Start anevoios la schimbarea cauciucurilor de iarnă. Cât de periculos este să mergi cu ele vara

Chiar dacă se apropie 31 martie, termenul-limită de folosinţă a cauciucurilor de iarnă, şoferii nu se înghesuie să le schimbe cu cele de vară. Puţini sunt cei care au călcat deja pragul service-urilor, iar specialiştii în domeniu se aşteaptă ca, anul acesta, mulţi dintre clienţi să circule cu anvelopele de iarnă şi pe timpul verii. Ei avertizează însă cât de periculos este acest lucru şi explică de ce.
Nicu Stan
22 mart. 2012, 07:13
Start anevoios la schimbarea cauciucurilor de iarnă. Cât de periculos este să mergi cu ele vara

Aglomeraţia cu care s-au confruntat şoferii şi administratorii de service-uri în luna noiembrie, când toată lumea se agita să nu îi prindă zăpada fără cauciucuri de iarnă, nu se mai regăseşte zilele acestea în service-uri.

Totuşi, şoferii conştienţi, dar şi cu ceva posibilităţi financiare, au început deja să schimbe anvelopele de iarnă cu cele de vară. „O schimbare a început să se simtă, numărul de clienţi este mai mare faţă de săptămânile trecute. Avem deja cam 50 de clienţi pe zi care solicită schimbarea cauciucurilor„, a spus pentru RTV.NET, Habi Akhras, administrator la service-ul anvelopa-janta.ro.

Nu toate service-urile simt însă creşterea numărului de solicitări. „Avem în jur de 5-6 clienţi pe zi care solicită schimbarea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară„, a spus Nicu Păduraru, reprezentdintre clienţi să circuleant al service-ului anvelope-roti.ro.

Folosirea de cauciucuri de iarnă pe timp de vară poate pune în pericol viaţa şoferului. „Dacă se circulă cu cauciucuri de iarnă pe timp de vară, în primul rând anvelopele se tocesc mult mai repede, iar asta înseamnă mai puţină siguranţă în trafic. Se poate întâmpla orice”, a spus Habi Akhras.

Cât costă schimbarea cauciucurilor

În funcţie de diametrul cauciucurilor, schimbarea variază între 60 şi 180 de lei. „Pentru Logan de exemplu scimbarea celor patru cauciucuri costă 80-100 de lei. Pentru maşinile mai mari, SUV-uri şi jeep-uri, costă între 160 şi 180 de lei”, a mai spus Habi Akhras.

Clienţii nu merg în primul service pentru a schimba cauciucurile, mai întâi se interesează de preţ. „Lumea mai mult se interesează în prezent. Vin, întreabă când pot veni, cât costă. La noi schimbatul cauciucurilor costă, în funcţie de diametru, între 60 şi 100 de lei”, a spus Nicu Păduraru. Şi pentru varianta mai scumpă şi pentru cea mai ieftină, clienţii beneficiază în preţul plătit de echilibrarea roţilor.

Mulţi nu au bani de anvelope noi

Chiar dacă circulaţia cu cauciucuri de iarnă pe timp de vară poate pune în pericol viaţa şoferului, mulţi preferă să circule cu ele.

„Luând în calcul situaţia economică actuală, credem că o mare parte din clienţi nu îşi vor schimba anvelopele de iarnă. Vor circula cu ele pe tot parcursul anului, cu toate că nu este recomandat”, a declarat Nicolae Avram, administrator la anvelopex.ro.

Dintre cei care îşi schimbă cauciucurile, cei mai mulţi nu-şi cumpără anvelope noi. „Aproximativ 70% din clienţi vin cu cauciucurile vechi, de anul trecut. Restul de 30% cumpără cauciucuri de vară noi sau second hand„, a mai spus Habi Akhras.

Vânzări proaste la anvelope noi

Cei care vând cauciucuri se plâng de vânzările proaste. „Vânzările sunt cu aproximativ 20% mai mici, comparativ cu perioada similară a anului trecut, şi de regulă se caută marfă „ieftină”, marfă de buget, nu branduri Premium„, a precizat Nicolae Avram.

Motivele pentru care vânzările de cauciucuri de vară sunt mici sunt vremea rece din ultimul timp şi obligativitatea cauciucurilor de iarnă, pentru care mulţi au făcut un efort financiar. Ţinând cont că nici anul trecut cauciucurile de vară nu au fost la mare căutare, în această perioadă doritorii pot cumpăra cauciucuri la un preţ bun. „La produsele noi se înregistrează creşteri de preţ cu 3-12% faţă de anul trecut. În schimb, anul trecut nu a fost un an cu vânzări foarte mari la anvelope de vară. Din acest motiv au rămas în piaţă stocuri considerabile la preţurile vechi şi de aici rezultă un preţ final bun în această perioadă„, a spus Nicolae Avram.

Hoteluri pentru cauciucuri

Împrumutând modelul din străinătate, mai mulţi întreprinzători români au făcut hoteluri pentru cauciucuri. Şoferul, contra unei sume de bani, merge la hotel (service, vulcanizare, spaţiu de depozitare) şi lasă spre păstrare, până iarna viitoare, cauciucurile de iarnă sau invers, în funcţie de anotimp.

„E o idee foarte bună, nouă pe piaţa din România, dar cu tradiţie în ţările europene. Clientul nu are probleme legate de depozitarea şi manipularea anvelopelor timp de 6 luni (sezon). Cei care oferă aceste servicii (service roţi, vulcanizări) încearcă astfel să îşi fidelizeze clienţii şi au şi avantajul material rezultat din cele 6 luni de depozitare a anvelopelor„, a mai spus Nicolae Avram. Depozitarea cauciucurilor, în funcţie de diametru, costă între 200 şi 250 de lei pe un an.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
A avut un ciob de sticlă înfipt în ficat, timp de nouă ani. Cum a supraviețuit
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Primăria Capitalei a consolidat o singură clădire cu risc seismic în ultimii 3 ani. Nicușor Dan anunță măsuri suplimentare de evaluare
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!