Într-o intervenţie la TVR, ministrul explica faptul că, după 15 mai, România se va baza pe spiritul civic al tuturor cetăţenilor, dar nu exclude posibilitarea amendărilor oamenilor în cazul în care aceştia nu vor să poarte măşti în spaţiul public închis:
”Noi contăm foarte mult pe spiritul civic, haideți, să spunem că în prima săptămână vom fi la nivel de avertisment, dar în a doua săptămână va exista și o sancțiune. Va exista o amendă (…) Nu ne-am gândit la un cuantum, toate sunt într-o analiză, toate sunt într-o expertiză la Ministerul de Interne.”, a spus Nelu Tătaru, la TVR, în cadrul emisiunii ”România 9”.
În mai toate oraşele în care s-a instituit obligativitatea purtării măştilor, exista şi contravenţii pentru nerespectarea regulamentelor intrate în vigoare.
Persoanele care nu poartă măşti sau mijloace similare de protecţie pot fi sancţionate de Poliţia Locală sau Poliţia Naţională cu amenzi de la 100 la 500 de lei sau cu avertisment. Edilul local a menţionat însă că primele măsuri vor fi avertismentele, pentru ca oamenii să conştientizeze cât de importantă este protejarea împotriva răspândirii virusului COVID-19 prin toate mijloacele. „Nu vrem să amendăm oamenii, vrem să-i facem să înţeleagă cât de important este să se protejeze de acest nou coronavirus”, a conchis Rîşteiu conform digi24.
Ministrul Sănătăţii a menţionat faptul ca vârful epidemiei ar putea să fie atins săptămâna aceasta, la sfârşit. În momentul de fată, România se afla pe un platou înspre stabilizare:
„Săptămâna asta va fi vârful, un vârf aplatizat, urmând ca de săptămâna viitoare să observăm o scădere”, a declarat Tătaru, precizând că perioada de după 15 mai, când unele restricții vor fi ridicate, va fi urmărită cu atenție pentru a stabili următorul plan de relaxare a măsurilor, potrivit ştiri.tvr.ro.
Suntem de o săptămână pe un platou, înspre stabilizare fără a avea un număr scăzut de cazuri, dar avem un număr constant. Rămâne o perioadă de o săptămână în care să putem face o evaluare să observăm că acest număr nu crește, va fi un număr relativ constant de la o zi la alta, atunci putem ca după o săptămână să ne așteptăm la o scădere a numărului de cazuri”, a declarat ministrul Sănătății.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că precauţiile trebuie păstrate şi după 15 mai, întrucât „chiar dacă va fi o perioadă de scădere a numărului de cazuri, va mai exista o transmitere în comunitate, mică, dar va exista, nu va dispărea deodată”. „A fost un moment pe care l-am gestionat bine împreună cu populaţia, rămâne să nu stricăm acum la urmă ce am realizat până acuma şi să ne gândim că ce facem acum va cântări foarte mult în ce se va întâmpla după această vară”, spune el.
„În acest moment, la nivelul ţării noastre suntem pe acea pantă ascendentă spre platou. După cum specifica astăzi şi Centrul European de Control al Bolilor, în Europa sunt 4 ţări care sunt spre stabilizare: Polonia, România, Anglia şi Suedia, Bulgaria care este încă într-un număr crescut de cazuri, celelalte state având o scădere a numărului de cazuri. Suntem de o săptămână pe un platou. Dacă la început a fost în dinţi de fierăstrău, acum suntem pe un platou înspre stabilizare, fără a avea un număr scăzut de cazuri, dar avem un număr constant”, a afirmat ministrul Sănătăţii, luni, la Tvr.
El a spus că într-o perioadă de o săptămână se poate face o evaluare, pentru a se vedea dacă numărul nu creşte şi este constant de la o zi la alta, după care ne putem aştepta, după o săptămână, la o scădere a numărului de cazuri.
