EXCLUSIV! Spitalul Filantropia zace în paragină de peste 30 de ani fix lângă Piaţa Victoriei. Ruinele au o suprafaţă egală cu Spitalul Floreasca, iar Ministerul Sanătăţii nu are bani pentru a face acolo un spital nou! Cum îşi bat joc autorităţile de un potenţial imens

În Piaţa Victoriei, la doar câteva minute distanţă de sediul Guvernului, tronează un colos devenit ruină, printre clădiri impunătoare de birouri. Sunt corpurile de clădire abandonate ale Spitalului Filantropia, un loc cu istorie bogată, dar prea puţin cunoscută. Fostul Institut Oncologic pare a fi un loc blestemat, pentru că, de peste 30 de ani, a fost măcinat nu doar de boli incurabile, ci şi de indiferenţa autorităţilor.
Razvan Mihalascu
03 iun. 2021, 08:00
EXCLUSIV! Spitalul Filantropia zace în paragină de peste 30 de ani fix lângă Piaţa Victoriei. Ruinele au o suprafaţă egală cu Spitalul Floreasca, iar Ministerul Sanătăţii nu are bani pentru a face acolo un spital nou! Cum îşi bat joc autorităţile de un potenţial imens

Ministerul Sănătăţii este cel care a preluat administrarea celor trei corpuri de clădire abandonate ale Spitalului Filantropia, însă nu are de gând să ceară bani din PNRR pentru a le readuce la viaţă. Fosta unitate medicală aflată în stare avansată de degradare valorează aproape 6 milioane de euro, după cum reiese din evaluările Guvernului. Adevărata comoară se află însă terenul pe care vechiul spital care „trage să moară”. Sunt peste 4.000 de metri pătraţi situaţi în plin centrul Capitalei – o ţintă pentru „rechinii” imobiliari care aşteaptă să dea un „tun” de zeci de milioane de euro.

Prin comparaţie, Spitalul Floreasca este construit pe o suprafaţă de aproape 4.400 de metri pătraţi, asemănătoare cu cea pe care se află acum ruinele de pe strada dr. Iacob Felix din sectorul 1.

Cu toate acestea, autorităţile nu au ţinut cont de potenţialul acestei clădiri, ci au în plan construirea de noi spitale în zone situate la marginea Capitalei. De exemplu, fostul edil al Sectorului 1, Daniel Tudorache, voia construirea spitalului de urgență „Sfântul Vasile cel Mare”, o unitate medicală cu peste 1.000 de paturi, pe şoseaua Bucureşti-Targovişte. Totodată, Primăria Capitalei vrea să construiască spitalul Metropolitan pe un teren de peste 47.000 de metri pătraţi, în zona Pipera.

Citeşte şi: Spitalul Metropolitan, construit de Primăria Capitalei pe un teren al SRTv în Pipera. Klaus Iohannis a promulgat legea

Peste clădirile în degradare ale Spitalului Filantropia pare a fi căzut o bombă. Nu mai au geamuri, acoperişu-i distrus, iar, cu timpul, copaci au ajuns să crească prin acesta.

Aşa arată unul dintre corpurile abandonate ale Spitalului Filantropia dinspre strada Dr. Felix

Paragina e vizibilă de la distanţă, chiar şi din imagini satelitare, pe Google Earth.

foto: captură Google Earth

Cei mai mulţi dintre localnici şi oricine care străbate strada Dr. Iacob Felix preferă să traverseze odată ce văd locul lugubru şi copertina metalică instalată de-a lungul zidurilor ruinei. De altfel, puţini au curajul să se apropie.

Nu e de mirare de ce, cu timpul, spitalul dezafectat a devenit adăpost pentru oameni ai străzii. Dovadă stau seringile împrăştiate printre dărâmături, cartoanele şi tot felul de cârpe din care diverse persoane şi-au făcut culcuş aici.

