În Parlament, lucrurile în acest sens frizează ridicolul. Dacă ar fi să ne luăm după sporurile uriașe pe care le încasează, aleșii noștri își pun zilnic viața în pericol. Lor li se adaugă ospătarii, cofetarii, mecanicii, tâmplarii și liftierii, care, desigur, și ei lucrează în condiții vătămătoare.
Sporul se acordă bugetarilor după un calcul foarte simplu, reprezentând 15% din salariu. Astfel, cu cât salariul este mai mare, cu atât sporul este mai mare, chiar dacă angajații beneficiază de cele mai bune condiții de muncă. Concret, în Parlament, directorii, șefii și consilierii încasează 1.500 lei brut pentru că viața le este pusă în pericol, iar muncitorii și liftierii primesc un spor de doar 400 lei, potrivit unei analize Newsweek
De ce ar încasa angajații care lucrează în birouri sporuri de periculozitate? Ei, bine, pentru că muncesc în camere fără multă lumină, cu praf pe mobilier, pentru că sunt iradiați de monitoarele computerelor sau de diverse antene aflate pe raza localităților unde își desfășoară activitatea.
Cele mai mari sporuri pentru condiții vătămătoare de muncă le încasează directorii și șefii, care beneficiază de condiții de lucru mult superioare subordonaților lor: birou separat, secretară, mașină la scară.
Anul trecut, guvernul a plafonat la 1.500 lei brut sporul pentru condiții vătămătoare, doar că foarte puțini bugetari au fost afectați de această măsură, întrucât puține sporuri depășesc această sumă.
Directorii, șefii de departament, șefii de serviciu, șefii de birou din Parlament primesc atât spor pentru condiții vătămătoare de 1.500 lei brut, cât și un spor de 950 de lei pentru că cei mai mulți dintre ei sunt posesorii titlului de doctor.
La rândul lor, angajații care desfășoară muncă fizică precum cofetari, tâmplari, electromecanici au sporuri cuprinse între 450 și 550 de lei. Și cum electromecanicii angajați la Parlament au cele mai mici salarii, au și cele mai mici sporuri de periculozitate – sub 400 de lei pe lună. O meserie care pare să fie mai puțin periculoasă decât cea a cofetarului, care încasează un spor de 550 de lei.
sporuri încasate de parlamentari