Statele din estul Europei au reale dificultăți în a recruta tineri militari: ”Dacă modernizăm echipamente și nu avem suficienți oameni competenți și motivați, sunt bani irosiți”

La fel ca majoritatea statelor foste satelit ale Uniunii Sovietice, dar care fac acum parte din NATO, Republica Cehă a ratat de ani de zile obiectivele de recrutare pentru armată şi a reuşit cu greu să menţină nivelul trupelor.
Mircea Filipescu
09 aug. 2024, 21:02
Statele din estul Europei au reale dificultăți în a recruta tineri militari: ”Dacă modernizăm echipamente și nu avem suficienți oameni competenți și motivați, sunt bani irosiți”

Acest lucru a făcut ca unităţile armatei să fie lipsite de personal şi incapabile să atingă nivelul de pregătire pentru luptă, iar invazia Rusiei în Ucraina, la marginea Europei de Est, reaminteşte cu claritate de ameninţarea potenţială a Moscovei la adresa regiunii. Iar cehii nu sunt singurii. Ţările din Europa de Est reuşesc cu greu să recruteze noi soldaţi şi să-i păstreze pe cei experimentaţi într-o regiune în care Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au graniţă comună cu Ucraina, relatează Reuters.

Aproximativ 80 de elevi de liceu cehi au ales să îşi petreacă o parte din vară învăţând despre viaţa din armată în cadrul programului de pregătire de patru săptămâni desfăşurat într-o zonă militară închisă la 94 km vest de capitala Praga. În timp ce instructorii strigă comenzi, zecile de elevi care participă la programul-pilot al armatei cehe, menit să stimuleze numărul scăzut de înrolaţi, se târăsc prin tufişurile pădurii purtând puşti de luptă şi învăţând poziţiile de tragere corecte.

Dar generalul Karel Rehka, şeful forţelor armate cehe, spune că sistemul actual este nesustenabil. El a declarat pentru Reuters că programul derulat de Brigada a 4-a de Desfăşurare Rapidă – o unitate militară care operează la doar 50% din capacitate din cauza lipsei de soldaţi – le oferă elevilor un gust timpuriu al vieţii militare.

„Vrem să descurajăm orice potenţial adversar în viitor”, a spus Rehka. „Dacă nu facem nimic în privinţa lipsei de resurse umane în armată, ar putea însemna că nu vom fi capabili să ne păstrăm pacea şi să descurajăm orice potenţial inamic”, punctează generalul. „Nu putem face nimic fără oameni – dacă modernizăm echipamente şi nu avem suficienţi oameni competenţi şi motivaţi, sunt bani irosiţi”, a avertizat Rehka.

În 2021, cehii au atins doar 56 % din obiectivul lor de recrutare, ajungând la 85 % în 2022, potrivit celor mai recente date ale armatei.

Și țările din Europa de Vest au aceeași problemă

Ţările vest-europene din NATO se confruntă cu provocări similare. În iulie, Reuters a relatat că NATO ar avea nevoie de 35 până la 50 de brigăzi suplimentare pentru a-şi realiza pe deplin noile planuri de apărare împotriva oricărui atac al Rusiei pe teritoriul alianţei.

Însă problema loveşte mai aproape de casă pentru ţările est-europene care au petrecut patru decenii sub dominaţie sovietică şi care au avertizat de mult timp cu privire la ameninţarea unei Rusii mai agresive sub conducerea lui Vladimir Putin.

„De asemenea, considerăm că probabilitatea unei agresiuni ruse împotriva noastră nu este imposibilă în câţiva ani”, a declarat pentru Reuters fostul ministru adjunct al apărării din Cehia, Tomas Kopecny, trimisul Pragăi pe probleme de reconstrucţie a Ucrainei.”Deci, în cazul în care Rusia atacă, trebuie să ştim că putem conta pe un anumit număr de soldaţi şi capacităţi”, a subliniat el.

Guvernele au apelat la campanii digitale de marketing, au majorat bonusurile de înrolare şi au luat în considerare opţiuni, inclusiv un decret al Ministerului ceh al Apărării, intrat în vigoare la 1 septembrie, care reduce cerinţele medicale pentru soldaţii de carieră, rezerviştii şi noii recruţi.

Dar cu rate ale şomajului scăzute în toată Europa de Est, o provocare majoră este convingerea tinerilor să se înroleze pentru mai puţini bani decât pot câştiga în sectorul privat.

„Avem provocări. Acestea sunt legate de faptul că piaţa muncii de aici este foarte competitivă”, a declarat pentru Reuters generalul-maior Karol Dymanowski, prim-adjunct al şefului Statului Major al forţelor armate poloneze.