Aşa arată o încăpere de la subsolul fostului institut oncologic aflat în paragină

În acest peisaj dezolant, cei mai vigilenţi sunt paznicii puşi să oprească pe cei care vor să afle ce se află în spatele zidurilor care stau să se prăbuşească.

Gardul spitalului are inclusiv sârmă ghimpată

Istoria spitalului Filantropia, de la mărire la decădere

Unitatea medicală sau ce a mai rămas din ea a fost construită în anul 1938 şi se numea „spitalul iubirii de oameni”. Iniţiativa construirii acesteia a aparţinut medicului Dumitru Caracaş, directorul Spitalului Pantelimon şi medicul primar la Bucureştilor din vremea aceea. La acea vreme, doctorul nu numai că a contribuit şi el cu o sumă impresionantă, dar s-a şi angajat să trateze gratis bolnavii din viitorul spital, până la sfârşitul vieţii.

După instaurarea comunismului, aici a funcţionat Institutul de Fiziologie Normală şi Patologică „D. Danielopolu”. Din 1973, a intrat în administrarea Institutului Oncologic Bucureşti, iar cele două instituţii au funcţionat în această clădire. Unitatea medicală are patru corpuri de clădire.

Institutul „Danielopolu” s-a restrâns în clădirea A, iar în celelalte trei, respectiv B, C şi D s-a înfiinţat Insitutul Oncologic. În luna februarie 1989, activitatea Institutului Oncologic București a încetat în sediul inițial din vecinătatea Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, clădirea – sediu a fost dezafectată, iar activitatea Institutului a fost transferată în complexul medical de pe platforma Fundeni. De atunci, cele trei corpuri de clădire au rămas goale şi s-au degradat de la un an la altul.

Spitalul Filantropia, ping pong-ul birocratic care a dus la dezastru

Degradarea Spitalului „Filantropia” are la bază un lung şir de hotărâri de Guvern şi acte normative, pentru ca nimeni să nu fie tras la răspundere pentru administarea şi întreţinerea clădirilor.

În baza Ordinului M.S. nr. 501/10.05.1993, Spitalul Clinic Filantropia a transmis din administrarea sa în administrarea I.F.N.P. „D. Danielopolu” corpul clădire A în suprafaţă de 7.128 mp. La prima vedere, spitalul i-a dat INFP o parte din spital în care funcţiona oricum. Mişcarea aparent fără logică a fost făcută pentru ruperea corpurilor nefolosite de cel în care funcţionează Spitalul Filantropia, potrivit Evz.ro.

În 1997, Primăria Municipiului București a emis certificatul nr. 52922/17.09.1997 prin care Institutului de Fiziologie Normală si Patologică „D. Danielopolu” i s-a atribuit nr.11A. Corpul folosit a primit o nouă adresă, iar celelalte trei au rămas la cea veche. Astfel, autorităţile au „rupt” spitalul în două, pentru ca nimeni să nu răspundă pentru distrugerea fostei unităţi medicale.

În 2002, prin hotărârea Hotărârea Guvernului nr. 1096, Spitalul Filantropia, inclusiv corpurile B, C și D ale clădirii fostului Institut Oncologic București cu terenul aferent, au fost transmise din domeniul public al Municipiului București și în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1. Altfel spus, cele trei corpuri din „Filantropia” au ajuns din proprietatea Ministerului Sănătăţii şi Familiei în cea a Primăriei Municipiului Bucureşti şi a Consiliului local al Sectorului 1.

Tot atunci, a fost angajată o firmă pentru a reabilita clădirea. SC „Prominvest Carpați Nord” SRL a câştigat licitaţia, chiar dacă era în pragul falimentului. Din 2002 şi până în prezent, singura dovadă a intenţiei de reconstrucţie este pancarta metalică, mâncată şi ea de rugină.

Clădirile în continuă degradare au ajuns din nou în administrarea Ministerului Sănătăţii, în 2019, prin hotărârea ministrului Sorina Pintea.

