Vulcanul Monaro, din centrul insulei Ambae, a intrat în activitate în urmă cu câteva săptămâni.
Activitatea s-a intensificat sâmbătă când vulcanul a început să arunce cenușă care a acoperit mai multe sate și culturi din nordul și sudul insulei, pe o rază de 400 de kilometri pătrați, potrivit serviciului pentru Pacific al postului Radio New Zealand.
Autoritățile din Vanuatu au ridicat alerta la Ambae de la nivelul 3 la 4, care în clasificarea vulcanilor reprezintă o erupție moderată.
„Deocamdată vulcanul emană cenușă, fum negru și puțină lavă”, a comentat Manuel Amu, președintele comitetului pentru dezastre al insulei, în declarații citate de acest post, subliniind că este vorba de „o urgență foarte serioasă”.
Autoritățile din această insulă din Pacificul de Sud întâmpină dificultăți în procesul de evacuare, din cauza lipsei unor resurse precum apă și adăposturi pentru a-i caza pe sinistrați.
Vulcanologul Steve Sherburn, expert al agenției guvernamentale neo-zeelandeze GNS, a precizat că fotografiile luate din avion ale vulcanului arată că Monaro poate avea un efect devastator asupra insulei.
Vulcanii din Vanuatu, dintre care nouă activi, se numără printre cei mai accesibili din lume astfel încât sunt una din principale atracții turistice ale țării.
Vanuatu este un arhipelag de 82 de insule, majoritatea nelocuite, situat pe așa numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă cu o intensă activitate seismică și vulcanică și un punct de întâlnire al plăcilor tectonice.