„Rămân la acea indicaţie de precauţie tocmai prin faptul că la ultimele evaluări în teritoriu am putut vedea şi focarele care sunt în desfăşurare şi care sunt, multe dintre ele, majoritatea, în personalul medical, în personalul instituţionalizat şi în persoanele instituţionalizate. (…) Dacă noi reuşim să controlăm aceste focare, nemaiavând o transmitere în comunitate, transmiterea în comunitate putându-se realiza doar prin nerespectarea regulilor de 1, 2 şi 3 mai, atunci putem merge spre o scădere a numărului de cazuri noi”, a explicat Tătaru.
El a precizat că în ceea ce priveşte respectarea regulilor de distanţare socială după 15 mai, se mizează şi pe bunul simţ al oamenilor, întrucât aceste două luni au lăsat o amprentă, dar vor fi şi controale.
„Noi trebuie să realizăm că în această perioadă, chiar dacă va fi o perioadă de scădere a numărului de cazuri, va mai exista o transmitere în comunitate, mică, dar va exista, nu va dispărea deodată. (…) Nu va mai fi la amploarea la care am trăit-o, dar va urma o perioadă de câteva luni în care aceste transmiteri se vor face”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
El a spus că dacă după libertatea de mişcare individuală, deschiderea magazinelor, deschiderea cabinetelor stomatologice, a celor de înfrumuseţare, se va vedea că nu sunt focare, se poate gândi o extindere.
„Trebuie să înţelegem că este o primă etapă de relaxare după o perioadă lungă în care atât răbdarea, cât şi conştiinciozitatea noastră a fost pusă la încercare. A fost un moment prin care am trecut împreună, a fost un moment pe care l-am gestionat bine împreună cu populaţia, rămâne să nu stricăm acum la urmă ce am realizat până acuma şi să ne gândim că ce facem acum va cântări foarte mult în ce se va întâmpla după această vară”, a susţinut Nelu Tătaru.
Numărul celor care pot urca în mijloacele de transport în comun va fi limitat astfel încât să fie respectată distanţarea socială, urcarea se va face doar pe la uşa din faţă, iar în punctele cu trafic intens, călătorii vor fi îndrumaţi de controlori STB ajutaţi de poliţişti locali, anunţă Primăria Capitalei, care precizează că din 18 mai întreg parcul auto al Societăţii de Transport Bucureşti va fi scos pe traseu.
„Pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, recomandăm tuturor bucureştenilor care folosesc mijloacele de transport în comun să îşi protejeze nasul şi gura cu măşti medicale sau confecţionate din material de bumbac, dar şi ochii, cu ochelari (de vedere sau de soare). Călătorii sunt rugaţi să respecte de asemenea şi noile reglementări privind distanţarea socială. Accesul în mijloacele STB va fi limitat, călătorii vor putea ocupa numărul de scaune din autobuze, troleibuze, tramvaie, precum şi un rând în picioare, respectând distanţa regulamentară de 1,5 m”, anunţă Primăria Capitalei.
Citeşte şi Frizeriile şi cabinetele stomatologice se vor redeschide pe 15 mai. Anunţul făcut de Klaus Iohannis
Urcarea călătorilor în autovehiculele STB se va face doar prin uşa din faţă, iar coborârea pe celelalte uşi.
Primăria Capitalei precizează că din 18 mai Societatea de Transport Bucureşti va scoate în traseu toate autovehiculele din parcul auto circulant, astfel că transportul în comun va funcţiona la capacitate maximă. Pentru siguranţa călătorilor vă asigurăm că toate vehiculele sunt dezinfectate cu substanţe care distrug virusurile. STB dezinfectează şi staţiile de aşteptare, cu mobilierul aferent, aflate în administrarea sa.
Pentru respectarea noilor reguli de acces în mijloacele de transport în comun, în punctele de transbordări masive şi cu trafic intens, călătorii vor fi îndrumaţi la accesul în vehicule de către controlorii STB, sprijiniţi de Poliţia Locală.
Din 15 mai, odată cu ridicarea stării de urgenţă, restricţiile privind deplasările vor fi relaxate, astfel că oamenii se vor putea deplasa liber în interiorul localităţilor, fără a mai fi necesare declaraţii pe propria răspundere. Pe durata stării de urgenţă, din cauza traficului redus, au circulat mai puţine mijloace de transport în comun.