Raportul de control a fost prezentat, joi, ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care l-a aprobat. Documentul urmează să fie transmis Colegiului Medicilor Vaslui pentru analiza cazului din punct de vedere profesional, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătăţii. Raportul va fi direcţionat şi către Consiliul Local Huşi, Primăria Municipiului Huși, Spitalul Muncipal Huşi, Comisia de Pediatrie şi Neonatologie din cadrul Ministerului Sănătății, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui pentru implementare sau verificări suplimentare, în conformitate cu prevederile legale.
Comisia de control a constat că:
- Atât Serviciul Judeţean Ambulanţă Vaslui cât şi Spitalul Municipal Huşi au încălcat prevederile Ordinului MS nr. 1706/2007 privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor, în gestionarea cazului pacientei Bedregeanu Maria Alexandra.
- Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui şi Spitalul Municipal Huşi au instituit o înţelegere tacită privind preluarea cazurilor de urgenţă pediatrică direct în Compartimentul de Pediatrie a spitalului cu excepţia politraumelor sau stopurilor cardiorespiratorii.
- Medicul pediatru, deşi a considerat cazul ca fiind de maximă urgenţă, nu a solicitat colaborarea în timp util cu nici un alt medic aflat în gardă la momentul respectiv.
- Nu s-au respectat protocoalele de diagnostic şi tratament, epiglotita nefiind cuprinsă în protocoalele de diagnostic din compartimentul de pediatrie ci în cele de pe C.P.U.
- Deşi în procedura de administrare intra-venoasă a antibioticului era recomandată testarea sensibilităţii la acesta, asistenta nu a luat în considerare acest aspect invocând faptul că testarea nu i-a fost indicată de către medicul pediatru.
- Conducerea spitalului a acceptat disfuncţionalitatea din circuitul urgenţelor pediatrice, neimplicându-se în rezolvarea conflictelor dintre medici şi nici în activitatea de implementare a prevederilor Ord 1706/2007.
- Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al spitalului aprobat de comitetul director nu este actualizat, în structura funcţională a spitalului nefiind inclus şi Compartimentul de Primiri Urgenţe, respectiv atribuţiile medicului şef CPU şi a medicilor specialişti în medicina de urgenţă.
- Fişele de post nu sunt actualizate în conformitate cu noua structură organizatorică a spitalului care include Compartimentul de Primiri Urgenţe. Astfel personalul medical continuă să aibă prin fişa postului atribuţii în gestionarea cazurilor de urgenţă specifice activităţilor medicale desfăşurate în camerele de gardă. Odată cu înfiinţarea CPU, camerele de gardă care asigurau urgenţele medicale trebuiau desfiinţate potrivit Ordinului 1706/2007 art. 18 “În spitalele unde funcţionează UPU sau CPU nu mai funcţionează sisteme paralele de primiri urgenţe sub forma unor camere de gardă sau sub oricare altă formă decât în cazurile specifice prevăzute în prezentul ordin.”
Ca urmare, au fost încălcate prevederile Ordinului MS nr.1706/2007privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor ( art. 18, 20, 49, 64, 76, 95), protocoalele de tratament în urgenţă, protocoalele de administrare a medicamentelor pentru administrarea antibioticelor, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare intern a spitalului.
CITEŞTE ŞI: Doctoriţa care este acuzată de moartea fetiţei de 4 ani şi-a luat concediu medical
Au fost aplicate urmatoarele sanctiuni: amendă contravenţională pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui, în cuantum de 20.000 lei, amendă contravenţională pentru Spitalul Municipal Huşi, în cuantum de 25.000 lei, amendă contravenţională pentru dr. Bianu Paraschiv Floreta, medic pediatru- şef compartiment Pediatrie, în cuantum de 2.000 lei, amendă contravenţională pentru dr. Ababei Gabriela, medic şef CPU, în cuantum de 1.500 lei. De asemenea, s-au aplicat amenzi contravenţionale pentru responsabil bloc alimentar şi responsabil spălătorie, în cuantum de 500 lei. S-a aplicat o amendă contravenţională directorului medical Dr. Wassouf Emad, în cuantum de 1000 lei.