Scandalul legat de revenirea Stelei în Ghencea a stârnit nenumărate comentarii. O bază care consumă lunar zeci de mii de euro nu este valorificată din cauza unor orgolii. Steaua vrea să joace pe stadionul pe care a scris istorie, dar Armata aşteaptă de luni bune finalizarea procedurilor de evaluare a bazei care, conform legii, urmau să stabiliească suma de la care ar fi plecat licitaţia publică pentru chiria lunară. Cum este greu de crezut că o altă echipă decât Steaua ar fi interesată de Ghencea, situaţia devine de-a dreptul ridicolă. Nimeni nu înţelege poziţia ministerului, în condiţiile în care Gigi Becali a anunţat chiar că este dispus să finanţeze modernizarea arenei.
Spre comparaţie, celelalte două arene mari din Capitală deţinute de ministere arată oribil. Stadionul Dinamo, aflat în proprietatea Ministerului de Interne, este depăşit de vremuri, iar cel din Giuleşti, care aparţine Ministerului Transporturilor, este un real pericol pentru fani, o parte a tribunelor fiind deja închisă.
În acest moment, toate stadionele moderne sau cele care urmează să fie construite sunt fie închise, fie riscă să rămână nefolosite:
ARENA NAŢIONALĂ, BUCUREŞTI. Stadionul de peste 200 de milioane de euro a fost închis după tragedia din Clubul Colectiv, când s-a descoperit că nu deţine autorizaţie de la Pompieri. Lucrurile stau la fel şi acum, după aproape o jumătate de an, cauza fiind materialul din care este realizat acoperişul.
CITEŞTE ŞI Inspecţie ISU la Naţional Arena: Stadionul se poate redeschide „pe răspunderea beneficiarului”
ILIE OANĂ, PLOIEŞTI. Arena care a costat 17 milioane de euro a fost construită special pentru Petrolul. Echipa a intrat însă în insolvenţă după problemele cu legea ale patronului Dan Capră. La ultimele meciuri, clubul nu a fost în stare să achite chiria, aceasta fiind suportată de un fan cu dare de mână. Dacă va retrograda, Petrolul va putea evita cu greu falimentul. De altfel, cei de la Finanţele Publice din Ploieşti au cerut deja falimentul clubului.
CLUJ ARENA, CLUJ-NAPOCA. Situaţia lui „U” estze asemănătoare cu a Petrolului. Echipa activează în Liga a II-a şi se zbate să supravieţuiască de pe o zi pe alta. Club a intrat în insolvenţă de trei ani şi se îndreaptă spre faliment. Primăria, care deţine sigla şi palmaresul, preferă mai degrabă această variantă, pentru ca apoi să formeze o echipă de la zero, în Liga a IV-a.
CEAHLĂUL, PIATRA NEAMŢ. Ceahlăul este „lanterna roşie” a seriei de est din Liga a II-a, cu numai 8 puncte acumulate in cele 16 etape. Clubul este în insolvenţă din vara trecută, iar pe 25 februarie ar trebui ca planul de reorganizare a societatii sa fie aprobat de judecatorul sindic. În caz contrar, urmează falimentul.
Ce se întâmplă cu stadionele echipelor mari din Bucureşti:
STEAUA. Arena este deţinută de Ministerul Apărării Naţionale şi ar putea intra în programul de modernizare pentru Euro 2020 deşi sunt şase mari ca ea să rămână nefolosit până atunci. Gigi Becali preferă ca echipa să joace pe Arena Naţională, iar până când acesta va fi redeschisă a mutat meciurile de acasă la Piteşti. Dacă Armata nu va fixa o chirie acceptabilă, stadionul va rămâne gol, fiind greu de crezut că o echipă din România va dori să joace în Ghencea.
CITEŞTE ŞI Gigi Becali, atac dur la şefii ARMATEI. Adio, Ghencea!
DINAMO. Stadionul aparţine Ministerului de Interne şi ar putea fi demolat în curând, iar în locul acestuia va fi construită o arenă modernă, pentru Euro 2020. Suma necesară construirii noului stadion va fi fi acoperită de statul român. În mai 2015, președintele clubului CS Dinamo, Elisabeta Lipă, a dezvăluit că noul stadion va avea o capacitate de 30.000 de locuri. Recent au apărut primele imagini cu macheta noului stadion. Pe perioada construcţiei, Dinamo va juca pe Arena Naţională.
CITEŞTE ŞI Stadionul Dinamo va fi unul dintre cele mai cochete din România FOTO
RAPID. Arena din Giuleşti este şi ea pe lista Companiei Naţionale de Investiţii, în vederea Euro 2020. Stadionul va avea 18.000 de locuri, integral acoperite. Rapid va juca meciurile de acasă fie în Regie, fie pe Arena Naţională, în cazul în care clubul va evita falimentul.
COTROCENI. Stadionul pe care a jucat FC Naţional (Progersul) a ajuns o ruină. Banca Naţională nu a mai investit nimic după desfiinţarea echipei. Gigi Becali a luat în calcul, în vara lui 2015, redeschiderea arenei, după anumite lucrări. De atunci nu s-a mai întâmplat nimic.
Ce stadioane sunt în construcţie:
MUNICIPAL, TÂRGU JIU. Valoarea investiţiei este estimată la 21,8 milioane de euro. Noul stadion va avea o capacitate de aproximativ 12.400 de locuri, toate acoperite. Noua arenă va avea şi pistă de atletism, dar nu este prevăzută şi cu peluze. La cele două capete ale stadionului vor fi ridicate un hotel cu 38 de camere şi două apartemente şi un corp administrativ în care se vor regăsi birouri, săli de conferinţe şi protocol, cantină, săli de forţă şi de antrenamente.
Pandurii s-au mutat deja la Drobeta Turnu Severin, pe perioada lucrărilor, numai că a primit o lovitură grea acum câteva zile: ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a anunţat că programele de sponsorizare ale Complexului Energetic Oltenia vor fi suspendate, această măsură afectând şi clubul de fotbal. Oficialii gorjeni sunt disperaţi, în condiţiile în care CEO repreznta principala sursă de finanţare a echipei, alături de banii din drepturile TV. Clubul avea deja o situaţie financiară dificilă: are datorii, iar salariile şi bonusurile nu s-au mai plătit din noiembrie. Fără susţinerea statului, clubul s-ar putea desfiinţa.
ION OBLEMENCO, CRAIOVA. Noul stadion din Craiova va fi gata în luna noiembrie. CSU joacă până atunci pe Extensiv. Stadionul va avea peste 30.000 de locuri, va mai cuprinde un restaurant şi un hotel care va găzdui sportivii. Investiţia se va ridica la suma de 50 de milioane de euro.
Din păcate, CSU are mari probleme cu banii după ce finanţatorul Mihai Rotaru a intrat în atenţia DNA. Cei mai importanţi jucători au fost puşi pe liber, iar o eventuală retragere a lui Rotaru ar putea însemna desfiinţarea! Celălalt club din Craiova, Universitatea Craiova, deţinut de Adrian Mititelu, nu mai există.