Pandemia de coronavirus face ravagii în toată România. Zilnic, avem parte de mii de oameni descoperiți infectați, iar problemele sunt imense în acest moment. În acest context, premierul Ludovic Orban vrea să introducă noi restricții.
Premierul Ludovic Orban anunţă că Executivul va prelungi starea de alertă printr-o Hotărâre de Guvern care va fi adoptată la jumătatea lunii noiembrie şi care va reglementa şi modul în care va fi marcată Ziua Naţională a României. Orban subliniază că ziua de 1 Decembrie va fi marcată cu respectarea strictă a prevederilor privind limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi nu va exista paradă.
Şeful Guvernului a precizat că starea de alertă va fi prelungită printr-un act normativ care va fi adoptat la jumătatea acestei luni şi care va reglementa şi modul în care va fi marcată ziua de 1 Decembrie.
”Încă mai avem vreme, obiectivul nostru este să reducem numărul de persoane care contractează acest virus pervers. Vom vedea condiţiile concrete, cel mai probabil vom reglementa prin Hotărârea de Guvern prin care vom prelungi starea de alertă care va fi adoptată în jurul datei de 14 noiembrie”, a mai declarat Orban.
Șeful de la Palatul Victoria a dezvăluit că se va propune să se coboare pragul ratei de infectări pentru obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Momentan, masca de protecție a fost introdusă obligatoriu în localitățile în care rata infectărilor a depășit pragul roșu de 3 la mie.
Ludovic Orban spune că legislația se va modifica astfel încât obligativitatea să apară când rata de infecție este de 1,5 la mie.
Foarte important, a spus premierul, este ca obligativitatea purtării măștii nu se va mai introduce pe localități, ci pe județe. „Vom avea sedinta de guvern joi, cel mai probabil vom modifica Hotararea de Guvern privind starea de alertă”, a anunțat premierul.
De altfel, premierul Ludovic Orban a avut o discuție mai amplă cu toți prefecții în care le-a transmis mai multe ordine și indicații pentru a combate criza cauzată de pandemia de coronavirus. „Am făcut o evaluare și am transmis câteva mesaje foarte simple: întărirea DSP-urilor, în special în ceea ce privește noi paturi în secțiile de ATI, cât și în ce privește anchetele epidemiologice pentru cei depistați pozitivi, astfel încât în 24 de ore să se afle toate informațiile.
De asemenea, am discutat de implementarea unor măsuri pe care noi deja le-am prelungit: accent pus pe telemuncă sau muncă la domiciliu, ca să reducem deplasările.
Am vorbit cu instituțiile astfel încât orarul să fie diferit la companii. Am solicitat în mod expres poliției să intensifice măsurile la nivel interjudețean, unde avem informații că nu se respectă măsurile”, a spus Ludovic Orban, la finalul discuțiilo cu prefecții.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri 8.651 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate 146 de decese şi 1.001 pacienţi internaţi la ATI. În Bucureşti sunt 1.514 cazuri noi, incidenţa cumulată a ajuns la 4,24.
”Până astăzi, 4 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 267.088 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 186.260 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 8.651 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.”, conform datelor transmise miercuri.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este în Bucureşti de 4,24. Cel mai mare nivel al acestui indicator este 5,5, în Sălaj.
Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 1.916 persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 7.419 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 03.11.2020 (10:00) – 04.11.2020 (10:00) au fost raportate 146 decese (77 bărbaţi şi 69 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.