Aceste tipuri de dureri mai poarta si denumirea de lumbago, fiind resimtite ca junghiuri in regiunea coloanei lombare, scrie secretele.com.
De ce apar aceste dureri?
Coloana vertebrala este alcatuita dintr-un tipar complex de vertebre (7 cervicale, 12 toracice si 5 lombare) unite intre ele prin cartilagii si acoperite de o retea extinsa de muschi, ligamente, vase sanguine si nervi. Coloana vertebrala are rol de suport si asigura o multitudine de miscari.
Citeşte şi Cele mai bune ceaiuri pentru stomac
Sira spinarii este mereu supusa sarcinilor mecanice, asa ca este foarte predispusa la uzura si accidentari. Anumite segmente ale coloanei vertebrale (cervical, toracic si lombar) au raze de miscare diferite. Daca gatul este foarte mobil, de exemplu, zona lombara este proiectata pentru o mobilitate redusa. De aceea, majoritatea modificarilor degenerative intervin la punctul de tranzitie dintre zonele vertebrale cu grade diferit de mobilitate.
Categoriile de risc
Cele mai predispuse la dureri lombare sunt persoanele care depun mult efort fizic in pozitii solicitante, precum si cele care petrec mult timp pe scaun la birou in fata calculatorului. Varstnicii si persoanele care sufera de osteoporoza sau de anomalii posturale ale coloanei vertebrale survenite in urma accidentarilor sau interventilor chirurgicale intra de asemenea in categoria de risc.
Tratament si preventie
Tataneasa este un remediu naturist excelent pentru aceste dureri, potrivit cercetatorilor. La teste, unguentele pe baza de extract de tataneasa au vindecat complet simptomele dureroase ale pacientilor in decurs de numai cinci zile. Toti cei 120 de subiecti ai unei cercetari clinice au scapat cu acest extract atat de durerile lombare cat si de cele cervicale.
Cercetarea a fost desfasurata de un grup de oameni de stiinta de la Universitatea Sportiva din Bonn, iar rezultatele au fost publicate in Jurnalul Britanic Sportiv Medina. Extractul de radacina de tataneasa este deosebit de eficient in calmarea durerilor acute, fapt dovedit si de testul clinic german.
Citeşte şi Remedii de ajutor în gastrită şi ulcer
Tataneasa creste in zone umede, in regiuni mlastinoase indeosebi, are frunze paroase si o radacina asemanatoare sfeclei. Planta se foloseste de secole pe post de remediu pentru durere. Alte cercetari din anii recenti au demonstrat ca radacina de tataneasa calmeaza si alte tipuri de dureri pe langa cele de spate. Folosita sub forma de gel, radacina plantei calmeaza inclusiv durerile si inflamatiile specifice osteoartritei sau instalate in urma dislocarii articulatiilor.
Atentie, insa! Tataneasa nu trebuie utilizata niciodata intern, intrucat poate fi toxica pentru ficat.