pentru servirea mesei, în foarte multe situaţii acest regulament este încălcat, iar cadrele medicale nu au nicio posibilitate de a-i determina pe pacienţi să-şi respecte obligaţiile.
Spitalul de Pediatrie Ploieşti, singurate unitate sanitară de acest gen din Prahova, este administrat de Consiliul Judeţean şi are 135 de paturi, dintre care o sută pe cele două secţii de pediatrie şi 35 pe secţia de Chirurgie – ATI.
Conform datelor furnizate de managerul Spitalului de Pediatrie Ploieşti, anual în această unitate sanitară se internează aproximativ 9.000 de pacienţi, cei mai mulţi în secţia de pediatrie. Managerul unităţii sanitare a afirmat că spitalul este foarte aglomerat în special în lunile de iarnă, când mulţi copii suferă de infecţii acute ale căilor respiratorii, cel mai mare număr de pacienţi fiind internaţi la „Pediatrie I” – secţia pentru sugari şi copii mici