Spitalul Județean Suceava a achiziționat marti 1.327 de saci pentru transportul cadavrelor. Pentru acești saci a achitat suma de aproximativ 100.000 de lei.
Achiziția se împarte în două loturi, respectiv 327 de saci pentru transportul cadavrelor, din două straturi, cu patru mânere, fermoar și brățară de identificare și 1.000 de saci pentru transportul cadavrelor, din trei straturi, cu șase mânere, fermoar, buzunar pentru documente, saci cu o capacitate de până la 130 de kilograme.
Primul lot a fost atribuit direct firmei SC Medimpact SRL Cluj Napoca și costă 14.715 lei, fără TVA. Al doilea lot a fost atribuit direct firmei SC DNS Birotica SR București și costă 69.000 de lei, fără TVA, conform SEAP.
Trebuie precizat că nu este singurul spital din România care achiziţionează în această perioadă saci de transport cadavre.
Federația SANITAS România a informat pe pagina de Facebook a sindicatului că numărul cazurilor confirmate cu COVID 19 în rândul personalului medical de la Spitalul de Urgență Suceava a ajuns la 92. „Încă se testează!”, scriu sindicaliștii, avertizând astfel că numărul cazurilor pozitive ar putea crește.
„Așa cum anticipam, dimensiunea dezastrului o vom avea zilele următoare! Din păcate se înmulțesc cazurile de îmbolnăvire a personalului medical în tot mai multe unități sanitare mari, dar cazul de la Suceava rămâne cel mai afectat! Asigurați echipamente de protecție pentru personalul medical! Testați cu prioritate personalul din spitale! Organizați spitalele adaptat la situația actuală!”, solicită reprezentanții sindicatului SANITAS.
O situație fără precedent a dus aproape la închiderea Primăriei Suceava, care funcționează la ”cota de avarie”, din cauza epidemiei de coronavirus.
Confirmarea infectării cu COVID-19 a unei angajate a Primăriei Suceava, șefă de birou, a stârnit panică în rândul colegilor săi, mai ales că, prin natura muncii lor, interacțiunile umane sunt numeroase și greu de evitat.
În prezent, peste 250 de persoane din Primăria Suceava, inclusiv primarul municipiului reședință de județ, Ion Lungu, sunt în izolare, fiecare din ei sperând să nu fi contractat virusul de la colega lor, originară din Bosanci, unde a fost depistat un adevărat focar de coronavirus, pornit de la o persoană întoarsă din Belgia.
Angajata municipalității sucevene este internată de joi, 19 martie, la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Suceava, iar rezultatul testului de coronavirus a ieșit pozitiv.
Printre cumpărările directe făcute de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” în ultimile două săptămâni, se remarcă achiziționarea a 100 de saci pentru transportul cadavrelor, cu 86 de lei bucata și 260 de teste pentru coronavirus, cu 49 de lei bucata.
Potrivit descrierii de pe portalul achizițiilor publice, sacii au două straturi: unul din „polipropilenă interior cerat și un strat folie rezistentă și impermeabilă”.
Grosimea sacilor este de aproximativ 230 grame / metru pătrat, are șase mânere de prindere bine întărite, rezistă până la 150 de kilograme, au la interior folie impermeabilă și deschidere cu fermoar rezistent pe 3 laturi ale sacului. De asemenea, sacii sunt dotați cu plic pentru documentele de însoțire, sacii au dimensiunile de 230 / 80 cm, sunt rezistenți la rupere și tractiune și vin la pachet cu o brățară de identificare, cu două perechi de mănuși, două măști de protecție și un sac pentru încălțăminte. Sacii pentru cadavre au fost cumpărați pe 12 martie 2020.
Contactat de Europa Liberă, medicul Adrian Marinescu de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” a confirmat că achiziția acestor produse face parte din planul de măsuri privind combaterea COVID-19.
Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” (INBIMB) are 690 de paturi, șase secții clinice pentru adulți și patru pentru copii, două secții de terapie intensivă (adulți și copii) și două secții de spitalizare de zi. Există de asemenea un pavilion special construit, în care se găsește secția de imunodepresie copii cu un compartiment de monitorizare și evaluare a infecției HIV/SIDA în Romania. Tot în incinta Institutului se află și singurul centru Antirabic din București și Ilfov.
Grupul de Comunicare Strategică anunţă, marţi seară, că au fost înregistrate încă 3 decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, numărul deceselor la nivel naţional ajungând la 11.
Este vorba despre un bărbat de 59 de ani, pacient al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, fără posibilă expunere precizată. El a murit în 22 martie.
De asemenea, în 23 martie au murit o femeie de 80 de ani, pacientă în Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, fără posibilă expunere precizată, şi un bărbat de 71 de ani, pacient al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, fără posibilă expunere precizată.
Pacienţii au fost confirmaţi pozitiv la COVID 19 în 23 martie, atunci când s-au primit rezultatele probelor de laborator. Toţi cei trei pacienţi aveau afecţiuni medicale cronice pre-existente (boli cardiovasculare, diabet). Decesele au fost raportate la INSP în această seară, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.