ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Irlandezii celebrează joi ziua Sfântului Patrick, cel care a creştinat locuitorii insulei în urmă cu aproximativ 16 secole. Ziua de 17 martie este cea în care Sfântul Patrick a murit, în anul 461.
ZIUA SFÂNTULUI PATRICK este sărbătoare publică în Republica Irlanda, Irlanda ne nord, provinciile canadiene Newfoundland şi Labrador şi Montserrat, teritoriul britanic de peste mări. De asemenea, SAfântul Patrick este sărbătorit de diaspora irlandeză din întreaga lume, în special din Marea Britanie, Canada, SUA, Argentina, Australia şi Noua Zeelandă.
ZIUA SFÂNTULUI PATRICK. Sărbătoarea Sfântului Patrick era celebrată de irlandezi ca un soi de zi naţională încă din secolele IX-X, dar ziua oficială a fost inclusă în calendarul catolic abia la începutul secolului al XVII-lea. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit sărbătoare naţională în Irlanda, iar în anii ’90 a apărut şi Festivalul Sf. Patrick. Sfântul Patrick este înfăţişat în iconografie ţinând în mâna un trifoi, simbol al Sfintei Treimi.
ZIUA SFANTULUI PATRICK. Sfântul Patrick s-a născut în secolul al IV-lea în Britannia romană, dar este capturat de irlandezi şi ţinut captiv pe insulă timp de 6 ani. În acea perioadă se dedică religiei, iar tradiția spune că a avut o revelaţie divină prin care Dumnezeu îi cerea să-I creştineze pe irlandezi. După ce evadează din captivitate, se întoarce în Irlanda în anul 432 şi începe procesul de creştinare a irlandezilor, până atunci adepţi ai politeismului.
ZIUA SFANTULUI PATRICK. Iniţial, culoarea asociată Sf. Patrick era albastru, dar ulterior a început să se foloseacă mai mult verdele, culoarea simbol a Irlandei. Obiceiul de a purta funde verzi şi trifoi pentru sărbătorirea zilei de 17 martie (ziua morţii lui) datează încă din secolul al XVII-lea.