Starea de alertă ar putea să nu fie prelungită. Un guvern interimar are atribuţii restrânse

Klaus Iohannis a anunţat că abia săptămâna viitoare va chema partidele la negocieri. Între timp, criza din ţară s epoate adânci deoarece un guvern interimar are atribuţii restrânse.
Filip Stan
05 oct. 2021, 21:41
Starea de alertă ar putea să nu fie prelungită. Un guvern interimar are atribuţii restrânse

Starea de alertă, împreună cu toate măsurile actuale pentru prevenirea răspândirii coronavirsului, expiră duminică, 10 octombrie.  Starea de alertă a fost prelungită ultima dată, pe 9 septembrie, prin Hotărâre de Guvern.

Potrivit art. 110 din Constituție, Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Codul administrativ, intrat în vigoare la 3 iulie 2019, vine cu completări, precizând că Guvernul interimar poate emite numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova însă politici noi. În perioada de interimat, Guvernul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege, mai arată Codul administrativ (art. 37).

Se pune astfel întrebarea dacă adoptarea unei Hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă se încadrează la „administrarea treburilor publice” sau la „promovarea unor politici noi”. Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean pare să creadă că un guvern interimar nu poate prelungi starea de alertă. Într-o declarație pentru inpolitics.ro, Zegrean afirmă că „guvernul interimar nu poate semna nici măcar hotărîri de guvern, ceea ce înseamnă că, spre exemplu, starea de alertă nu ar mai putea-o prelungi, deși această procedură e, oricum, un abuz, așa cum m-am pronunțat deja, pentru că restrîngerea unor drepturi se poate face doar prin lege”.

Românii s-au dezlănţuit pe pagina de Facebook a preşedintelui Iohannis, după anunţul de astăzi: „Așa, Șefu’, încetișor, Copăcel că nu e zor”
Dacă în privința tezei a doua Zegrean nu poate fi contrazis, actualele restricții fiind în vigoare doar pentru că nicio instanță nu a apucat să se pronunțe definitiv asupra lor, în privința hotărârilor de guvern fostul președinte al CCR se înșeală. Nici Constituția, nici Codul Administrativ nu limitează dreptul unui guvern interimar de a adopta hotărâri, ca acte administrative normative sau individuale.

Rareş Bogdan: „Nu vom renunţa la Florin Cîţu. Nu am crezut că USR va vota o moţiune de cenzură care îi va face praf”
De altfel, în acest domeniu există și un precedent important. Este vorba despre Hotărârea Guvernului nr. 1065 din 11 decembrie 2020. Adoptat de un guvern interimar condus de Nicolae Ciucă, actul normativ prevederea prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Așadar, până la pronunțarea unei hotărâri judecători definitive de contencios constituțional asupra unei eventuale hotărâri de guvern pentru prelungirea stării de alertă, guvernul interimar poate invoca un precedent în această materie, astfel încât măsurile împotriva pandemiei vor dăinui și după ziua de duminică, 10 octombrie.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Ce a găsit o româncă în roșiile țărănești cumpărate dintr-un celebru supermarket. Ce curgea din ele
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată acum în România. Se aplică din 27 iulie, ora 23:00
Playtech.ro
Iubita lui Selly, fotografiată FĂRĂ haine! Imaginile au APĂRUT pe net
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Locul de pe litoral cu prețuri incredibile. Totul este ciudat de ieftin
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dan Negru, revoltat de modul în care România gestionează resursele de cereale: „Una din patru pâini e făcută din aluat congelat”
Capital.ro
Obligatoriu în România. Avem termen 30 august. Ordinul venit de la vârful UE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Raed Arafat: Legislația privind securitatea la incendiu a mașinilor electrice este deficitară
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!