STARE DE URGENŢĂ prelungită în Tunisia. A fost decretată după un atentat jihadist sângeros asupra unui autocar al gărzii prezidenţiale la Tunis din noiembrie 2015 şi a fost prelungită cu şase luni, până la 23 iunie, a anunţat vineri preşedinţia tunisiană, relatează AFP.
În afară de ameninţarea teroristă, în Tunisia este în vigoare şi interdicţia de deplasare pe timpul nopţii din cauza răspândirii epidemiei de noul coronavirus, care a afectat până acum 126.752 de persoane, dintre care 4.324 au murit, conform unui bilanţ actualizat al Ministerului Sănătăţii.
STARE DE URGENŢĂ. Prelungită fără întrerupere din 2015, starea de urgenţă acordă puteri excepţionale forţelor de ordine. În baza stării de urgenţă, sunt interzise grevele şi reuniunile „de natură să provoace tulburări” sau este permisă adoptarea de măsuri pentru „asigurarea controlului presei”.
Un român infectat cu coronavirus s-a vindecat în Tunisia. Cum a fost tratat de medici
Ultimele săptămâni au fost marcate de instabilitate politică şi socială şi de declanşarea unor mişcări revendicative în mai multe regiuni.
Insistând asupra ameninţării teroriste, Ministerul de Interne a transmis vineri într-un comunicat că un bărbat cu „aparenţe extremiste” a încercat să agreseze joi un poliţist la Tunis cu un „cuţit mare”, strigând ‘Allahu Akbar’.
La 20 decembrie, un tânăr păstor a fost decapitat, conform justiţiei, de un grup „terorist” într-o zonă muntoasă din Kasserine (centru), un bastion al ramurii jihadiste locale a Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI).
Tragedie în Tunisia
Cel puţin 20 de migranţi africani au murit după ce ambarcaţiunea în care se aflau s-a scufundat joi în largul coastelor Tunisiei, în contextul în care migranţii încercau să traverseze Mediterana pentru a ajunge pe insula italiană Lampedusa, a anunţat o oficialitate tunisiană din domeniul securităţii, Ali Ayari, transmite Reuters.
Paza de coastă a salvat cinci persoane şi căuta alte 20 care fuseseră date dispărute, a mai declarat oficialitatea tunisiană pentru agenţia de presă britanică.
Linia de coastă din apropierea portului tunisian Sfax a devenit un punct de plecare important pentru persoanele din Africa şi din Orientul Mijlociu care fug de conflicte şi de sărăcie, în căutarea unei vieţi mai bune în Europa.
„Ambarcaţiunea s-a scufundat la circa 6 mile de coasta portului Sfax. Douăzeci de cadavre au fost recuperate, cinci oameni au fost salvaţi şi toţi provin din Africa subsahariană”, a declarat oficialitatea tunisiană, care a adăugat că la bord se aflau circa 45 de persoane.
Potrivit dpa, care citează organizaţia neguvernamentală Forumul Tunisian pentru Drepturi Economice şi Sociale, doar în acest an, cel puţin 12.000 de migranţi au ajuns din Tunisia în Italia la bordul unor ambarcaţiuni.