Pentru prima oară de la debutul crizei de la FIFA, sponsorii majori au solicitat plecarea imediată a președintelui demisionar, care urma să administreze tranziția până la alegerile din 26 februarie 2016 pentru președinție.
„Noi credem că ar fi spre binele fotbalului ca președintele FIFA Sepp Blattter să demisioneze imediat, astfel ca procesul de reformă să poate începe cu credibilitatea necesară”, se arată într-un comunicat al McDonald’s.
Coca Cola a adoptat aceeași poziție în comunicatul său: ”Pentru binele fotbalului, Compania Coca Cola solicită președintelui FIFA Joseph Blatter să demisioneze, astfel ca un proces credibil și sustenabil de reformă adevărată să poată începe. Cu fiecare zi care trece, imaginea și reputația FIFA este tot mai afectată. FIFA are nevoie de reforme urgente și cuprinzătoare”.
Blatter este în prezent investigat de procurorii elvețieni pentru un contract de televiziune din 2005 și plata sumei de 1,8 milioane euro în 2011 lui Michel Platini, ca răsplată pentru activitatea depusă în rol de consilier între 1999 și 2002. Blatter și Platini au respins acuzațiile că ar fi comis vreo ilegalitate.
Blatter, 79 ani, președinte al FIFA din 1998, a câștigat un al 5-lea mandat pe 30 mai 2015, dar după câteva zile a renunțat la mandat și a anunțat alegeri extraordinare pentru 2016.
Un alt sponsor important, Adidas, a solicitat de asemenea ”schimbări fundamentale” la FIFA, dar nu a cerut demisia lui Blatter.
Adidas este unul dintre cei 5 sponsori strategici ai FIFA alături de Coca Cola, McDonald’s, Gazprom, Visa și Hyundai/Kia Motors.
Joseph Blatter a anunțat că va rămâne în post până pe 26 februarie, data la care vor avea loc alegerile pentru un nou președinte al FIFA. Blatter, 79 ani, acuzat de procuratura elvețiană de gestionare frauduloasă și deturnare de fonduri, a anunțat prin intermediul avocatului său american Richard Cullen că nu va demisiona la presiunea sponsorilor.
”Coca Cola este un sponsor apreciat al FIFA, dar dl. Blatter, cu tot respectul, nu este de acord cu acest punct de vedere și consideră că părăsirea postului în acest moment nu ar fi în cel mai bun interes al FIFA și nici nu ar servi procesului de reformă. Din acest motiv nu va demisiona”, a declarat Cullen.
Elvețianul este acuzat că ar fi semnat un contract defavorabil pentru FIFA și în favoarea Uniunii caraibeană de fotbal, vânzarea drepturilor tv sub prețul pieței la CM 2010 și 2014, și plata sumei de 1,8 milioane euro lui Michel Platini, pentru serviciile de consilier între 1999 și 2002.