Sprijin pentru mame după naştere. Milioane de române pot beneficia

Potrivit unui proiect de lege depus în Parlament, femeile pot beneficia de servicii de consiliere psihologică după ce nasc. Iniţiatorii proiectului sunt deputaţii Filip Havârneanu de la USR şi Natalia Intotero, PSD.
Alina Costache
07 iul. 2022, 14:10
Sprijin pentru mame după naştere. Milioane de române pot beneficia

Sprijin pentru mame după naştere. Milioane de femei vor putea beneficia de consiliere psihologică după ce aduc pe lume un copil.

Sprijin pentru mame după naştere. Vor beneficia de consiliere psihologică

Citeşte şi INDEMNIZAŢII de creştere a copilului 2022. Mii de mame primesc cuantumul minim, de 1250 de lei. Ce se întâmplă cu stimulentul de inserţie în acest an

Proiectul de lege depus în Parlament de deputaţii Filip Havârneanu de la USR şi Natalia Intotero, PSD, completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Astfel, femeile vor avea posibilitatea să beneficieze, la cerere, de servicii de consiliere într-un interval de 126 de zile de la naştere.

Cele maximum şase ore de ajutor de specialitate vor fi stabilite împreună cu medicul de obstetrică-ginecologie şi psihologul din cadrul maternităţii în care s-a născut copilul.

„Este un proiect transpartinic pentru că e important ca mamele să fie ajutate şi înţelese, nu ca partidele să aibă un proiect de bifat pe agendă. Sunt numeroase studii de eficienţă care arată că simptomele depresiei postpartum se îmbunătăţesc după prima şedinţă şi prezintă o ameliorare semnificativă după primele şase şedinţe. Aşadar, prevenţia este cel mai bun instrument în reducerea efectelor acestor tulburări.

Până acum, diverse comunităţi solide, organizaţii şi asociaţii au ajutat prin diferite campanii, au oferit informaţii, au creat grupuri de discuţii şi fac o treabă minunată, dar nu este suficient. Statul trebuie să fie primul care intervine, să ofere acest suport atât de important şi să-l facă accesibil, să protejeze mamele cu dificultăţi emoţionale, dacă ne dorim pe mai departe copii dezvoltaţi armonios şi mame puternice”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

Până în prezent, mamele puteau beneficia de consiliere psihologică doar pe perioada spitalizării. Iniţiatorii proiectului consideră că acest lucru este insuficient, pentru că marile provocări emoţionale, afective, psihologice, apar după naşterea bebeluşului, în primele luni.

„Proiectul vine să corecteze această problemă, eliminând bariera temporală actuală şi propunând ca mamele să poată beneficia de ajutor timp de mai multe luni. Naşterea unui copil vine la pachet, în cazul multor mame, şi cu stări de anxietate sau depresie, cu griji copleşitoare şi multe necunoscute, cu temeri şi situaţii în care ele se simt depăşite şi au nevoie de psihoterapie, dar foarte multe nu îşi permit aceste servicii.

În general, o şedinţă de psihoterapie costă în jur de 200 de lei, iar pentru multe persoane este o dificultate financiară. Este nevoie de o schimbare în bine şi de sprijin pentru mame în această direcţie. Putem contribui la reducerea abandonului în maternităţi, putem chiar să salvăm vieţi”, se mai arată în comunicatul transmis presei.

Citeşte şi Concediu medical 2022. Schimbări importante pentru români. Klaus Iohannis a promulgat legea

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!