Luptele dintre talibani și forțele guvernamentale afgane s-au intensificat în ultimele două luni, pe măsură ce trupele internaționale se retrag din țară.
Se estimează că grupările de militanți au pus stăpânire pe jumătate de țară.
Mișcările au început odată cu retragerea primelor trupe americane, talibanii obținând controlul asupra punctelor de trecere a graniței și a unor teritorii rurale.
Inundaţii cum se văd o dată la 1.000 de ani. În trei zile a plouat cât într-un an, maşinile plutesc precum peştii FOTO ŞI VIDEO
Stare de urgenţă. Talibanii au pus stăpânire și pe mai multe drumuri principale, în încercarea de a controla rutele de aprovizionare.
Luptătorii au înconjurat o serie de orașe mari, dar încă nu au capturat niciunul.
„Pentru a stopa violențele și a limita mișcările talibanilor, este impusă stare de urgență pe timp de noapte în 31 de provincii”, a anunțat ministrul de Interne, adăugând că Kabul, Panjshir și Nangarhar sunt exceptate de la măsură.
Pe măsură de talibanii au continuat să avanseze, în această săptămână au avut loc lupte dure în suburbiile orașului Kandahar.
Violenţe în Cisiordania, palestinienii s-au bătut cu soldaţii israelieni. Sunt 150 de răniţi printre manifestanţi, peste 30 au fost loviţi de gloanţe
În răspuns, SUA a lansat joi atacuri aeriene asupra pozițiilor militanților. Însă operațiunile militare americane se încheie oficial pe 31 august, ceea ce ridică îngrijorări asupra a ce va urma.
Stare de urgenţă. SUA au lansat atacuri aeriene în sprijinul Guvernului afgan
Statele Unite au lansat atacuri aeriene pentru a susţine forţele Guvernului afgan, aflat sub presiunea talibanilor în timp ce trupele străine conduse de SUA sunt în faza finală a retragerii din ţară, relatează Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat reporterilor joi că atacurile aeriene au fost derulate în sprijinul forţelor de securitate afgane în ultimele zile, dar nu a oferit detalii.
Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a spus că atacurile au avut loc miercuri noapte la periferia oraşului Kandahar şi că au ucis trei dintre luptătorii lor şi au distrus două vehicule. „Confirmăm aceste atacuri aeriene şi le condamnăm în cei mai duri termeni. Este un atac clar şi o încălcare a acordului de la Doha, pentru că ei nu pot avea operaţiuni după luna mai”, a spus el, făcând referire la acordul dintre SUA şi talibani care a deschis calea retragerii trupelor americane. „Dacă desfăşoară orice operaţiune, atunci vor fi responsabili pentru consecinţe”.
În conformitate cu acordul original dintre SUA şi talibani, negociat de administraţia Trump şi semnat în capitala Qatarului, toate trupele străine ar fi trebuit să se retragă până în luna mai 2021, dacă talibanii respectau garanţiile de securitate.
Preşedintele Joe Biden a anunţat în aprilie că trupele americane se vor retrage din Afganistan până pe 11 septembrie, fapt care i-a înfuriat pe talibani, care se aşteptau ca retragerea să fie finalizată până în mai.
De când a fost anunţată decizia lui Biden, violenţele au escaladat în ţară, militanţii lansând ofensive majore, recâştigând controlul mai multor zone şi puncte de trecere a frontierei.
Aproape toate trupele SUA, cu excepţia celor care protejează ambasada din Kabul şi aeroportul capitalei, au părăsit ţara.
Părţile rivale din Afganistan au avut negocieri la Doha, dar progresul este lent.