Cum arată în interior corpurile de clădire abandonate ale Spitalului Filantropia

În mod normal, accesul în incinta fostului institut oncologic este interzis. Au existat, însă curioşi, care au reuşit să exploreze ruinele. Bloggerul Reptilianul a surprins în imagini dezastrul.

De ce sunt abandonate cele trei corpuri din Spitalul Filantropia. Răspunsul directorului unităţii medicale

Contactat de Româniatv.net, dr.Vlad Dima, managerul unităţii medicale, a explicat că Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Filantropia” nu are legătură cu cele trei corpuri abandonate. A refuzat să ofere un punct de vedere despre starea deplorabilă în care se află fostul institut oncologic, invocând faptul că, legal, nu el se ocupă de acest lucru.

„Nu mai sunt în proprietatea Primăriei. Sunt în proprietatea Ministerului Sănătăţii. Nu pot să vorbesc despre ceva ce nu ţine de Primărie (ASSMB, n.red)”, a declarat dr.Vlad Dima, pentru Româniatv.net.

Întrebat dacă poate solicita igienizarea clădirilor insalubre, managerul Spitalului Filantropia a precizat că DSP nu poate interveni la solicitarea sa deoarece el nu are „calitatea necesară” să intervină în zonă.

„Ce vă pot spune e că spaţiul verde de acolo a fost igienizat. Se tunde iarba. Au fost tunşi copacii”, a precizat el.

Fost manager, despre degradarea spitalului Filantropia. „Este istoria României de după 1990. N-a fost una dintre priorităţi”

În schimb, dr. Gheorghe Peltecu, fostul manager al spitalului, a fost dispus să facă o „relatare istorică” a cauzelor pentru care s-au degradat corpurile unităţii medicale dezafectate.

„În 1988, Institutul Oncologic a primit o nouă destinaţie la Fundeni şi această clădire a fost părăsită, în sensul că s-au mutat de acolo. Ea s-a degradat în timp, pentru că, dacă ştiţi, după 1988-1989, s-a schimbat sistemul social în România. N-a fost una dintre priorităţi şi aşa s-a degradat în timp”, a declarat dr. Peltecu.

Fostul manager a povestit că „multă lume s-a interesat” de soarta spitalului Filantropia, însă a recunoscut că abilitarea sau construirea unui nou spital implică o „investiţie mare”.

„Nu au fost condiţiile necesare. Nu puteţi să spuneţi că e nepăsare. Multă lume s-a interesat, multă lume s-a interesat. O investiţie într-un spital pe fundaţia unui spital vechi nu este un lucru uşor”, a precizat medicul.

Unul dintre corpurile în paragină ale fostului institut oncologic este gard în gard cu sediul ASSMB

Spitalul Filantropia în paragină a fost dorit de investitori americani şi turci

De altfel, dr. Peltecu a amintit că, după anul 2000, în perioada în care a condus spitalul, au existat „idei de proiecte”, iar de corpurile degradate s-au interesat investitori din domeniul medical din SUA şi Turcia.

„Au venit investitori străini aici care erau trimişi de Ministerul Sănătăţii. Atunci eram gestionarul instituţiei. Planurile de reconstrucţie n-au apucat să se facă. Discutam ideile de proiecte.

Au fost chiar investitori din Statele Unite, de la compania Humana, un lanţ mare de spitale. A mai fost un reprezentant al unui lanţ de construcţii de spitale din Turcia. Totul a fost în discuţie la faţa locului. Au venit să vadă şi atât”, a afirmat dr. Peltecu.

Primăria Capitalei vrea să construiască o parcare subterană pentru Maternitatea „Filantropia” care nu are însă legătură cu imobilele în paragină

De altfel, medicul consideră că „e bine ca soluţia să se ia foarte înţelept” în privinţa corpurilor abandonate ale spitalului Filantropia.

„E centrul Bucureştiului şi nu poţi să faci rapid, de pe azi pe mâine ceva. Trebuie să fie gândit într-un context în care mai există şi alte cel puţin două specialităţi aici care au nevoie de specialităţi complementare. Decizia este una dificilă.

