Stare de război în Ciad pentru a proteja de braconieri ultimii elefanţi

Activiştii de mediu au recurs la metode paramilitare, care variază de la reţele de informaţii la tehnici de luptă moderne, în încercarea de a salva ultimii elefanţi din Ciad, decimaţi de bandele organizate de traficanţi de fildeş venite din Sudanul vecin.
Iulian Tudor
17 apr. 2013, 07:33
Stare de război în Ciad pentru a proteja de braconieri ultimii elefanţi

Ţinta braconierilor este parcul naţional Zakouma. Chiar dacă beneficiază din 1989 de sprijinul Uniunii Europene, această vastă rezervaţie de 3.000 de km2 din sudul ţării a pierdut 90% din elefanţi în ultimii ani. Din cele 4.300 de animale înregistrate în 2002, zece ani mai târziu nu au mai rămas decât circa 450. Elefanţii sunt măcelăriţi uneori chiar sub ferestrele administratorilor parcului, scrie Agerpres.

Organizaţia nonguvernamentală African Parks a început să organizeze apărarea când a preluat administrarea rezervaţiei Zakouma, la începutul lui 2011. Prima măsură a fost să asigure o prezenţă permanentă, deoarece parcul era abandonat şi izolat în timpul sezonului ploios – vara -, când este în mare parte acoperit de apă. Acesta este momentul când elefanţii pleacă şi devin şi mai vulnerabili.

Organizaţia a construit piste de aterizare utilizabile pe orice vreme şi şi-a raţionalizat sistemul de supraveghere, desfăşurând paznici în exterior în timpul ploilor şi urmărind animalele prin satelit. Elefanţilor li se ataşează un colier dotat cu un mic emiţător prin care sunt urmăriţi prin satelit, în special în timpul sezonului ploios, între iunie şi octombrie, când, din cauza inundaţiilor, elefanţii se dispersează în grupuri mici şi migrează zeci de kilometri în nordul sau vestul parcului.

Măcelul s-a oprit, întrucât Zakouma nu a pierdut ‘decât’ 13 elefanţi în ultimii doi ani. Iar animalele, care erau extrem de stresate, au reînceput reproducerea. Din păcate, chiar în luna martie 2013, 89 de elefanţi au fost ucişi de braconieri în sudul Ciadului, dintre aceştia 33 de femele elefant fiind gestante, iar 15 fiind pui.

Însă această preluare a controlului nu a fost uşoară: şase paznici de la Zakouma au fost împuşcaţi într-o dimineaţă din luna septembrie 2012, la câteva zile după un raid asupra unei tabere de braconieri în nord-estul parcului. ‘Impactul a fost enorm asupra operaţiunilor noastre şi asupra moralului paznicilor. Am fost şocaţi că paznici care erau acolo doar pentru a proteja elefanţi au putut fi masacraţi astfel’, a spus Rian Labuschagne, directorul parcului.

Informaţiile primite atunci au confirmat ceea ce activiştii de mediu ştiau deja: având baza în Sudan, braconierii sunt puternic înarmaţi, bine organizaţi şi cunosc bine locul. Mulţi dintre ei sunt din rândul Janjaweed, miliţiile care s-au făcut cunoscute pentru violenţele din Darfour, o regiune din vestul Sudanului victimă a unui război civil de zece ani, unde făceau treaba murdară în locul regimului de la Khartoum.

‘Acum, când nu mai au sprijinul guvernului sudanez, toate aceste grupuri sunt mereu acolo. Janjaweed e un grup marginalizat, extrem de frustrat. Ei sunt implicaţi în traficul de fildeş de ani de zile (…) Armele de foc şi muniţiile sunt o afacere bună, iar preţul fildeşului a crescut mereu’, a declarat Labuschagne.

Cei 60 de paznici de la Zakouma au devenit adevăraţi soldaţi, 15 dintre ei formând o forţă de intervenţie rapidă.

Această desfăşurare de forţe este însoţită de o întărire a reţelei de informaţii în rândul populaţiei. ‘Chiar dacă s-ar tripla numărul gardienilor, fizic nu se pot proteja elefanţii peste tot unde se duc. Trebuie să ne bazăm pe informaţii bune şi pe cooperarea cu locuitorii şi autorităţile locale’ pentru ‘ca băieţii să fie în locul potrivit la momentul potrivit’, a mai spus directorul parcului.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Comuna din România care a luat fața bucureștenilor sau a timișorenilor. E prima localitate din țară în care toate locuințele vor fi încălzite cu energie geotermală
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ținutul care a fost al României pentru o scurtă perioadă. Ce spun localnicii despre țara noastră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație