Marcel Vela a anunțat, marți seara, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, că toate activitățile religioase săvârșite în biserici sunt interzise. Eventualele slujbe făcute în afara bisericilor pot fi autorizate, dar cu o prezentă de maximum 100 de persoane.
„Se suspndă toate activitățile religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de îngrijire personală în spații închise. Se interzice organiaarea oricărui eveniment cu peste 100 de persoane în spații deschise. Organizatorii evenimentele organizate în spații deschise ce presupun participarea a maxim 100 de persoane sunt obligați să asigure distanța de minim 1 metru între participanți”, a anunțat Marcel Vela.
reafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat luni un cuvânt de încurajare şi speranţă în contextul în care pe teritoriul României a fost decretată stare de urgenţă în plină epidemie de coronavirus.
Cuvântul a fost rostit de Patriarhul Daniel în Catedrala Patriarhală.
Text integral:
Biserica Ortodoxă Română se adaptează treptat și responsabil, în funcție de evoluția situației provocate de epidemie, așa cum o fac toate instituțiile importante din țară, respectând și promovând în spațiul public recomandările autorităților de stat.
Biserica nu este doar o instituție de utilitate publică, ci și o comunitate de credință vie, iubire milostivă și speranță sfântă, virtuți care trebuie manifestate mai ales în perioade de mari încercări. În acest context, Biserica face un apel părintesc către toți credincioșii ei pentru a avea încredere în autorități și a respecta măsurile instituite de acestea.
Biserica Ortodoxă Română cheamă pe toți slujitorii Sfintelor Altare şi pe toţi credincioșii ei să cultive pacea sufletului prin rugăciune și comuniune cu semenii prin fapte bune, evitând totodată panica.
Să arătăm iubire și solidaritate față de oamenii vârstnici, față de cei aflați în izolare sau în carantină, precum și grijă deosebită pentru sănătatea celor din jurul nostru. Să arătăm multă prețuire față de medicii din spitale care apără și cultivă sănătatea trupului, dar și față de preoții din biserici, care apără și cultivă sănătatea sufletului. Să avem deplină încredere în puterea rugăciunii, știind că „Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu” (Romani 8, 28).
Pacea sufletului, bunătatea inimii, comuniunea în rugăciune și cooperarea în fapte bune pot face minuni, transformând teama în curaj și speranță.
Așadar, rugăciunea și fapta bună sunt izvor de putere spirituală pentru a învinge încercările la care suntem supuși, dar şi pentru a înainta duhovnicește spre sărbătoarea Sfintelor Paști.