Este istoria României de după 1990. Se încadrează în istoria României de după 1990. Au fost abandonate multe clădiri.

Acel spital nu mai putea fi transformat într-un spital modern. Nu mai corespunde. Acel spital a fost construit în anii 1930 şi nu mai corespunde. Sunt alte circuite, alte necesităţi. Nu poţi să construieşti şi să schimbi destinaţia pe acea structură”, a apreciat fostul manager al spitalului Filantropia.

Ministerul Sănătăţii nu are de gând să ceară bani din PNRR pentru spitalul Filantropia aflat în paragină

Româniatv.net a solicitat un punct de vedere oficial din partea Ministerului Sănătăţii, instituţie care din 2019 are în administrare clădirile dezafectate ale fostului institut oncologic. Autorităţile nu par să aibă planuri concrete deoarece nu au făcut vreo estimare a sumelor necesare pentru refolosirea acestei clădiri.

„În baza Hotărârii Guvernului nr. 144/2019, fostul sediu al Institutului Oncologic București a trecut în administrarea Ministerului Sănătății.

Fostul sediu al Institutului Oncologic București – este format din corpurile B, C și D ale clădirii de mari dimensiuni care se întinde de la B-dul Ion Mihalache la str. Dr. Iacob Felix.

Imobilul este situat adiacent secției din B–dul Ion Mihalache, nr. 11 a Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie (corpul A al clădirii) și în vecinătatea Centrului de Transfuzie Sanguină București și a Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C.T. Nicolau”, unități sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății, ca titular al dreptului de administrare, a înscris acest drept real în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, în condiţiile legii.

Totodată, Ministerul Sănătății a întreprins măsuri de evaluare și tratare a riscurilor la securitatea fizică a imobilului, a consolidat securitatea și integritatea imobilului.

În continuare, Ministerul Sănătății face demersuri pentru a obține documentele de susținere a hotărârii de Guvern pentru darea imobilului în administrarea unor unități din subordinea ministerului, în vederea îmbunătățirii și extinderii activității acestora.

Corpul B al clădirii, la care lucrările de consolidare sunt aproape finalizate, va fi dat în administrarea Ministerului Sănătății prin Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie – unitate sanitară din subordinea Ministerului Sănătății care efectuează tratamente complexe de recuperare medicală – în vederea extinderii activității medicale, deoarece adresabilitatea Institutului este mare și în continuă creștere, iar spațiul în care funcționează Institutul a devenit insuficient pentru desfășurarea activității și pentru implementarea de proiecte de dezvoltare.

Corpul B va fi consolidat în întregime, va fi reabilitat și renovat, pentru a corespunde exigențelor actuale din domeniul asistenței medicale.

Corpurile C și D vor fi date în administrarea Ministerului Sănătății prin Centrul de Transfuzie Sanguină București – cel mai mare centru de transfuzii din țară – în vederea construirii unui centru de transfuzii sanguine modern. Actualul sediul al Centrului de Transfuzie Sanguină București este într-o clădire veche, construită la nivelul anilor ’40 ca un bloc de locuințe.

Investițiile vor fi finanțate din fonduri de la bugetul statului și din fonduri atrase din alte surse”, este răspunsul Ministerului Sănătăţii, la solicitarea RomâniaTV.net.

Ruinele fostului institut oncologic se află vizavi de Centrul de Transfuzii din București

Spital public, construit din bani privaţi în curtea spitalului „Marie Curie”

Carmen Uscatu, reprezentant al Asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”, a declarat pentru Româniatv.net că nu a luat în calcul să discute cu autorităţile pentru a construi un spital pe ruinele fostului institut oncologic.

„Nu, nu am luat în calcul. (…) Atâta timp cât în 30 de ani nu s-a făcut nimic, sunt convinsă că nu se pot întâmpla nişte lucruri peste noapte.

Nu s-a schimbat nimic. N-a existat în ultimii 30 de ani vreo strategie la nivel naţional, astfel încât să se realizeze un audit. Nu doar oncologia să fie adusă în timpurile noastre, ci tot sistemul medical. E o problemă extrem de complexă care nu se rezolvă peste noapte, se rezolvă cu multă voinţă politică şi cu specialişti.

Ridicăm spitalul de oncologie pediatrică în care s-a extins şi va deveni campus medical. Proiectul nostru este cel de la Marie Curie. De asemenea, am mai făcut în pandemie două spitale modulare, unul în curtea spitalului Elias şi al doilea urmează să în finalizăm în luna iunie la Piatra Neamţ, acolo unde a ars secţia de Terapie Intensivă.

De asemenea, Carmen Uscatu a explicat că ridicarea unei singure clădiri şi dotarea acesteia cu echipamente medicale s-a ridicat la 30 de milioane de euro.

„Noi suntem la momentul în care vom termina prima clădire la finalul anului 2021 şi o vom da în folosinţă în 2022. După care acum lucrăm la un masterplan prin care ne propunem să construim o a doua clădire cu toate specialităţile la Marie Curie.

Estimăm că prima clădire va costa cu tot cu echipamente 30 de milioane de euro, iar pentru a doua, întrucât nu este gata planul, estimăm cam aceeaşi valoare”, a explicat ea.

Proiectul asociaţiei „Dăruieşte viaţa” implică ridicarea unui spital de oncologie pediatrică din fonduri private în curtea spitalului „Marie Curie” din Capitală.

Spitalul Filantropia aflat în paragină, posibil tun imobiliar

Din nota de Fundamentare – HG nr. 144/19.03.2019 reiese că cele trei corpuri dezafectate ale Spitalului Filantropia sunt în proprietatea publică a statului şi au o valoare uriaşă pe piaţa imobiliară, dat fiind faptul că se află într-una dintre cele mai râvnite zone din centrul Capitalei.

„Din Cartea funciară nr. 272780 municipiul București, sectorul 1 și Planul de amplasament și delimitare a imobilului reies următoarele elemente de descriere tehnică a imobilului: suprafața construită Sc=4.085 mp, suprafață desfășurată Sd=18.974 mp, regimul de înălțime C1=S+P+4E, suprafața teren St=4.114 mp.

Bunul imobil a fost reevaluat în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 81/2003 privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituţiilor publice, aprobată prin Legea nr. 493/2003 cu modificările şi completările ulterioare și Ordinul nr. 3471/ 2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe corporale aflate în patrimoniul instituţiilor publice.

Valoarea imobilului, de 28.402.300 lei, a fost determinată de evaluator autorizat ing. Stămătescu Carmen în Raportul de evaluare nr. 1105/16.04.2018″, se arată în documentul Executivului.

Altfel spus, ruina fostului spital valorează aproape şase milioane de euro. Miza mult mai mare nu este clădirea, ci terenul de sub ea.

Cei 4.114 mp ar putea reprezenta o tranzacţie uriaşă. Consultanţii imobililiari consultaţi de Româniatv.net au confirmat că preţul zonei variază între 1.200 şi 1.500 de euro pe metrul pătrat, ceea ce face din clădirile abandonate ale Spitalului Filantropia o ţintă pentru dezvoltatorii imobiliari.

Scenariul nu e departe de adevăr, cât timp gard în gard cu fostul institut oncologic se află clădirea turn care găzduieşte instituţii precum Hidroelectrica şi Ministerul Fondurilor Europene. De asemenea, chiar vizazi există un spital şi o clinică privată.

 

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
RAR, anunțul momentului pentru toți șoferii care au mașini și vor să le vândă. Îi vizează direct. E oficial
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Adevărul despre Raisa. O persoană cu probleme, folosită fără scrupule
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
PACE în Ucraina. Anunțul istoric făcut de Trump: E gata!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
FCSB câștigă în fața echipei Qarabag FK și avansează în Europa League
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin