Anunţul a fost făcut joi de șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Janos Lazar Conform oficialului ungar, propunerea va discutată la ședința de guvern de marțea viitoare.
Janos Lazar a menționat că analizele structurilor de securitate ale executivului indică, în contextul valului de refugiați, o sporire a riscurilor reprezentate de crima organizată, precum și o creștere a riscului unor acțiuni teroriste.
El a precizat de asemenea că 15 septembrie este termenul limită până când trebuie finalizată secțiunea gardului din zona punctului de frontieră Roszke, la granița cu Serbia.
În ultimele 24 de ore încă aproximativ 5.000 de refugiați au sosit la granița dintre Serbia și Ungaria, un număr record pentru o singură zi. Potrivit estimărilor Crucii Roșii, este posibil ca în următoarele zece zile să ajungă în Ungaria alți circa 42.000 de refugiați.
Guvernul ungar a decis în final să nu mai amenajeze ‘zone de tranzit’ pentru refugiați de-a lungul frontierei cu Serbia, în locul lor urmând să fie create oficii unde se vor primi cereri de azil din partea imigranților, iar cei cărora nu li se va aproba cererea vor fi returnați Serbiei, au anunțat joi responsabili din guvernul ungar.
‘Îi vom înregistra pe toți cei care prezintă o cerere de azil și apoi le vom evalua. Dacă decizia este pozitivă, atunci refugiatul poate să rămână, dacă nu, îl vom trimite înapoi de unde a venit’, a declarat pentru săptămânalul local Novi Magazin ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, fără să precizeze însă de la ce dată vor începe returnările refugiaților către Serbia.
‘În primul rând îi vom înregistra pe toți, deși nu suntem prima țară a Uniunii Europene unde ei ajung. Acest lucru ar trebui să-l facă Grecia, dar nu îl face’, a mai spus șeful diplomației ungare.
El a atras atenția că afluxul de imigranți care folosesc ‘ruta Balcanilor’ l-a depășit pe cel care traversează Marea Mediterană. Oficialul ungar a precizat că în primele opt luni ale anului au pătruns în Ungaria circa 166.000 de refugiați, număr ce ar putea ajunge la 400.000 la sfârșitul anului. Drept urmare, el a cerut să se convoace cât mai repede o conferință comună a UE cu statele din zona Balcanilor Occidentali pentru a se examina posibile măsuri menite să oprească acest val de imigranți clandestini, care doresc aproape toți să ajungă în statele vest-europene, mai ales în Germania și țările scandinave.
După crearea de birouri pentru primirea cererilor de azil a frontiera dintre Ungaria şi Serbia, în ţară vor putea intra doar cei care au înaintat astfel de cereri.
În zonele de tranzit, la care guvernul de la Budapesta a renunțat acum, refugiații urmau să fie izolați în așteptarea unei decizii privind cererea lor de azil. Începând de pe 15 septembrie, oricine trece fraudulos granița ungară riscă până la trei ani de închisoare.
Între timp, guvernul ungar a decis să apeleze și la munca deținuților din închisori pentru ca gardul de sârmă ghimpată ridicat la frontiera cu Serbia, pentru a stăvili valul de imigranți, să fie finalizat până pe 15 septembrie. Conform noii legislații, deteriorarea acestui gard va fi de asemenea să fie pedepsită cu închisoarea.