Ministerul rus al Apărării a anunțat, vineri, că forțele ucrainene au efectuat, joi, „operațiuni ofensive” de-a lungul întregii linii de contact în apropiere de Soledar (Donețk), a informat organismul de presă oficial al ministerului, Zvezda, citat de Reuters.
Potrivit informării, peste o mie de militari și până la 40 de tancuri au fost folosite în asalt, ministerul precizând că atacurile au fost respinse.
Liderul ucrainean Volodimir Zelenski afirma joi că Ucraina mai are nevoie de timp pentru lansarea contraofensivei militare împotriva forţelor ruse, după ce Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar rus Wagner, a declarat că armata ucraineană a intensificat deja operaţiunile.
Canalele militare rusești de Telegram au anunțat deja începerea unei ofensive ucrainene. Rusia și-a trecut flota din Marea Neagră în stare de alertă. Comandantul a anunțat că a luat măsuri pentru a respinge un atac ucrainean.
Evgheni Prigojin îl provoacă pe Serghei Şoigu: Vă cer să veniţi la Bahmut!
Evgheni Prigojin l-a invitat vineri pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, să viziteze oraşul Bahmut din estul Ucrainei, pentru a evalua cu propriii ochi situaţia de acolo, această nouă declaraţie provocatoare a şefului Wagner la adresa conducerii militare a Rusiei venind în contextul în care şeful mercenarilor Wagner susţine că luptătorii săi sunt lăsaţi fără muniţie, iar forţele ruse ar fi fost nevoite să se retragă în faţa contraofensivei ucrainene, ceea ce Moscova neagă.
„Vă cer să veniţi pe teritoriul oraşului Bahmut, care este controlat de unităţile paramilitare ruse, şi să evaluaţi situaţia pe cont propriu”, a declarat Prigojin într-o scrisoare adresată ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, pe care a distribuit-o vineri pe conturile sale de social media, relatează CNN.
Prigojin şi-a intensificat plângerile cu privire la eşecurile de pe câmpul de luptă ale luptătorilor săi mercenari şi a dat vina pe Ministerul rus al Apărării, invocând lipsa de muniţie şi arătându-i cu degetul pe Şoigu şi pe şeful armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov.
De asemenea, în ultimele zile, patronul companiei militare private s-a plâns din nou că unele zone cucerite de luptătorii săi în jurul Bahmutului cu preţul unor pierderi grele sunt acum pierdute, fiind recucerite de ucraineni, după ce forţele armatei ruse regulate s-ar fi retras. „În prezent, unităţile PMC Wagner controlează mai mult de 95% din aşezarea Bahmut şi îşi continuă ofensiva pentru eliberarea completă a acesteia”, a scris Prigojin în scrisoarea sa de vineri. „Pe flancurile Wagner, unde se află unităţile Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, inamicul a lansat o serie de contraatacuri reuşite”, a menţionat Prigojin.
Ministerul rus al Apărării a negat joi seara târziu informaţiile potrivit cărora forţele ucrainene ar fi pătruns în diferite locuri de-a lungul liniilor de front şi a declarat că situaţia militară este sub control.
Moscova a reacţionat şi după ce bloggeri militari ruşi, care scriu pe aplicaţia de mesagerie Telegram, au raportat că forţele ucrainene ar fi avansat la nord şi la sud de oraşul Bahmut, unii sugerând că a început deja contraofensiva mult aşteptată a Ucrainei, ipoteză pe care a susţinut-o şi Prigojin, deşi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, declarase joi că ofensiva nu a început încă.
„Situaţia generală în zona operaţiunii militare speciale este sub control”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
Ucraina, la rândul său, afirmă că în ultimele zile a obligat forţele ruse să procedeze la unele retrageri în apropiere de Bakhmut, în timp ce contraofensiva propriu-zisă, care ar implica zeci de mii de soldaţi şi sute de tancuri occidentale, este încă în curs de pregătire.
Forţele ucrainene au reuşit să îi împingă pe ruşi înapoi cu 2 kilometri în jurul oraşului Bahmut în ultima săptămână, a declarat vineri ministrul adjunct al apărării din Ucraina. „Inamicul nu a reuşit să îşi realizeze planurile; inamicul a suferit pierderi grele în efective; apărătorii noştri au avansat 2 km în direcţia Bahmut”, a declarat Hanna Maliar, într-o postare pe Telegram. „Nu am pierdut nicio poziţie în Bakhmut în această săptămână”, a adăugat ea, citată de CNN.
Comandantul Flotei ruse de la Marea Neagră anunţă că a sporit protecţia navelor şi a bazei de la Sevastopol, de teama unor atacuri cu drone
Comandantul Flotei ruse a Mării Negre, viceamiralul Viktor Sokolov, a anunţat că a sporit măsurile pentru protecţia navelor şi a bazei lor de la Sevastopol împotriva atacurilor cu drone, relatează agenţia TASS.
„Din cauza ameninţării atacurilor în care sunt folosite complexe robotice de suprafaţă şi subacvatice, au fost sporite mijloacele tehnice de protecţie a bazei principale a flotei şi a acostamentelor navelor, au fost dotate posturi pentru supraveghere optico-electronică şi radiotehnică”, a declarat Sokolov într-un interviu acordat ziarului armatei Krasnaia Zvezda.Se
Comandantul Flotei ruse a Mării Negre a declarat că apărarea este întărită pe fondul unei avalanşe de atacuri cu drone ucrainene care vizează baza sa principală, portul Sevastopol din Crimeea.
Sevastopolul a fost atacat în repetate rânduri cu drone de la începutul campaniei militare a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, dar Ucraina evită să îşi asume responsabilitatea directă pentru loviturile asupra peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în mod unilateral în 2014.
Pe de altă parte, potrivit agenţiei Interfax, în acelaşi interviu viceamiralul Sokolov a anunţat că Flota Mării Negre, a cărei navă amiral, crucişătorul Moskva, a fost scufundată de Ucraina în aprilie 2022, va primi patru nave noi în 2023. Este vorba despre trei distrugătoare de ultimă generaţie din seria Karakurt, înarmate cu rachete de înaltă precizie, şi de o nouă navă de patrulare.
Distrugătoarele multifuncţionale Karakurt sunt concepute pentru a îndeplini misiuni în zona apropiată de mare. Navele din acest proiect sunt echipate cu un sistem multifuncţional cu opt celule pentru rachete de croazieră Kalibr şi Onix, precizează Interfax.