”Noi nu putem să înlocuim Guvernul în decizie. Importanţa unor specialişti, a unor comitete tehnice este, evident, clară pentru toată lumea şi reflectă ceea ce se întâmplă în toate ţările din UE sau din alte zone civilizate ale lumii. Există două comisii tehnice. Una este Grupul de suport tehnico-ştiinţific al CNSU, unde sunt mulţi medici de diverse specialităţi şi din diverse instituţii, şi nu numai medici. Acest grup nu a mai fost convocat de vreo două luni. Există şi Comisia ştiinţifică COVID-19 a Ministerului Sănătăţii care se întruneşte lunar sau de câte ori e solicitată (….) . Noi chiar şi astăzi vom avea o discuţie şi facem tot ce putem încât să îmbunătăţim opţiunile terapeutice, să propunem îmbunătăţirea modului de testare, testarea periodică a personalului medical (…) Închiderea şcolilor primare sau închiderea pieţelor nu au fost discutate în cele două comisii despre care v-am spus şi cu atât mai puţin în cea de la CNSU”, a afirmat Rafila, conform Agerpres.
În opinia candidatului PSD, Ministerul Sănătăţii ”are nevoie de o strategie mai clară şi o coordonare mai bună”, impunându-se, pe lângă dezvoltarea capacităţii terapeutice, şi o dezvoltare a sistemului de sănătate publică pentru realizarea anchetelor epidemiologice şi creşterea numărului de teste pentru populaţie.
”Ne aflăm pe un trend ascendent. În mod evident numărul de cazuri va creşte şi ceilalţi doi indicatori care reflectă gravitatea epidemiei, numărul de pacienţi la ATI şi numărul de decese, va înregistra un trend crescător, chiar dacă au fost luate anumite măsuri, al căror efect îl vom vedea peste 2-3-4 săptămâni (…) Ar trebui să existe o strategie mai clară şi o coordonare mai bună la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru că am constatat că şi atunci când sunt 6.000 de cazuri pe zi, dar şi când sunt 10.000 noi testăm tot atâţia pacienţi. Asta îmi arată că nu reuşim să facem la fel de multe anchete epidemiologice, nu reuşim să le facem la timp, să testăm inclusiv contacţii apropiaţi ai persoanelor infectate, să putem să-i izolăm, să putem să-i monitorizăm, pentru că nu poţi să faci acelaşi număr de teste atunci când ai 5-6 mii de cazuri sau când ai 10.000 de cazuri. Efortul nu trebuie să fie doar în partea de dezvoltare a capacităţii terapeutice, ci şi dezvoltarea sistemului de sănătate publică care să facă anchetele epidemiologice şi să testeze un număr mai mare de pesoane”, a mai spus Alexandru Rafila.
Premierul Ludovic Orban le-a transmis joi prefecţilor cu nu au voie să fie obosiţi şi că trebuie să se mobilizeze la maxim în lupta pentru combaterea răspândirii coronavirusului. Şeful Executivului a cerut prefecţilor să îi responsabilizeze pe primari, mai ales că eu proaspăt aleşi, iar direcţiilor de sănătate publică le-a solicitat să crească capacitatea de efectuare a anchetelor epidemiologice în stare de alerta.
„Suspendarea pe o perioadă de timp a activităţii pieţelor care funcţionează în spaţii închise, de asemenea reducerea circulaţiei pe perioada nopţii şi folosirea sistemului telemuncă şi decalarea programului de începere şi finalizare a activităţii la serviciu, atât în unităţile publice, cât şi în zona privată. Aceste lucruri trebuie comunicate şi să ne asigurăm că cei care nu le respectă vor fi determinaţi să le respecte. Aş solicita prefecţilor să responsabilizeze suplimentar primarii. Primarii sunt proaspăt aleşi, ei se bucură de autoritate în comunitate şi trebuie implicaţi în efortul nostru de a opri pandemia. Sunt oameni care trebuie să comunice măsurile şi care să se asigure că se dispun acţiunile atunci când nu sunt respectate regulile de protecţie sanitară. Primarul trebuie să fie alături şi să susţină implicarea poliţiei locale, nu aşa cum au făcut până de curând unii primari să dea ordine diferite decât cele primite de la inspectoratele judeţene de poliţie. Le cer prefecţilor, împreună cu inspectoratele de muncă să discute cu angajatori publici şi privaţi decalajul muncii pentru a evita aglomerarea în mijloacele de transport”, a afirmat Ludovic Orban, joi la videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării epidemiei de COVID-19 de la Palatul Cotroceni.
Prim-ministrul a mai spus că înţelege că pe direcţiile de sănătate publică este mare presiunea, însă a precizat că ele au o misiune fundamentală în combaterea răspândirii SARS-CoV-2.
Executivul urmează să adopte în şedinţa de joi, de la ora 18.00, un proiect de hotărâre care aprobă Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025 şi are în vedere întreţinerea şi modernizarea căii ferate. Premierul Ludovic Orban a afirmat recent că urmează ca Guvernul să adopte un proiect de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Ultimul document care a prelungit starea de alertă a intrat în vigoare pe 15 octombrie.