Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni că a semnat decretul privind declanşarea stării de urgenţă în România pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului în România. „Toate masurile detaliate se regasesc in decretul emis astăzi si vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial”, a anunţat şeful statului.
RomaniaTV.net vă prezintă măsurile din domeniul sanitar după decretarea stării de urgenţă:
– pe perioada stării de urgență, dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală
„În structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unităţile sanitare şi în serviciile de asistenţă socială se pot angaja fără concurs, la nevoie, pe durată determinată de 6 luni, personal contractual medical, personal auxiliar, farmacişti, personal de laborator şi alte categorii de personal contractual necesare”, potrivit decretului privind instituirea stării de urgenţă.
– serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus și a complicațiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate
– în structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unitățile sanitare și în serviciile de asistență socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute.
– asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea de materiale, echipamente și medicamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziție directă.
– simplificarea proceduri de decontare și alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată realiza rapid toate operațiunile necesare.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Începând se azi se institutie stare de urgenţă pe tot teritoriul Romaniei pentru 30 de zile
Decontarea concediilor medicale acordate persoanelor aflate în carantină pentru COVID-19 va fi realizată cu prioritate prin asigurarea de sume suplimentare în bugetul FNUASS la nivelul necesar.
Pe perioada stării de urgenţă, modificările de structură din cadrul unităţilor sanitare se vor aviza de către direcţiile de sănătate publică locale în funcţie de necesităţi.
Prin ordin al ministrului Sănătăţii se pot introduce noi programe de sănătate şi servicii medicale destinate prevenirii şi combaterii COVID-19.
Totodată, pe perioada decretării stării de urgenţă, se autorizează prescripţiile de tratamente „off – label” în cazul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, după ce aceste tratamente sunt avizate de către comisia de politică a medicamentului din cadrul unităţii sanitare respective.