Stare de urgenţă prelungită în Cehia. Guvernul ceh a reuşit să ajungă duminică la un acord de ultim moment cu guvernatorii regionali pentru a introduce o nouă stare de urgenţă de 14 zile şi pentru a evita astfel o suspendare haotică a măsurilor de restricţie pentru combaterea pandemiei de coronavirus, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Fără puteri speciale, guvernul minoritar al premierului Andrej Babis nu ar putea să menţină restricţii precum interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi cea privind adunările publice, dar şi închiderea unor magazine şi servicii.
Parlamentarii au respins în această săptămână prelungirea stării de urgenţă, programată să expire duminică la miezul nopţii, dând o lovitură eforturilor guvernului de a lupta împotriva uneia dintre cele mai ridicate rate ale infectării din Europa şi de a mai reduce povara spitalelor.
Însă, după discuţiile din weekend, liderii celor 14 regiuni administrative ale ţării au cerut duminică guvernului să anunţe stare de urgenţă prelungită în Cehia.
Vicepremierul Jan Hamacek a declarat la televiziune că guvernul a aprobat noua stare de urgenţă, care va intra în vigoare de la miezul nopţii.
Ministrul german al Sănătăţii apără decizia de a introduce noi restricţii la frontiera cu Cehia şi Austria
Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a apărat duminică decizia guvernului de a impune noi restricţii la graniţa cu Cehia şi Austria, în timp ce autorităţile din provincia austriacă Tirol spun că situaţia este „inaccceptabilă”, relatează DPA.
Spahn a declarat pentru publicaţia Sueddeutsche Zeitung că, dată fiind răspândirea noilor tulpini de coronavirus. aceste reguli sunt cel mai bun mijloc de a stabiliza ratele de infectare din oraşele germane din apropierea graniţei.
„Lupta împotriva răspândirii tot mai mari a mutaţiilor periculoase la frontieră necesită temporar această măsură drastică”, a afirmat el pentru ziarul citat.
Începând de duminică, numai cetăţenii germani şi străinii cu permise de rezidenţă pot intra în Germania din Cehia şi din mari părţi din regiunea Tirol din Austria.
Restricţiile urmăresc să împiedice răspândirea în Germania a noilor versiuni de coronavirus, potenţial mai periculoase.
Duminică, autorităţile din provincia austriacă Tirol au criticat dur decizia Germaniei, spunând că îi va afecta pe mulţi navetişti transfrontalieri.
„Situaţia actuală este absolut inacceptabilă”, a transmis de la Innsbruck, printr-un comunicat, guvernatorul Tirolului, Guenther Platter.
„Avem nevoie urgent de o politică ce le permite tuturor navetiştilor din Tirol şi Bavaria să meargă la serviciu prin prezentarea unui test negativ la coronavirus”, a cerut oficialul austriac.
În acelaşi timp, Asociaţia Industriei Auto din Germania a atras atenţia că noile restricţii impuse la graniţa cu Cehia ar putea produce probleme de livrare şi riscă să ducă chiar la închiderea unor uzine începând de luni.
Autorităţile din Italia înăspresc restricţiile în patru regiuni şi menţin staţiunile de schi închise
Autorităţile din Italia au înăsprit duminică restricţiile în patru regiuni, din cauza creşterii numărului de infectări cu coronavirus, relatează DPA.
Regiunile Toscana, Liguria, Abruzzo şi Trentino au fost incluse în aşa-numitele ‘zone portocalii’ de către Ministerul Sănătăţii, ceea ce înseamnă că barurile şi restaurantele trebuie să se închidă, iar localnicii nu pot părăsi zona din jurul locuinţei lor decât pentru urgenţe.
Franţa, prima ţară din lume care recomandă o singură doză de vaccin pentru cei care au avut Covid
Restricţiile vor fi în vigoare timp de 15 zile într-o primă fază, a adăugat Ministerul Sănătăţii. Majoritatea regiunilor din ţară sunt în prezent considerate ‘zone galbene’, ceea ce înseamnă că restricţiile au fost relaxate.
Cu toate acestea, în Italia este în continuare în vigoare o restricţie de circulaţie pe timpul nopţii. În paralel, într-o decizie de ultim moment, autorităţile au decis să suspende redeschiderea mai multor staţiuni de schi populare, unde luni dimineaţă urma să se reia activitatea, potrivit agenţiei de presă ANSA.
Ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, a anunţat că actuala interdicţie privind sporturile de iarnă va fi prelungită.
Oficialul a spus că staţiunile de schi trebuie să rămână închise, din cauza riscului tot mai mare reprezentat de noile tulpini, mai contagioase, ale coronavirusului. Italia a înregistrat duminică 11.000 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, iar incidenţa cazurilor la 100.000 de locuitori pe un interval de şapte zile rămâne la 130.stare