„Prin acest răspuns, conducerea TVR recunoaşte oficial încălcarea prevederilor art. 22 din Contractul Colectiv de Muncă potrivit căruia ‘La concursurile sau examenele organizate de angajator în vederea angajării sau promovării în muncă va participa în Comisia de concurs, ca membru cu drepturi depline, un delegat din partea sindicatului reprezentativ, cu competenţe în domeniul respectiv’. Amintim că în data de 24 iunie 2019 prin Registratura Generală a SRTV şi apoi în şedinţa Consiliului de Administraţie, s-au depus oficial documentele care atestă reprezentativitatea Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind la nivel de sector şi, implicit, potrivit Legii nr. 62/2011, la nivel de unitate, iar membrii CA au luat act de acest lucru şi au admis, prin vot, prezenţa reprezentanţilor organizaţiei la şedinţele CA. Mai mult, Federaţia FAIR-MediaSind şi-a însuşit oficial prevederile CCM în vigoare, ceea ce înseamnă că acest document îşi va produce efectele până la data expirării, 31 decembrie 2019, iar partener social devine noua organizaţie reprezentativă”, se menţionează în comunicatul transmis de MediaSind.
Sindicatul Român al Jurnaliştilor acuză SRTv că ar contina seria de diversiuni menite să denigreze MediaSind.
„Conducerea Societăţii Române de Televiziune – SRTv continuă seria diversiunilor menite să denigreze credibilitatea MediaSind TVR, răspândind printre angajaţi informaţii false potrivit cărora organizaţia noastră blochează organizarea concursurilor în instituţie. Prin răspunsul nr. C/672/13.09.2019 pe care ni l-a oferit chiar preşedintele-director general Doina Gradea în urma cererii noastre făcute în baza Legii nr. 544/2001 se confirmă contrariul, aceasta susţinând că ‘În perioada menţionată (24 iunie 2019-13 august 2019 – n.n.) au fost organizate 15 concursuri de angajare de personal – 12 concursuri la Bucureşti şi 3 la TVR Timişoara”, se precizează în comunicatul sindicatului jurnaliştilor.
Filiala MediaSind din TVR a refuzat să cauţioneze concursurile de angajări ilegale din cadrul Televiziunii Române, susţine SRJ MediaSind.
„Precizăm că MediaSind TVR nu şi-a propus niciodată să perturbe bunul mers al activităţii TVR, urmărind doar respectarea legalităţii, motiv pentru care, în urma votului Adunării Generale a organizaţiei, a sesizat Parlamentul şi organele de urmărire penală pentru anchetarea acestor încălcări şi pentru sancţionarea persoanelor vinovate. Totodată, acesta a fost motivul pentru care Biroul Executiv Naţional al SRJ MediaSind a refuzat să semneze un pact cu sindicatele controlate de şefa SRTV şi să cauţioneze, astfel, concursurile ilegale din institiţie”, notează reprezentanţii sindicatului în comunicat.
De asemenea, SRJ MediaSind consideră că SRTv a încheiat un contract ilegal cu actuala casă de avocatură care reprezintă Televiziunea Română, deoarece instituţiilor publice care deţin departament juridic le este interzis să achiziţioneze servicii de avocatură externe.
„Referitor la relaţia SRTV cu casa de avocatură a fostului consilier juridic al şefei TVR, cel care a făcut mai multe demersuri oficiale la Ministerul Muncii pentru a denigra şi bloca activitatea SRJ MediaSind şi a Federaţiei FAIR-MediaSind, răspunsul a fostul următorul: „SRTv a încheiat un contract de asistenţă juridică cu SPRL Dumitrescu şi Dinu având ca obiect activităţi specifice Legii nr. 51/1995 de acordare de consultant juridical specializată în activitatea de management a Directorului general al SRTV. Acest contract a fost încheiat cu încălcarea prevederilor prevederilor Ordonanţei nr. 26/2012 care interzic expres instituţiilor publice să achiziţioneze servicii juridice dacă au înfiinţate compartimente de profil. În ceea ce priveşte cuantumul sumelor pentru care s-a încheiat acest contract, conducerea SRTV a refuzat să răspundă, motiv pentru care SRJ MediaSind se va adresa instanţei de judecată”, se menţionează în comunicatul MediaSind.