Starea de urgență ar putea reveni după alegeri. Premierul Ludovic Orban nu exclude posibilitatea revenirii, după alegerile parlamentare, la starea de urgență: „În măsura în care numărul de infectări nu va crește, nu va fi necesară o astfel de măsură”.
„Am spus foarte clar că nu ne dorim să impunem măsuri de restricţii. Am ajuns în situaţia de a impune măsuri prin care vrem de fapt să protejăm sănătatea, urmărind nivelul de infectare, rata de răspândire a virusului.
Eu îmi doresc să ajungem la zero infectări. Îmi doresc să petrecem Crăciunul liniştiţi, dar depinde de fiecare dintre noi, dacă avem grijă de noi şi de ceilalţi vom reveni mai repede la normalitate”, spune Ludovic Orban.
Premierul fusese întrebat dacă e posibilă o revenire la starea de urgență după alegerile parlamentare. Președintele Klaus Iohannis a reiterat că starea de urgență nu va reveni în România în contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus și a insistat că măsurile deja în vigoare sunt cele mai bune pentru a gestiona pandemia, dar doar dacă sunt respectate.
Obiectivul autorităţilor este că într-o săptămână să crească cu peste 200 numărul de locuri din secţiile de terapie intensivă.
De asemenea, autorităţile vor ca pregătirea noilor secţii de terapie intensivă să fie extrem de riguroasă, toate sistemele să fie funcţionale, circuitele respectate şi instalaţiile să funcţioneze corect.
„Am inventariat spitalele care intră în dispozitive anti-Covid. Mâine, cel târziu poimâine va fi emis ordinul de către Ministerul Sănătăţii”, a spus Orban.
Întrebat dacă există medici suficienţi, Orban a răspuns că „Evident că în toate deciziile legate de operaţionalizarea noilor secţii există un plan aferent cu tot ce trebuie făcut pentru condiţii de siguranţă”.
Întrebat, de asemenea, dacă vor fi detaşaţi medici de la alte spitale, premierul a afirmat: „Vom detaşa, vom utiliza rezidenţi. Rezidenţii care şi-au dat examenul în anestezie de terapie intensivă vor fi mobilizaţi, permanent căutăm soluţii. Sigur că ar fi mult mai simplu să respectăm regulile, să nu ajungem în situaţia de a pune presiune atât de mare pe personalul medical. Cine ar vedea o secţie de terapie intensivă şi-ar pune masca şi noaptea”.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 8.262 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate în ultimele 24 de ore 186 de decese. La ATI sunt internaţi 1.174 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.
”Până astăzi, 17 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 373.474 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 253.244 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 8.262 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este 5,54 în Bucureşti. Cea mai mare valoare a acestui indicator este în Sibiu – 9, Cluj – 7,42, Ilfov – 6,9, Timiş – 6,85.