„În privința calității aerului din București, situația este următoarea: atât Ministerul Mediului, cât și Agenția Națională pentru Protecția Mediului, cu toții suntem conștienți că trebuie să avem un aer curat. Calitatea aerului se monitorizează, însă stațiile de monitorizare existente la nivelul Bucureștiului sunt foarte vechi. Știu că Ministerul Mediului dorește să înlocuiască aceste stații, pentru că este mult mai avantajos decât să reparăm în continuu echipamentele care deja sunt depășite. Există buget pentru înnoirea acestor stații, dar trebuie să vedem ce se întâmplă după ce va fi aprobat”, a spus reprezentantul ANPM, potrivit Agerpres.
Doina Catrinoiu nu a putut, însă, să spună când va începe acest proces de înlocuire a stațiilor de monitorizare.
„Nu știu să vă spun de când va începe procesul de înlocuire. Noi ne preocupăm de calitatea aerului. Datele privind calitatea aerului la nivelul stațiilor din București pot fi accesate direct pe site-ul dedicat (anpm.ro — n. r.). În legătură cu depășirile indicatorilor, în cazul PM 10 (pulberi în suspensie — n. r.), de exemplu, toată lumea spune că există valori mari, dar hai să luăm și noi, cu toții, măsuri. Pe infringement-urile deschise pe calitatea aerului la adresa României mai există pentru București și, din câte știu, vor avea loc o serie de discuții săptămâna viitoare pe acest subiect, la Ministerul Mediului, cu Ministerul Afacerilor Externe’, a afirmat Catrinoiu.
Citeşte şi HARTA POLUĂRII din Bucureşti. Care sunt zonele cu cel mai NOCIV aer
„Cred că trebuie mai multă conștientizare pentru fiecare dintre noi. Depășirile apar cel mai mult la stațiile de trafic sau acolo unde sunt șantiere. Am văzut în afara țării construcții organizate, cu perdele de protecție etc. La noi, dacă se apucă cineva să demoleze — și acest lucru se întâmplă în preajma unei stații de monitorizare e clar! În privința traficului, în Copenhaga, de exemplu, aproape toată lumea circulă cu bicicletele. Părerea mea este că trebuie să existe o conlucrare între autoritățile locale și centrale (primării, regii de transport etc) și instituțiile care se ocupă de protecția mediului’, a subliniat vicepreședintele ANPM.
Conform unui raport al Agenției Europene de Mediu /AEM/, publicat în primăvara acestui an, România ocupă locul doi în clasamentul țărilor europene care poluează cel mai mult raportat la cât produce, după Bulgaria, urmată fiind de Estonia și Polonia.
România deține, în prezent, 142 de stații fixe de monitorizare a calității aerului și 17 stații mobile, dispuse în toată țara prin intermediul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului.
Rețeaua stațiilor care monitorizează calitatea aerului în municipiul București și județul Ilfov este constituită din opt puncte fixe. Panourile de afișaj, prin care bucureștenii sunt informați în timp real despre calitatea aerului, nu reprezintă același lucru cu stațiile de monitorizare propriu-zise, precizează ANPM, pe propria pagină de internet.