Spitalul din Sfântu Gheorghe atrage atenţia. Robert Nagy Andraş, managerul unităţii medicale, spune că s-a ajuns la o asemenea situaţie pentru că pacienţii ajung târziu pe mâna medicilor, după ce au încercat să se trateze acasă cu tot felul de combinaţii.
Interesant este că, conform Agerpres, dacă mulţi pacienţi infectaţi cu Covid-19 pariază pe antibiotic sau paracetamol, pastile luată după ureche, cei din Sfântu Gheorghe au o cu totul altă idee pentru combaterea bolii.
„Există persoane cărora le e teamă, alte persoane spun că lasă, îmi trece, e doar o viroză, nu există COVID, stau acasă şi mă fac bine de la ceaiuri, şi pălincă şi paracetamol şi când nu mai pot, atunci vin”, este mesajul transmis de Roşu Matyas, directorul medical al spitalului din Sfântu Gheorghe, spune Observator.
Roşu Matyas consideră că infecţia cu noul coronavirus este „o boală perfidă, pentru că este posibil ca pacientul să nu prezinte simptome, deşi starea lui de sănătate este deja alterată. Este posibil să te simţi destul de bine, chiar şi cu o saturaţie de oxigen de 80%. Pacientul nu îşi dă seama că este aşa de grav. Se simte bine dacă stă în pat şi nu face un efort deosebit, dar nu îşi dă seama că, de fapt, este într-o stare gravă”.
Recomandarea specialiştilor din Sfântu Gheorghe este ca „pacienţii care constată apariţia unor simptome specifice să vină şi să caute un medic, că este medicul de familie, că este un medic specialist. Să vină la spital, să nu amâne venirea în spital pentru ultimul moment, pentru că dacă este într-o fază preliminară, atunci evoluţia bolii poate fi mult mai favorabilă. Nu mă refer doar la COVID-19, mă refer în general la toate situaţiile. Observăm în ambulatoriu că pacienţii vin într-o stare gravă. Chiar şi la Urgenţă observăm acest lucru şi, la fel, în mod repetat facem apel la populaţie de a rezolva problemele medicale cât mai repede cu putinţă, să apeleze la un medic specialist care să ghideze evoluţia bolii”.