Aglomeraţia cu care s-au confruntat şoferii şi administratorii de service-uri în luna noiembrie, când toată lumea se agita să nu îi prindă zăpada fără cauciucuri de iarnă, nu se mai regăseşte zilele acestea în service-uri.
Totuşi, şoferii conştienţi, dar şi cu ceva posibilităţi financiare, au început deja să schimbe anvelopele de iarnă cu cele de vară. „O schimbare a început să se simtă, numărul de clienţi este mai mare faţă de săptămânile trecute. Avem deja cam 50 de clienţi pe zi care solicită schimbarea cauciucurilor„, a spus pentru RTV.NET, Habi Akhras, administrator la service-ul anvelopa-janta.ro.
Nu toate service-urile simt însă creşterea numărului de solicitări. „Avem în jur de 5-6 clienţi pe zi care solicită schimbarea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară„, a spus Nicu Păduraru, reprezentdintre clienţi să circuleant al service-ului anvelope-roti.ro.
Folosirea de cauciucuri de iarnă pe timp de vară poate pune în pericol viaţa şoferului. „Dacă se circulă cu cauciucuri de iarnă pe timp de vară, în primul rând anvelopele se tocesc mult mai repede, iar asta înseamnă mai puţină siguranţă în trafic. Se poate întâmpla orice”, a spus Habi Akhras.
Cât costă schimbarea cauciucurilor
În funcţie de diametrul cauciucurilor, schimbarea variază între 60 şi 180 de lei. „Pentru Logan de exemplu scimbarea celor patru cauciucuri costă 80-100 de lei. Pentru maşinile mai mari, SUV-uri şi jeep-uri, costă între 160 şi 180 de lei”, a mai spus Habi Akhras.
Clienţii nu merg în primul service pentru a schimba cauciucurile, mai întâi se interesează de preţ. „Lumea mai mult se interesează în prezent. Vin, întreabă când pot veni, cât costă. La noi schimbatul cauciucurilor costă, în funcţie de diametru, între 60 şi 100 de lei”, a spus Nicu Păduraru. Şi pentru varianta mai scumpă şi pentru cea mai ieftină, clienţii beneficiază în preţul plătit de echilibrarea roţilor.
Mulţi nu au bani de anvelope noi
Chiar dacă circulaţia cu cauciucuri de iarnă pe timp de vară poate pune în pericol viaţa şoferului, mulţi preferă să circule cu ele.
„Luând în calcul situaţia economică actuală, credem că o mare parte din clienţi nu îşi vor schimba anvelopele de iarnă. Vor circula cu ele pe tot parcursul anului, cu toate că nu este recomandat”, a declarat Nicolae Avram, administrator la anvelopex.ro.
Dintre cei care îşi schimbă cauciucurile, cei mai mulţi nu-şi cumpără anvelope noi. „Aproximativ 70% din clienţi vin cu cauciucurile vechi, de anul trecut. Restul de 30% cumpără cauciucuri de vară noi sau second hand„, a mai spus Habi Akhras.
Vânzări proaste la anvelope noi
Cei care vând cauciucuri se plâng de vânzările proaste. „Vânzările sunt cu aproximativ 20% mai mici, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi de regulă se caută marfă „ieftină”, marfă de buget, nu branduri Premium„, a precizat Nicolae Avram.
Motivele pentru care vânzările de cauciucuri de vară sunt mici sunt vremea rece din ultimul timp şi obligativitatea cauciucurilor de iarnă, pentru care mulţi au făcut un efort financiar. Ţinând cont că nici anul trecut cauciucurile de vară nu au fost la mare căutare, în această perioadă doritorii pot cumpăra cauciucuri la un preţ bun. „La produsele noi se înregistrează creşteri de preţ cu 3-12% faţă de anul trecut. În schimb, anul trecut nu a fost un an cu vânzări foarte mari la anvelope de vară. Din acest motiv au rămas în piaţă stocuri considerabile la preţurile vechi şi de aici rezultă un preţ final bun în această perioadă„, a spus Nicolae Avram.
Hoteluri pentru cauciucuri
Împrumutând modelul din străinătate, mai mulţi întreprinzători români au făcut hoteluri pentru cauciucuri. Şoferul, contra unei sume de bani, merge la hotel (service, vulcanizare, spaţiu de depozitare) şi lasă spre păstrare, până iarna viitoare, cauciucurile de iarnă sau invers, în funcţie de anotimp.
„E o idee foarte bună, nouă pe piaţa din România, dar cu tradiţie în ţările europene. Clientul nu are probleme legate de depozitarea şi manipularea anvelopelor timp de 6 luni (sezon). Cei care oferă aceste servicii (service roţi, vulcanizări) încearcă astfel să îşi fidelizeze clienţii şi au şi avantajul material rezultat din cele 6 luni de depozitare a anvelopelor„, a mai spus Nicolae Avram. Depozitarea cauciucurilor, în funcţie de diametru, costă între 200 şi 250 de lei pe un an.