Citește și: Alertă la Marea Neagră. Rusia acuză o invazie din Ucraina pe Istmul Tendra. Putin vorbeşte de „provocare pe scară mare”

În Polonia, oficialii guvernamentali şi militari spun că îşi ating ţintele de recrutare, plănuind să crească limitele recrutărilor, dar criticii se întreabă dacă obiectivul de a construi o armată care să cuprindă 300.000 de soldaţi este realist.

Cea mai mare ţară din Europa de Est încearcă, de asemenea, să crească cheltuielile pentru apărare la aproape 5% din PIB şi a lansat recent o campanie de recrutare denumită „Vacanţe cu armata”, care oferă instruire militară de bază pentru cetăţenii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani pe parcursul a 28 de zile.

Dar datele Ministerului Apărării arată că, în timp ce numărul de recruţi a crescut în cele mai recente cifre disponibile, un număr record de 9.000 de soldaţi profesionişti au părăsit serviciul în 2023.

În timp ce Dymanowski a declarat că acesta este un „proces natural”, colonelul Bogdan Sowa, şeful Direcţiei de organizare şi recrutare din cadrul Statului Major al Poloniei, a explicat că există un grup considerabil care părăseşte armata la doar câţiva ani după începerea serviciului. „Încercăm să pregătim oferte mai atractive pentru ei, creând noi stimulente financiare”, a spus Sowa.

Armata Ungariei – care nu a publicat cifrele de recrutare actualizate – a lansat o campanie media care utilizează panouri publicitare, reclame şi un serial TV cu tematică militară care urmează să fie difuzat până la sfârşitul anului 2024 pentru a găsi noi soldaţi.

Cum stau lucrurile în cazul României

În România, guvernul a început campanii de recrutare după ce date recente ale Ministerului Apărării au arătat că 43% din posturile de ofiţeri erau neocupate, alături de posturile a 23% din soldaţi şi alte grade profesionale.

România are patru baterii de apărare antirachetă Patriot, dar numai două sunt operaţionale, în timp ce guvernul a cumpărat mai multe avioane de luptă F-16, dar nu are suficienţi piloţi pregătiţi pentru a le pilota, notează Reuters.

„Trebuie să ne uităm la ce legi trebuie schimbate, nu numai în România, ci şi în alte ţări, pentru a-i stimula pe aceşti oameni (soldaţi în activitate) să rămână”, a declarat o sursă din domeniul apărării pentru Reuters.

România şi alte ţări îşi pun speranţele într-o nouă generaţie de soldaţi, precum liceanul ceh John Dunka, care participă la tabăra de vară a armatei de lângă Praga şi intenţionează să se înroleze când va termina şcoala. „Purtarea acestei uniforme include un sentiment de mândrie”, a declarat Dunka, ţinând în mână o puşcă de luptă Bren 2 neîncărcată în timp ce se afla într-o pauză de la exerciţiile militare. „Cu tot ce s-a întâmplat în lume, mă bucur că pot participa la o tabără ca aceasta”, spune tânărul.

Citește și: Rusia trimite noi trupe în regiunea Kursk, invadată de trupe ucrainene. O coloană de trupe rusești a fost distrusă

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsele Kaufland care sunt la reducere până la jumătatea lui august. Se vor vinde ca pâinea caldă în acest weekend. Retailerul german are oferte de top la mezeluri, lactate și brânzeturi, carne, conserve, bere și vin
Capital.ro
Mașini interzise din 10 august. Șoferii români, avertizați. Intră în vigoare la ora 09:00
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
VESTE BUNĂ pentru pensionari! Anunțul făcut de ministrul Finanțelor
Adevarul
Scandalul din Coaliție ia amploare. Liberalii cer capul lui Rafila, „ministrul de coasa”, iar PSD sare la gâtul „poznașului din slujba țării”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Dispare un îndrăgit post TV. Mulți copii se uitau la el
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Raluca Bădulescu, de azi pe Onlyfans! WOWbiz îți arată IMAGINI în EXCLUSIVITATE cu Regina Regească în plină acțiune!
Cancan.ro
Cum arată acum Andrei Găluț, solistul de la Goodbye To Gravity, la aproape 9 ani de la incendiul din #Colectiv. ATENȚIE! Imagine cu impact emoțional: artistul și-a expus pielea cicatrizată
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Pensiile vor fi recalculate în funcție de salariul mediu brut din ultimele decenii! Cine sunt pensionarii pe care îi va afecta acest mod de calcul
Capital.ro
Doliu în Biserica Ortodoxă Română. A murit unul dintre cei mai mari preoți români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Donald Trump creează confuzie confundând două personalități din California
MediaFlux
Joe Biden NU renunță. O PROVOACĂ pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!