Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită joi cu încă 60 de zile, relatează presa locală.
Aceasta este a treia prelungire a stării de urgenţă de când a început conflictul în Ucraina, şi a fost aprobată cu votul majorităţii deputaţilor.
Titulara Ministerului de Interne, Ana Revenco, ”a menţionat că necesitatea de prelungire a stării de urgenţă este determinată de riscurile şi ameninţările persistente ce vizează securitatea naţională, precum şi aprovizionarea Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului”, relatează unimedia.info.
La rândul ei, şefa guvernului, Natalia Gavriliţa, a motivat că, timp de aproape un an, guvernul său a fost nevoit să acţioneze într-un context fără precedent, în care a trebuit ”să acţioneze precum pompierii chemaţi să stingă incendii, uneori şi câte patru incendii pe zi”.
Ea a profitat de ocazie pentru a critica societatea rusă Gazprom, pe care a acuzat-o că nu-şi respectă obligaţiile contractuale, în urma reducerii cu 30% a volumelor de gaze livrate Republicii Moldova, reducere pusă de Gazprom se seama restricţiilor ce i-au fost impuse de operatorul ucrainean al gazoductelor ce transportă gazele.
Gazprom a ameninţat marţi Republica Moldova cu sistarea livrărilor de gaze şi inclusiv cu posibila reziliere a contractului dacă plăţile restante nu vor fi efectuate până pe 20 octombrie. Gavriliţa a invocat acest argument al aprovizionării cu gaze în justificarea pe care a dat-o prelungirii stării de urgenţă.
România a aprobat un memorandum pentru acordarea unui ajutor Republicii Moldova care constă într-o cantitate de 130.000 de metri cubi de lemn pentru încălzire
Executivul a aprobat, miercuri, un Memorandum pentru acordarea unui ajutor Guvernului Republicii Moldova care constă într-o cantitate de 200.000 metri steri, circa 130.000 de metri cubi de lemn pentru încălzire, a anunţat ministrul Mediului Tanczos Barna.
„Ultima temă pe care am abordat-o la capitolul memorandumuri, cu ocazia vizitei preşedintei Maia Sandu a fost prezentată părţii române o solicitare prin care se cerea un sprijin pentru Republica Moldova, din cauza crizei umanitare şi economice în care se află această ţară, din cauza refugiaţilor şi problemelor cu gazele naturale agravată de război. Solicitarea s-a referit la acordarea unui ajutor de 200.000 metri steri lemn de foc pentru Republica Moldova, ca ajutor de criză pentru această ţară. Am decis astăzi ca ajutorul să fie furnizat de Romsilva, într-un parteneriat cu Moldsilva, compania de stat din Republica Moldova. Preţul la care se va vinde această cantitate de lemn este preţul mediu ponderat practicat de Romsilva anul acesta în cazul vânzării sortimentului de lemn de foc şi se va asigura transportul până la graniţă, unde se vor transporta aceste cantităţi prin mijloace de transport, pe cale ferată mai mult ca sigur”, a explicat Tanczos Barna, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.