Măsura, reînnoită pentru a șaptea oară, pentru o durată de 60 de zile, permite șefului statului să restrângă ‘garanțiile’ constituționale și să ia măsuri speciale de „ordin social, economic, politic și juridic”.
Maduro poate astfel „să conceapă și să pună în aplicare planuri speciale de securitate națională pentru a face față acțiunilor destabilizatoare care pot afecta pacea națiunii, securitatea personală și protecția instalațiilor și bunurilor publice și private”, conform decretului.
Nicolas Maduro se confruntă de la 1 aprilie cu un val de manifestații ostile aproape zilnice, care au făcut 42 de morți, într-o țară aflată într-o profundă criză economică. Cel puțin 155 de civili au fost închiși în urma unor ordine date de tribunale militare, a denunțat organizația neguvernamentală Foro Penal.
Opoziția cere alegeri generale anticipate și respinge decizia șefului statului de a convoca o adunate constituantă pentru a reforma Constituția care datează din 1999, spunând că este vorba de o manevră pentru a amâna scrutinul prezidențial prevăzut pentru sfârșitul lui 2018 și pentru a se agăța de putere.
Citeşte şi MARŞUL RAHATULUI în Venezuela. Proteste cu cocteil de FECALE, după tehnica Poopootov GALERIE FOTO
Președintele venezuelean a decretat de asemenea în primăvara lui 2016 starea de excepție, care atribuie puteri speciale militarilor și altor forțe de securitate, inclusiv unor grupuri civile, pentru a menține ordinea și a apăra țara de o agresiune externă, potrivit Agerpres.
Potrivit unor diplomați citați marți de AFP, Consiliul de Securitate al ONU urmează să discute miercuri criza din Venezuela.
SUA au cerut organizarea acestei reuniuni, care va avea loc cu ușile închise, după alte sesiuni privind Somalia și Eritreea.