State europene, între care şi România, criticate pentru „reticenţa” în lupta împotriva rasismului faţă de romi

Mai multe state europene sunt 'reticente' să lupte împotriva rasismului faţă de romi sau să acţioneze pentru ameliorarea vieţii cotidiene a acestei minorităţi, potrivit unui raport publicat joi de un ONG, care face referire în mod special la România, Macedonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi Germania, relatează AFP.
Alina Costache
09 oct. 2014, 17:51
State europene, între care şi România, criticate pentru

State europene, între care şi România, sunt criticate pentru „reticenţa” în lupta împotriva rasismului faţă de romi, potrivit unui raport publicat joi de un ONG.

‘Situaţia romilor astăzi nu este mai bună decât era în urmă cu 40 de ani, în multe feluri chiar s-a înrăutăţit’, se arată în raportul publicat de Forumul European al Romilor şi Nomazilor (FERV), o organizaţie cu sediul la Strasbourg şi care are un acord de parteneriat cu Consiliul Europei.

De la primul document consacrat acestor probleme în 1969, diferite instituţii ale Consiliului Europei au adresat statelor membre numeroase ‘recomandări’ care au vizat îmbunătăţirea vieţii cotidiene a romilor şi lupta împotriva discriminării romilor, menţionează raportul, potrivit căruia aceste recomandări au condus cu certitudine la ‘conştientizarea situaţiei’, dar multe dintre ele nu au fost aplicate.

‘Chiar mai gravă este reticenţa anumitor state membre de a pune în practică decizii obligatorii din punct de vedere juridic’, cum ar fi cele ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, se arată în raport.

‘Există o lipsă de voinţă politică, majoritatea ţărilor nu consideră problema romilor ca fiind prioritară sau spun că nu sunt bani pentru a ameliora situaţia’ acestora, menţionează de asemenea FERV, care evocă persistenţa unei ‘foarte mari intoleranţe’, chiar a unui ‘rasism’ împotriva romilor, de multe ori folosiţi drept „ţapi ispăşitori” de către clasa politică.

Deşi ‘situaţia este dificilă peste tot în cele 47 de state ale Consiliului Europei’, ONG-ul menţionează în special şase ţări unde situaţia i se pare îngrijorătoare.

În România, afirmaţiile care îi stigmatizează pe romi sunt ‘frecvente în discursul politic’, în timp ce în Slovacia romii suferă de ‘inegalitate’ în materie de condiţii de locuit şi de ‘segregare’ la şcoală, a indicat Comisia Antirasism a Consiliului Europei în două rapoarte recente.

‘Segregarea’ este de asemenea un fenomen întâlnit în şcolile din Cehia: Praga a fost condamnată pentru aceste practici de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 2006, şi ‘de atunci nimic nu s-a schimbat’, menţionează FERV.

În Germania, o lege recent adoptată va facilita expulzarea solicitanţilor de azil din Serbia, Macedonia şi Bosnia-Herzegovina. Dar marea majoritate a acestor solicitanţi sunt de etnie romă, foarte săraci, victime ale discriminării în ţările lor.

În Macedonia, romilor li se confiscă paşapoartele pentru a nu pleca în UE unde să ceară azil, a criticat în septembrie Centrul European pentru Drepturile Romilor (CEDR). În Ungaria, o municipalitate a organizat într-o manieră ‘discriminatorie’ expulzarea unor romi.

În afară de aceste ţări, FERV citează de asemenea cazul Franţei, unde mai mulţi aleşi au făcut recent afirmaţii împotriva romilor.

În iulie 2013, fostul preşedinte al Frontului Naţional (FN) Jean-Marie Le Pen a calificat drept ‘iritantă’ şi ‘mirositoare’ prezenţa romilor la Nisa (sud-est). Câteva zile mai târziu, în cursul unei altercaţii cu nomazi, viceprimarul din Cholet (centru-vest), Gilles Bourdouleix, afirma că Hitler ‘nu a ucis poate suficient de mulţi’, afirmaţii care i-au adus o amendă de 3.000 de euro.

În noiembrie 2013, primarul UMP (dreapta) din Roquebrune-sur-Argens (sud-est), Luc Jousse, regreta faptul că pompierii au sosit prea repede pentru a stinge un incendiu declanşat într-o tabără de romi.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Rețetă de burgeri din cartofi și cașcaval. Alternativa perfectă pentru înlocuirea cărnii
Bzi.ro
Andra a avut parte de o surpriză neașteptată în Canada! Ce a făcut un mare campion
Fanatik.ro
Pune un bol cu sare pe calorifer și vei observa cum starea de sănătate ți se va îmbunătăți. Trebuie să apelezi la acest truc iarna
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu. Va fi înlocuit. I se pregătește lovitură de grație
Playtech.ro
Detaliul de la termostat care îţi asigură căldura în casă, dar şi facturi mai mici. Secretul centralelor termice de apartament
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Un antrenor abuzator se iubește în taină cu o campioană din tenis: fără mine, culegeai cartofi în Rusia
Spynews
10 fructe bogate în fibre, care te ajută să slăbești. Ce alte beneficii au pentru sănătate
Spynews
De ce nu ar putea Mihai Petre să fie concurent la Te cunosc de undeva! Juratul a dezvăluit ce frici ar avea: ”Nu mă simt stăpân”
Evz.ro
Val de seisme în lume. Scenariul sumbru al oamenilor de știință
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Câți copii are Crin Antonescu! Uite cât de frumoasă este fiica politicianului și ce meserie are
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, reacție bizară după ce a fost înșelată de Felix: ”În universul nostru…”
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adio, Călin Georgescu! Dezvăluirea care îl îngroapă definitiv. Legături cu temutul GRU
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
Cum s-a petrecut, de fapt, tragedia din Mureș? Surioarele de 2 și 3 ani, care au căzut în apa înghețată a unui bazin de acumulare, au murit la spital
substantial.ro
Klaus Iohannis nu va primi vila de lux din Aviatorilor după încheierea mandatului
MediaFlux
Dorin COCOȘ, cu OUĂLE la VEDERE, se apucă de chiftele. Cum a îmbătrânit fostul soț al Elenei Udrea
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?