Astfel, guvernul de la Roma poate lua măsuri de urgenţă în anumite cazuri fără consultări prealabile în parlament.
În urma invaziei ruseşti în Ucraina, Italia, unde trăieşte o importantă comunitate ucraineană estimată la aproximativ 250.000 de persoane, se pregăteşte să primească numeroşi refugiaţi.
De asemenea, guvernul a pus la dispoziţie 10 milioane de euro pentru a organiza sosirea refugiaţilor.
Şi în România, nu mai puțin de 10.000 de refugiaţi au intrat în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, în doar 24 de ore, după ce Ucraina a simplificat procedura de ieşire din ţară pentru cetăţenii care fug din calea războiului.
De altfel, la Vama Siret trec în jur de 400 de persoane/oră. Fluxul de oameni a crescut considerabil faţă de primele zile ale crize, însă autoritățile române sunt la înălțime.
Italy to extend emergency state until 31th December over war in Ukraine. It’s the first time since WW2 pic.twitter.com/6YtdKcbej8
— Sseguya Kiiza Peter (@sseguya444) February 28, 2022
Ucrainienii care treceau vama erau întâmpinaţi de poliţişti, jandarmi şi angajaţi ai SMURD, care îi întrebau dacă au nevoie de ajutor, dacă au unde să se cazeze, mijloace de transport, dacă vor să se odihnească sau au nevoie de apă, mâncare, cartele telefonice ori asistenţă medicală. În funcţie de nevoia pe care o avea, fiecare persoană era direcţionată spre un cort.
Cei care aveau nevoie de mâncare sau apă primeau ajutor din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor sau a voluntarilor care stau în continuare în vamă.