Spitalul Metropolitan, construit de Primăria Capitalei pe un teren al SRTv în Pipera. Klaus Iohannis a promulgat legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi legea prin care un imobil aflat în administrarea Societăţii Române de Televiziune în domeniul public al municipiului Bucureşti în scopul construirii Spitalului metropolitan.
Razvan Mihalascu
06 apr. 2021, 15:55
Spitalul Metropolitan, construit de Primăria Capitalei pe un teren al SRTv în Pipera. Klaus Iohannis a promulgat legea

Legea privind aprobarea ordonanţei prevede că spitalul Metropolitan va fi construit de Primăria Capitalei pe un teren care va fi transmis din administrarea Societăţii Române de Televiziune în domeniul public al municipiului Bucureşti.

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2018, notează Agerpres.

Suprafaţa imobilului, situat în Şoseaua Pipera nr. 63 – 65, este de 47.155 metri pătraţi.

Potrivit sursei citate, municipiul Bucureşti, prin Consiliul General, va prelua de la SRTv investiţii nefinalizate în valoare de 944.844 lei, contravaloarea lor urmând să fie achitată televiziunii publice în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei. Legea mai prevede că, dacă în termen de 5 ani de la încheierea protocolului nu au fost demarate de către beneficiar investiţiile necesare Spitalului metropolitan, imobilul revine în domeniul public al statului şi în administrarea Societăţii Române de Televiziune.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu anunţă ce se întâmplă cu spitalele regionale promise. „Până în 2024 vom avea fundaţiile, dar nu doar fundaţiile. Sunt locuri în care infrastructura spitalicească e pur şi simplu o ruşine”

Construirea Spitalului Metropolitan se numără printre priorităţile bugetare pe 2021 în Capitală, alături de continuarea lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica, supralărgirea Prelungirii Ghencea, revizuirea Planului Urbanistic General, blocul de locuinţe sociale din Prelungirea Ghencea şi revizuirea Planului integrat de Calitate a Aerului, după cum susţin consilierii generali USR-PLUS.

”În contextul în care perioada următoare va fi rezervată discuţiilor şi dezbaterilor asupra bugetului capitalei pentru anul 2021, consilierii generali USR PLUS consideră că există cinci direcţii prioritare pentru alocările financiare din acest an iar administraţia trebuie să facă toate eforturile pentru a putea susţine financiar aceste obiective investiţionale, chiar şi in condiţii de serioasă austeritate bugetară generată de datoriile preluate din mandatul trecut”, afirmă reprezentanţii USR PLUS, care îşi prezintă argumentele pentru ceea ce consideră a fi priorităţi bugetare.

Acestea sunt:

– Investiţiile iniţiate în Doamna Ghica (Pasaj) şi în Prelungirea Ghencea (Supralărgire) – cele două şantiere începute de fosta administraţie în mod iresponsabil, fară a dispune de resursele financiare pentru a le finaliza, crează în acest moment un disconfort major locuitorilor capitalei, blocajele de trafic şi cantităţile uriaşe de praf generate de lucrări fiind la ordinea zilei. Cum oportunitatea nu mai poate face obiectul discuţiei, dat fiind că lucrările sunt deja începute, nu există o altă soluţie decât continuarea acestora, chiar şi în condiţiilele crizei financiare serioase pe care municipalitatea o traversează.

– Revizuirea Planului Urbanistic General – capitala are nevoie stringentă de o nouă politică urbanistică, adaptată vremurilor curente, care să permită dezvoltarea coerentă şi responsabilă a oraşului şi să traseze reguli clare şi un cadru predictibil pentru cetăţeni si investitori, în egală masură. Astfel, este esenţial ca etapele de revizuire a Planului Urbanistic General să fie parcurse cât mai repede iar municipalitatea trebuie să identifice şi să aloce fondurile necesare în acest sens. Întârzierea este deja nepermis de mare iar faptul că astăzi ne confruntăm cu un asemenea haos urbanistic în oraş este şi rezultatul acestor bâlbâieli administrative, care durează de ani de zile şi au transformat proiectul într-un eşec. Noua administraţie trebuie să facă toate eforturile pentru a finaliza Planul Urbanistic General în cel mai scurt timp posibil.

