Conducerea Spitalului Militar din Belgia – Military Hospital Queen Astrid Bruxelles – a confirmat, într-un răspuns oferit la o solicitare a României libere, că toți cei opt pacienți pe care i-a preluat din București au fost infectați cu bacterii intraspitalicești. Răniții au fost aduși la Bruxelles pe 7 noimebrie, după ce au fost tratați aproximativ zece zile în spitalele din România, se arată în documentul trimis de spitalul belgian. Prin urmare, infecția cu bacterii de care vorbește echipa medicală nu s-a putut realiaza decât în timpul petrecut de pacienții din Colectiv cât timp au fost internați în România.
Informația că toți pacienții răniți în clubul Colectiv au ajuns la Bruxelles infectați cu bacterii intraspitalicești este cu atât mai gravă, cu cât medicii români au au fost nevoiți să admită că 3 dintre tineri au murit din cauza bacteriilor pe care le-au luat în timpul internării la Spitalul de Arși.
Dr.Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși, a declarat că „este un grad de infecție spitalicească comparabil, nu neaparat, cu țările civilizate, dar în niște limite acceptabile.” Numai că în cazul celor trimiși la Bruxelles, nu a fost vorba de “limite acceptabile”, ci de o rată de infectare de 100%.
“Infecțiile există, ele se raportează. În străinătate au infecții, doctorul francez care a venit la noi a zis că și eu infecții, au aceleași probleme”, a mai afirmat dr. Adrian Stănculea.
Cu toate acestea, doctorii de la Spitalul Militar din Bruxelles au explicat că infecțiile cu bacterii sunt o raritate în lumea medicală și nu au incidența pretinsă de medicii români: „În timpul spitalizării, există șanse mici și limitate ca pacientul să fie infectat cu bacterii”, aflăm din scrisoarea oficială de răspuns.
Mai multe pe RL.ro
Adrian Streinu Cercel: Ranitii din Colectiv transferati in strainatate nu sunt infectati, ci colonizati cu un anumit tip de bacterii
Managerul Institutului „Matei Balş” din Capitală, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, marti, ca cei 8 raniti in incendiul din clubul Colectiv care au fost transferati la Spitalul Militar din Bruxelles „nu sunt infectati, ci colonizati cu un anumit tip de bacterii, este o diferenta majora”: „Persoanele respective nu sunt infectate, ci clonizate potential cu anumiti germeni”, a afirmat Streinu Cercel, adaugand ca „nu exista spital, in tara sau in strainatate, in care sa nu existe riscul infectiilor nozocomiale”. El a adaugat ca „la pacientii cu arsuri majore, rata de infectie a celor care decedeaza este de peste 70%, arata statisticile internationale”. Adrian Streinu Cercel a mai afirmat ca nu exista un risc mai mare in cazul pacientilor tratati in tara, acuzand faptul ca „aici media face un deserviciu”.
Inițial, 39 de victime ale incendiului din 30 octombrie au fost transferate în unități sanitare din străinătate:
* Austria — 5 persoane transferate, dintre care una a murit, iar alte 4 sunt în stare stabilă
* Belgia — 8 persoane transferate; se află în stare stabilă
* Olanda — 8 persoane transferate, dintre care două au decedat, iar 6 sunt în stare stabilă
* Germania — 5 persoane transferate, dintre acestea 2 — în stare stabilă, o persoană cu evoluție incertă, iar două au murit.
De asemenea, în Marea Britanie au fost transferați 9 răniți în Colectiv; dintre aceștia 3 au decedat, iar ceilalți 6 sunt în stare stabilă; în Norvegia a ajuns o persoană, care a și fost externată; Israel — 3 persoane, dintre care una a murit, celelalte două fiind stabile.
În unitățile medicale din București mai sunt internate 24 de victime ale incendiului din data de 30 octombrie, dintre care 3 pacienți în stare critică și 21 în stare stabilă.
Potrivit centralizatorului MS, la Spitalul de Arși sunt internați 6 pacienți, la Spitalul Bagdasar Arseni — 5, Spitalul ”Grigore Alexandrescu” — 3, Spitalul Elias — 2, Spitalul Militar Central — 4, Spitalul de Urgență din București — 3, iar Spitalul CC Iliescu — 1 pacient.
Până în prezent, au fost externate 58 de persoane care au primit îngrijiri medicale în unitățile sanitare din țară.