Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită joi cu încă 45 de zile, relatează MOLDPRES.
Solicitarea de prelungire a stării de urgenţă a fost prezentată în plenul parlamentului de premierul Natalia Gavriliţa şi o majoritate de 59 de deputaţi au votat pentru. Opoziţia a boicotat aprobarea prelungirii stării de urgenţă şi a părăsit sala.
Potrivit prim-ministrului, necesitatea de prelungire a stării de urgenţă este determinată de riscurile persistente în privinţa securităţii aprovizionării Republicii Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, securităţii energetice a ţării, securităţii la frontieră şi gestiunii fluxului de refugiaţi.
George Simion, interzis în Republica Moldova, întors de pe aeroportul din Chişinău: „Prefăcătoria conducerii Moldovei, care se fereşte de unire ca dracu de tămâie, trebuie sancţionată” VIDEO
În aceste condiţii, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va putea interveni prompt, în cazul necesităţii de a lua decizii suplimentare celor instituite de cadrul juridic existent, pentru asigurarea tuturor consumatorilor cu resurse energetice şi menţinerea securităţii energetice a statului.
Starea de urgenţă a fost instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, ziua când Rusia a declanşat agresiunea militară contra Ucrainei.
”La data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, prin Hotărârea nr. 41/2022, Parlamentul a declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, ţinând cont de pericolul iminent la adresa securităţii naţionale provocat de războiul din Ucraina. Ulterior, prin Hotărârea nr. 105/2022, tot la propunerea Guvernului, Parlamentul a dispus prelungirea stării de urgenţă pe o perioadă de 60 de zile, care urmează să se împlinească astăzi. Am venit în faţa dumneavoastră în ambele situaţii, la fel cum vin şi astăzi, pentru a justifica necesitatea prelungirii stării de urgenţă şi a abilitării Comisiei pentru Situaţii Excepţionale de a adopta acele măsuri pe care le-am apreciat împreună ca fiind necesare pentru a putea gestiona crizele fără precedent, generate de războiul din Ucraina”, a spus Gavriliţa.
Serghei Lavrov: „Se încearcă transformarea Republicii Moldova în a doua Ucraină”