– Spitalul Metropolitan – “Cel mai nou” spital public din Bucureşti a fost dat în folosinţă în 1978. În ultimii 40 de ani au fost realizate doar lucrări de modernizare, reparaţii, consolidări la cladirile existente. Nu a fost construit niciun spital nou in Bucureşti. În acest context construirea unei noi unităţi sanitare cu paturi este absolut necesară şi va contribui la îmbunătăţirea accesului bucureştenilor la servicii medicale de calitate, de o complexitate crescută. În acest an ne propunem revizuirea studiului de fezabilitate şi elaborarea proiectului tehnic pentru acest obiectiv major de investiţii.

– Finalizarea blocului de locuinţe sociale din Prelungirea Ghencea – anul trecut am asistat cu toţii la spectacolul de campanie al fostei administraţii, care împărţea chei şi alocări de apartamente unor oameni necăjiţi, generând speranţe deşarte şi aşteptări uriaşe, deşi politicienii ştiau foarte bine că n-au alocat şi fondurile necesare pentru ca aceste investiţii să poată fi finalizate. Consideram că, în ciuda situaţiei financire foarte precare în care se afla capitala, trebuie identificate cu prioritate fonduri pentru a finaliza blocul de locuinţe început şi neterminat, pentru ca familiile în cauză să se poată muta în locuinţele sociale promise. Bucureştenii nu au nicio vină că politicieni fară scrupule, care ştiau că au în sertar facturi neplatite din 2019 către diverşi furnizori, le-au vândut iluzii iar noua administraţie, din care suntem parte, e datoare să identifice soluţii pentru aceasta problema.

– Revizuirea Planului integrat de Calitate a Aerului – Bucureştiul este cea mai poluată capitală europeană. Din cauza poluării aerului, speranţa de viaţă a bucureştenilor este redusă, în medie, cu patru ani de zile, conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică. Anul trecut instanţa a suspendat Planul Integrat de Calitate a Aerului pentru Bucureşti (PICA) si anul acesta trebuie refăcut, în procedură de urgenţă. Pentru aceasta este nevoie ca studiul de calitate a aerului, care stă la baza planului, să fie şi el reluat cu măsurători actualizate. De asemenea, considerăm că trebuie avute in vedere şi măsuri intermediare de reducere a poluării aerului care să fie implementate până la actualizarea PICA. Planul propus la finanţare va trebui să conţină măsuri cuantificabile, cu obligaţii clare, cu acţiuni concrete pe fiecare măsură propusă, cu un calendar ambiţios dar realist pentru implementare şi cu o fundamentare pe date la zi. De asemenea, planul este o obligaţie legală potrivit directivelor europene privind calitatea aerului.

Citeşte şi: Şeful OMS anunţă când se termină pandemia COVID-19. „Toate ţările din lume vor fi pe un făgaş mai sănătos”

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
Capital.ro
Verdictul justiției pentru Călin Georgescu. Avocata sa, anunț fulger: Chemare forțată în judecată
Playtech.ro
Zilele în care nu se spală între Crăciun și Revelion 2025. Când este interzis să faci treburi casnice
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Poveste de film din Revoluția de la Cluj. Șeful Miliției recunoaște că fotografiile din Paris Mach i-au salvat viața: „s-a dat ordin să fiu împușcat”
wowbiz.ro
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Chiftele din cartofi și ciuperci. Le poți savura cu pilaf de post și murături
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensia intră pe card într-o singură zi, mai devreme ca de obicei, în luna ianuarie 2025. Câți bani vor primi în plus pensionarii
Cancan.ro
Pensii mărite la 3.920 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025, pentru această categorie de pensionari din România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdictul anului pentru Călin Georgescu. Acum nimic nu-l mai poate opri. Are prima șansă
StirileBZI
Ce se întâmplă cu alimentele de bază, de la 1 ianuarie 2025. Ce a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Trei tineri au pierit după ce mașina în care se aflau a fost zdrobită. Tragedia s-a petrecut în Brașov
substantial.ro
Sfaturi medicale pentru a evita excesele alimentare de Sărbători
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICĂ! CINE AJUNGE la GUVERNARE!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Zodiile care vor avea un 2025 atipic. Surprizele încep încă din ianuarie