Publicația poloneză OKO.press a scos la iveală o potențială legătură a rușilor în activitățile unei agenții de marketing sud-africane implicate în alegerile prezidențiale din România. Site-ul companiei sud-africane, FA Agency, acuzată de SRI că a plătit influenceri români pentru promovarea candidatului Călin Georgescu, a fost creat, cel mai probabil, de către programatori ruși, spun jurnaliștii polonezi.
Relatările vin după ce Le Monde a scris că firma FC Agency, care se prezenta ca fiind din Africa de Sud, are, de fapt, birourile în Varșovia. Încercând să afle mai multe despre acest subiect, jurnaliștii polonezi susțin că au dat peste altceva.
Anna Mierzynska, care semnează articolul din publicația poloneză OKO.press, este un analist social media și specializată pe amenințările informatice, în special dezinformarea promovată de ruși.
Numele firmei FA Agency a apărut în documentele SRI ca o firmă de origine sud-africană implicată în atragerea influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu.
Potrivit SRI, FA Agency îi contacta pe influenceri pe e-mail și le oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui clip realizat de agenție.
Cu toate că FA Agency se prezintă ca o firmă sud-africană, jurnaliștii francezi au descoperit că, de fapt, compania are birourile în Varșovia și angajează polonezi și ucraineni specialiști în „marketing afiliat”.
Publicația poloneză OKO.press susține că FA Agency a început să-și acopere urmele din mediul online. Conturile angajaților săi au dispărut subit de pe Instagram, iar ce a rămas a fost un site web înregistrat în mai 2024. Agenția nici nu are conturi de social media și nici nu apare menționată online. Mai mult, nu există nicio companie înregistrată cu acest nume în Polonia!
După ce OKO.press a analizat site-ul agenției – FAAgency.org, polonezii au găsit comentarii scrise în limba rusă în codul sursă al paginii web: „Programatorii din întreaga lume folosesc limba engleză. Uneori adaugă explicații ale comenzilor și folosesc limba lor maternă când lasă aceste notițe. Acesta este probabil ceea ce s-a întâmplat în acest caz”. Iată câteva exemple de comentarii în rusă:
„Предотвращаем стандартное поведение отправки формы” (trad: „Prevenirea comportamentului standard de trimitere a formularelor”)
„Отключаем кнопку на время отправки” (trad: „Dezactivați butonul în timpul trimiterii”)
„Включаем кнопку в случае ошибки” (trad: „Activăm butonul în cazul unei erori.”)