În 2011, Curtea de Conturi a depistat că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia s-au încasat sporuri ilegale, potrivit România TV. A urmat un proces, iar în 2013, printr-o decizie definitivă, cei 200 de medici şi asistenţi au fost obligaţi să înapoieze banii. Asta nu s-a întâmplat nici până în prezent.
„Încercăm recuperarea unor sume care au fost considerate plăţi nelegale. Referindu-ne punctual la 2011, anumite sporuri salariale au fost dublate. S-a acordat de două ori un spor de 15% sau în loc de 15 % s-a acordat un spor de 25% din interpretarea eronată a legii. Oricine poate să greşească, e logic, e normal„, a declarat managerul interimar al SJU Slobozia, Adrian Berbece.
Pe lista celor care sunt nevoiţi să înapoieze sporurile primite ilegal se numără şi actualul manager al spitalului. „Am certitudinea că suma încasată de mine este nelegală şi conform legii trebuie să o restitui. Voi încheia un acord cu spitalul până voi returna suma, până în 14.000 de lei„, a declarat Adrian Berbece.
Prejudiciul se ridică la 330.000 de lei. Suma reprezintă sporuri acordate pentru munca în condiţii deosebite sau pentru utilizarea calculatorului în mod frecvent. Au fost situaţii în care o persoană a primit acelaşi spor de două şi chiar de trei ori într-o singură lună. „Singura soluţie este instanţa. Nu poţi acuza conducerea spitalului că a dat în judecată. Are o decizie a Curţii de Conturi şi o hotărâre judecătorească, dar ca să poată reţine banii, hotărârea trebuie să fie la adresa fiecărui salariat„, a spus liderul Sanitas Ialomiţa, valentin Spătărelu.
De sporurile ilegale au beneficiat un sfert dintre angajaţii spitalului.