UPDATE: Senatorii şi deputaţii au decis ca unităţile medicale să treacă din nou în subordinea administraţiei locale din cea a Ministerului Sănătăţii. De asemenea, Guvernul trebuie să pună la dispoziţie gratuit măşti persoanelor defavorizate.
UPDATE: Secretarul de stat în MAI Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, miercuri, că sunt în curs de elaborare ordinele de miniştri prin care se vor implementa măsurile din Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 privind instituirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile, transmite Agerpres.
UPDATE: Din 465 de parlamentari, cu 372 pentru, 37 împotrivă. Hotătârea de Guvern a fost adoptată
UPDATE S-a trecut la votul asupra Hotărârii de guvern modificate, cu schimbări în anexe legate de ridicarea interdicţiilor de trecere prin vămile Valea lui Mihai, Salonta şi Turnu.
UPDATE. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, că parlamentarii formaţiunii nu vor vota încuviinţarea stării de alertă, despre care consideră că nu era necesară pe întreg teritoriul ţării.
„Am ajuns să discutăm despre o nouă stare excepţională pentru toata ţara, pentru că Guvernul nu face ce face toată lumea să testeze masiv şi să testeze cu cap”, a declarat, miercuri, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta consideră că starea de alertă se putea institui doar local sau regional, acolo unde cifrele impuneau acest lucru.
UPDATE. Liderul senatorilor PNL, jurist de profesie, Daniel Fenechiu, a vorbit, miercuri, în şedinţa Parlamentului, despre faptul că se încalcă legea prin încuviinţarea unei Hotărâri de Guvern în Parlament. „Aţi stabilit că hotărârea de Guvern trebuie aprobată de Parlament. Râde lumea de noi. Încălcaţi legea”, afirmat Daniel Fenechiu, anunţând, încă, că senatorii PNL vor vota pentru încuviinţarea stării de alertă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cel care conduce şedinţa comună, a spus că nu are pregătirea juridică a lui Fenechiu și că dacă într-adevăr se încalcă legea el închide ședința. „Suspend şedinţa, chem liderii, nu sunt un jurist marcant ca dumneavoastră, nu are rost să continuăm şedinţa. Să întrunim comitetul liderilor”, a zis Ciolacu.
Şedinţa a continuat, după ce liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a cerut acest lucru, întrucât starea de alertă trebuie să intre oficial în vigoare. „Vă rugăm să ducem procedura la capăt; e important să avem acest act normativ adoptat astăzi”, a zis Florin Roman.
A intervenit și liderul Pro România, Victor Ponta, fost premier. „Oricine trece de anul doi la Drept stie ca in Parlament nu votezi Hotarari de Guvern”, a spus Ponta.
Şedinţa plenului reunit a început la ora 15.00. Birourile reunite au aprobat marţi scrisoarea premierului Ludovic Orban prin care transmite Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Potrivit legii, starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, şi nu poate depăşi 30 de zile, însă, pentru motive temeinice, poate fi prelungită pentru încă 30 de zile. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului.
Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.
„În conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3, din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, vă supunem spre încuviinţare Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19„, se arată în scrisoarea trimisă Parlamentului de premierul Ludovic Orban
Potrivit hotărârii Guvernului, începând cu data de 18 mai 2020 se instituie starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, pe o durată de 30 de zile.
La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri încetează aplicabilitatea Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 24/2020 privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel naţional şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiilor, în contextul situaţiei epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2, se arată în document.
Actele emise în temeiul Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 24/2020 rămân aplicabile în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei hotărâri în ceea ce priveşte măsurile propuse, până la adoptarea actelor în temeiul Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.