„Am avut un control în ultima perioadă la Spitalul Judeţean din Craiova pentru verificarea modului de desfăşurare şi respectarea normelor sanitare la nivelul Secţiei de Terapie Intensivă. În urma acestui control au fost date amenzi, amenzi pe persoane, de 43.500 de lei. Mai mult decât atât, peste 30 de zile echipa de control va merge din nou la Spitalul din Craiova la Terapie Intensivă, pentru că acolo ne-au fost semnalate nişte probleme care s-au confirmat din păcate şi care au fost verificate. Prin urmare, amenzile au fost substanţiale”, a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.
Problemele constatate sunt legate de curăţenie.
„În primul rând probleme igienico-sanitare, (…) adică curăţenia. (…) Nu există toate spaţiile componente ale unui serviciu de anestezie pentru terapie intensivă şi vorbim despre un spital precum Craiova. (….) Nu se respectă suprafeţele de pat, nu există rezerve pentru izolarea pacienţilor cu boli cu potenţial endemic, pentru pacienţii care au infecţii. O parte din echipamentele frigorifice erau degradate fără să existe o monitorizare a temperaturii şi o evidenţă a curăţeniei şi dezinfecţiei acestora. (…) La majoritatea saloanelor nu se efectuează dezinfecţia. (…) Nu există protocoale de lucru privind metoda de dezinfectare de suport. (…) Registru de dezinfecţie nu respectă în totalitate prevederile ordinului ministrului Sănătăţii în ceea ce priveşte înscrierea soluţiei, data şi ora preparării, lucru foarte important”, a explicat ministrul.
Ea a spus că din raportul Corpului de control „nu a rezultat că acolo lucrurile se desfăşoară conform procedurilor legale”.
Totodată, Pintea a precizat că, în acest an, de la 1 februarie s-au efectuat 18 controale de către Corpul de control al ministrului, patru fiind şi în acest moment în derulare. Potrivit acesteia, sunt controale comune cu CNAS, printre altele fiind vorba şi de decontarea serviciilor medicale.
„Am constatat că marea majoritate a spitalelor controlate nu respectă modul de întocmire a foilor de observaţie, prin urmare Casa de Asigurări de Sănătate a decis retragerea unor sume de bani la toate spitalele pe care noi le-am controlat. Este vorba de Spitalul Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Bagdasar – Arseni. Nu am cuantificat exact sumele, dar totodată este vorba şi de servicii efectuate peste contract – servicii nedecontate şi aici va trebui să avem din nou o discuţie cu CNAS”, a punctat Pintea.
Ministrul a explicat că există o hotărâre de Guvern din 2006 care spune exact cum se completează o fişă de observaţie, astfel încât atunci când există probleme sau se doreşte identificarea anumitor lucruri să poată fi urmărite.