Montarea repartitoarelor de căldură la bloc se face pe fiecare calorifer în parte. Montarea este obligatorie atât în cazul apartamentelor de locuit, cât și în cazul sediilor de firme. Termenul limită este ziua de 31 decembrie 2023.
„Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumați! În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.
Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a identificat în contorizarea individuală un potențial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor și diminuare a emisiilor de CO2. Fiecare proprietar plătește consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidențiate în nota de consum individual pusă la dispoziție lunar de firma autorizată de ANRE”, anunță ANRE.
„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuție orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.
Amendă imensă pentru românii de la bloc care nu au montate repartitoare de căldură
Pentru condominiile cu distribuție verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit, în condițiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalației de încălzire”, se arată în lege.
Informare-repartitoareDoar în Bucureşti sunt peste 275.000 de apartamente care nu au încă instalate astfel sisteme. Cine nu se va conforma, va risca amenzi de până la 1.000 de lei.
Prețul pentru un repartitor pornește de la 70 de lei cu TVA inclus, însă costurile pot ajunge la sume mult mai mari. Instalarea acestuia și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică costă cel puțin 125 de lei.