Spitalul Orăşenesc din Năsăud riscă să fie ÎNCHIS. Datoriile unităţii depăşesc 400.000 de lei

Spitalul Orăşenesc din Năsăud are datorii de peste 400.000 de lei la medicamente, materiale sanitare, reactivi, alimente şi utilităţi, senatorul PNL Ioan Deneş anunţând luni, într-o conferinţă de presă, că există riscul ca unitatea medicală să fie închisă.
Iulian Tudor
13 ian. 2014, 15:24
Spitalul Orăşenesc din Năsăud riscă să fie ÎNCHIS. Datoriile unităţii depăşesc 400.000 de lei

Potrivit unui document înmânat presei de senatorul Ioan Deneş şi întocmit de conducerea Spitalului Orăşenesc Năsăud, la sfârşitul anului 2013 unitatea medicală avea datorii de peste 400.000 de lei, din care restanţe în valoare de 241.801 lei, scrie Mediafax.

„Valoarea datoriilor neachitate (la sfârşitul anului 2013 – n.r.) pentru bunuri şi servicii este de 407.299 lei, din care 241.801 lei sunt peste termenul de scadenţă. Din aceste datorii restante, ponderea cea mai mare o au cele pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi, alimente, utilităţi şi cheltuieli de întreţinere”, se arată în documentul semnat de managerul spitalului, Adrian George.

Potrivit sursei citate, valoarea serviciilor medicale spitaliceşti contractate în 2013 de Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud (CJAS) cu spitalul din Năsăud a fost de 5,5 milioane de lei, ceea ce acoperea tratamentul pentru 6.977 de bolnavi, însă CJAS a decontat servicii doar pentru 4.819 cazuri.

„Dacă am fi primit banii şi pentru celelalte cazuri, am fi avut suficienţi pentru a ne acoperi datoriile peste termenul de scadenţă, respectiv de 241.801 lei”, se arată în comunicatul spitalului năsăudean.

Conform documentului prezentat, conducerea spitalului din Năsăud a solicitat autorităţilor locale şi judeţene ajutorul „în vedea decontării acestor cazuri şi a renegocierii «omenoase» a contractului pe 2013 având în vedere că spitalul deserveşte 23 de comune cu 120.000 de locuitori„.

Citeşte şi Datorii URIAŞE la mai multe spitale. Directorii, înlocuiţi de Ministerul Sănătăţii

„Eu, ca şi senator în Colegiul 2 din care face parte oraşul Năsăud, am sesizat conducerea CJAS în legătură cu problemele spitalului năsăudean, dar nu s-a întâmplat nimic. (…) Reiese clar că acest spital e subfinanţat. Din răspunsul pe care eu l-am primit de la CJAS Bistriţa-Năsăud a reieşit că s-ar putea să fie o problemă de management. Eu spun din capul locului că nu am competenţa de a mă pronunţa în acest sens, dar cred că lucrurile trebuie clarificate din acest punct de vedere. Sper să avem un răspuns cât mai rapid, pentru ca să vedem ce e de făcut cu acest spital. Ce ştim clar este că spitalul riscă să se închidă, ceea ce nu e nici corect, nici indicat pentru că el deserveşte o zonă foarte mare a judeţului”, a spus Ioan Deneş.

Preşedintele director general al CJAS Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, a declarat pentru Mediafax că Spitalul Orăşenesc Năsăud ar putea deveni centru multifuncţional, „cu altfel de tarife şi condiţii care nu vor fi la fel de stricte ca la spital”.

„Spitalul din Năsăud degeaba are secţie de chirurgie. Nu are anestezist, nu poate asigura gardă permanentă şi atunci nici nu face nu ştiu ce servicii, decât pansamente şi mai ştiu eu ce. Ca atare, nu are grad de complexitate mare la cazurile rezolvate şi are tarife mici. Asemenea spitale vor fi transformate în centre multifuncţionale cu spitalizare de zi. Vor spitaliza timp de 24 de ore pacienţii care le vin în regim de urgenţă, chiar şi cronici, iar dacă este necesară spitalizarea pe termen lung, să fie transferaţi la spitale cu personal şi dotarea necesară”, a spus Camelia Ilişuan.

Citeşte şi Buşoi: Din 2014 spitalele vor fi sancţionate dacă pun pacienţii să-şi cumpere medicamente

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Localitățile din România care au fost șterse de pe hartă. Aveau nume bizare și stârneau amuzamentul tuturor. Ce s-a întâmplat cu oamenii care locuiau acolo
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce și-a plimbat bărbatul iubita moartă cu căruciorul, vineri seara, în Sectorul 5. Ce le-a spus polițiștilor că s-ar fi întâmplat cu ea, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MUNCITOR DIN BISTRIȚA-NĂSĂUD PRINS ÎN FLAGRANT DISTRUGÂND O CAMERĂ DE SUPRAVEGHERE PE ȘANTIER
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'