Starea de alertă ar putea să nu fie prelungită. Un guvern interimar are atribuţii restrânse

Klaus Iohannis a anunţat că abia săptămâna viitoare va chema partidele la negocieri. Între timp, criza din ţară s epoate adânci deoarece un guvern interimar are atribuţii restrânse.
Filip Stan
05 oct. 2021, 21:41
Starea de alertă ar putea să nu fie prelungită. Un guvern interimar are atribuţii restrânse

Starea de alertă, împreună cu toate măsurile actuale pentru prevenirea răspândirii coronavirsului, expiră duminică, 10 octombrie.  Starea de alertă a fost prelungită ultima dată, pe 9 septembrie, prin Hotărâre de Guvern.

Potrivit art. 110 din Constituție, Guvernul al cărui mandat a încetat îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

Codul administrativ, intrat în vigoare la 3 iulie 2019, vine cu completări, precizând că Guvernul interimar poate emite numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova însă politici noi. În perioada de interimat, Guvernul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege, mai arată Codul administrativ (art. 37).

Se pune astfel întrebarea dacă adoptarea unei Hotărâri de Guvern privind prelungirea stării de alertă se încadrează la „administrarea treburilor publice” sau la „promovarea unor politici noi”. Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean pare să creadă că un guvern interimar nu poate prelungi starea de alertă. Într-o declarație pentru inpolitics.ro, Zegrean afirmă că „guvernul interimar nu poate semna nici măcar hotărîri de guvern, ceea ce înseamnă că, spre exemplu, starea de alertă nu ar mai putea-o prelungi, deși această procedură e, oricum, un abuz, așa cum m-am pronunțat deja, pentru că restrîngerea unor drepturi se poate face doar prin lege”.

Românii s-au dezlănţuit pe pagina de Facebook a preşedintelui Iohannis, după anunţul de astăzi: „Așa, Șefu’, încetișor, Copăcel că nu e zor”
Dacă în privința tezei a doua Zegrean nu poate fi contrazis, actualele restricții fiind în vigoare doar pentru că nicio instanță nu a apucat să se pronunțe definitiv asupra lor, în privința hotărârilor de guvern fostul președinte al CCR se înșeală. Nici Constituția, nici Codul Administrativ nu limitează dreptul unui guvern interimar de a adopta hotărâri, ca acte administrative normative sau individuale.

Rareş Bogdan: „Nu vom renunţa la Florin Cîţu. Nu am crezut că USR va vota o moţiune de cenzură care îi va face praf”
De altfel, în acest domeniu există și un precedent important. Este vorba despre Hotărârea Guvernului nr. 1065 din 11 decembrie 2020. Adoptat de un guvern interimar condus de Nicolae Ciucă, actul normativ prevederea prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 decembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Așadar, până la pronunțarea unei hotărâri judecători definitive de contencios constituțional asupra unei eventuale hotărâri de guvern pentru prelungirea stării de alertă, guvernul interimar poate invoca un precedent în această materie, astfel încât măsurile împotriva pandemiei vor dăinui și după ziua de duminică, 10 octombrie.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce dobânzi au BCR, BRD, ING, Banca Transilvania sau Raiffeisen la creditul de nevoi personale. Perioada maximă în care trebuie să îl rambursezi
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Ce trebuie să ai în torpedou pentru a evita amenzi de mii de lei. Mulţi şoferi ignoră regula
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colosul din Ungaria a pus ochii pe un sector-cheie din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Putin a cedat! Pacea de la Vatican dintre Zelenski și Trump a avut succes
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte